Ukrayna Krizi NATO ve Rusya’yı Silahlandırıyor

778

Rusya ile Batı ülkeleri arasında 2014’teki Ukrayna Krizi’yle gerilen ilişkiler hem Avrupa Birliği’ni (AB) hem de NATO’yu alarma geçirdi.

AB istatistik kurumu Eurostat’a göre, üye ülkelerin savunma harcamalarında 2002 ve 2015 yılları arasındaki düşüşün ardından NATO’nun sürekli savunma harcamalarında artışa gidilmesi çağrısı geçen sene etkili oldu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, savunma harcamalarında kesintilerinin yaşandığı uzun yılların ardından geçen şubat ayında yeni bir aşamaya geçildiğini açıkladı. Stoltenberg, NATO’nun Avrupalı üyelerinin bir kısmı ile Kanada’nın savunma harcamalarını geçen yıl yüzde 3,8 artırdığını belirtti.

Rusya’da savunma harcamalarını arttırıyor

Moskova hükümetinin 2014’te Ukrayna krizine müdahalesi ve Kırım’ın yasa dışı ilhakının yanı sıra Baltık ülkelerinin hava, kara ve deniz sahalarına yönelik ihlalleri bölge ülkelerinde, NATO’da ve Batılı ülkelerde tedirginliği arttırıyor.

Öte yandan Rusya’nın, 1990’lı yıllardan bu yana en fazla savunma harcaması yapan ülkeler listesinin ilk 5’inde yer alması tehdit algısını arttırıyor. İngiliz analiz şirketi “Jane’s Defence Budget” verilerine göre, Rusya, 2016’da da en fazla savunma harcaması yapan ülkeler listesinde 6. sırada yer alıyor.

Dikkat çeken istatistikler:

– NATO harcamaları 2010 yılından beri ilk kez arttı.

– ABD’de Barack Obama’nın ardından başkanlığa gelen Donald Trump, savunma harcamasına ek olarak 54 milyar dolar istedi.

Almanya savunma harcamasını yüzde 6,8 oranında arttırma kararı aldı.

Dünyanın en fazla silahlanan 6. ülkesi olan Rusya, savunma harcamalarını yüzde 14 arttırdı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz