Charles de Gaulle Uçak Gemisi: Fransa En İyi Kartını Erken mi Oynadı?

910
Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimin Akdeniz’de yoğunlaşması üzerine Fransa, Donanmasında yalnız bir adet bulunan uçak gemisini bu bölgeye göndereceğini açıkladı. Bunun öncesinde Fransa, Yunanistan’a askerî destek vaat ederek diğer ülkelerin katılımıyla çeşitli tatbikatları yine bu bölgede icra etti. Buradaki temel hedef Türkiye’nin savaş gücüne karşı bir caydırıcılık noktası oluşturmaktır diyebiliriz. O halde Fransa, ortada henüz düşük yoğunluklu bir çatışma bile yokken, diplomatik müzakereler dahi olmamışken, elindeki tek uçak gemisini Akdeniz’e neden gönderdi? Her ne kadar bu gemi yılda bir Akdeniz’in çeşitli alanlarında tatbikatlar gerçekleştirse de bu defaki ziyaretin amacı bellidir. Dolayısıyla sorunun cevabını Charles de Gaulle uçak gemisinin teknik özelliklerine bakarak ve bölgedeki diğer birkaç olay üzerinden yanıtlamaya çalışacağız.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana stratejik araçlar haline gelen uçak gemileri, Türk Amirallerinin de deyimiyle, bu gemilere sahip olan ülkeleri bir üst lige taşımaktadır. Yukarıda gösterilen özellikleriyle de Charles de Gaulle uçak gemisi Fransa’nın elini kuvvetlendiren bir savaş makinesidir. Ancak tek olması sebebi ile de her görevde kullanılması risklidir. Öyle ki Mayıs 2020’de yine aynı geminin mürettebatı Korona virüsten kendini koruyamamış ve gemideki 1064 personelin testi pozitif çıkmıştı [2].
Dolayısıyla personelini virüsten koruyamayan bir Deniz kuvvetlerinin gemisini Türkiye’ye karşı göndererek nasıl bir etki yaratmayı beklediği muammadır. Mamafih, Eski Tümamiral Cem Gürdeniz, CNN Türk’e yaptığı açıklamalarda Fransa’nın bir uçak gemisiyle “Türkiye gibi dev bir ülkeye mesaj dahi veremeyeceğini” [3] belirtmiştir. Sonuç olarak, Fransa’nın Charles de Gaulle gemisini göndermesinin nedeni Türkiye’yi müzakere masasında köşeye sıkıştırmak olabilir. Ancak bu varsayım görüldüğü üzere boş bir temele dayanmaktadır. Fransa için sorunun esası Akdeniz değil Türkiye’nin Orta Doğu’da ve Afrika’da izlediği etkin dış politikadır. Bu durumdan son derece rahatsız olan ve emperyalist geleneğini tekrar canlandırmaya çalışan Fransa, Yunanistan’a destek vererek adaları silahlandırmakta ve Türkiye’yi Avrupa Birliği yaptırımlarıyla tehdit etmektedir. Fakat, bölgesel bir güç olan Türkiye, ekonomik hacmi ve askeri kapasitesi ile Akdeniz’de “uzlaşılması gereken ülke” konumunu muhafaza etmektedir. Dolayısıyla diğer aktörlerin Türkiye’ye karşı askerî bir çözüm geliştiremeyecekleri aşikârdır.
[irp posts=”24075″ name=”Uçak Gemisi ve LHD’si Olan 13 Ülke”]

KAYNAK



[1]https://www.defense.gouv.fr/marine/equipements/batiments-de-combat/porte avions/charles-de-gaulle-r-91

[2]https://www.lesechos.fr/industrie-services/air-defense/coronavirus-lenquete-sur-lacontagion-des-marins-du-porte-avions-charles-de-gaulle-na-releve-aucune-faute-1202063

[3] https://www.youtube.com/watch?v=tFkUru8QdFo

Stratejik Ortak Dergisi 3. Sayı E-Dergi

E-BÜLTENE ABONE OLUN



Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.



E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz