Çin ile Anlaşılan Füze İhalesi İptal Edildi

388

NATO üyesi Türkiye’nin 2013’teki füze savunma sistemi ihalesini 3.4 milyar dolar veren Çin kazanmıştı. İhalenin içeriğinde ise Çin ve Türkiye ortak üretim yapacaktı. Yani Türkiye’nin yüzde 50 yerli üretim şartını Çin kabul etmişti. NATO ve ABD’den itirazlar geldi ve ihale iki yıldır askıda bekliyordu. Bugün açıklanan bilgiye göre ise ihalenin iptal olduğu ve Türkiye’nin milli füze üretim projesi başlatacağı açıklandı.

çin füze ihalesi

Devlet yetkilileri Çin ile teknoloji transferi gibi konularda yaşanan pürüzler nedeniyle müzakerelerin bu kadar uzun sürdüğünü ve bunlardan ötürü de ihalenin askıya alındığını söylüyor. Fakat en kabul edilir sonuç, bu ihaleyi ABD’nin istememesidir. Çin’in devlet firması CPMIEC, İran’a silah sattığı için uzun süredir Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptırımlarına maruz kalmakta.

Tabi sonuç olarak Türkiye milli füze üretiminin daha önce de gördüğümüz gibi hakkını verebilir. Ancak Türkiye batıdan ve doğudan gelişmiş füze sistemleri ile çevrelenmiş durumda olmasına rağmen herhangi bir savunma sisteminin olmaması ve bu projenin ne zaman sonlanacağı ise merak konusu. Çünkü Ortadoğu hiç olmadığı kadar tehlikeli bir durumda ve ABD Hegemonyası maalesef yine kendini gösterdi diyebiliriz.

Türkiye’nin Hava Savunma Sistemi Var mı? ve Uçak Düşürme Ustası: S-300 Füze Savunma Sistemleri adlı iki yazıyı okuyarak Türkiye’nin ve komşu ülkeleri İran ve Suriye’de ki füze sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz