Suriye Son Durum Haritası (Ağustos 2017)

122530
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Suriye’de son durum: İç savaşta bu ay Rakka, İdlib ve Suriye’nin çöl bölgelerinde savaş yoğun bir şekilde devam etti. İdlib‘te HTŞ çatısı altında savaşan Nusret Cephesi ile ÖSO ile ittifak halinde olan ‘ılımlı muhalif’ Ahrar-uş Şam arasında çatışmalar yaşandı. HTŞ’nin sürpriz saldırılarına çok fazla karşılık veremeyen Ahrar militanları, sınırdaki birçok bölgeyi HTŞ’ye kaptırdı. İdlib-Türkiye sınırının çoğunluğunu kontrol eden HTŞ ile Ahrar bazı şartlar altında anlaşma sağladı. (İdlib’deki HTŞ-Ahrar savaşı)

16 Ağustos 2017:

Suriye son durum haritası (16 Ağustos 2017)

Suriye ve İdlib’in en güncel son durum haritası: Ekim 2017

1 Ağustos 2017:

Suriye son durum haritası (1 Ağustos 201) – Kaynak: SuriyeGundemi.com

Rakka‘da ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle ilerleyişini sürdüren YPG ile IŞİD arasında şehir savaşı sürüyor. Şehrin batı ve güneyinde ilerleme kaydeden örgüte destek veren savaş uçaklarının, IŞİD’in savunma hattını kırmaya yaklaştığı belirtiliyor. Son haftalarda YPG’nin ilerleyişinde yavaşlama olduğu gözlemlense de; ABD’nin, 900 TIR’dan fazla askeri yardımda bulunduğu örgütü bir ordu haline getirdiği yorumlarında bulunuluyor.

ABD ile Rusya’nın vekalet savaşına en yakın tanık olduğumuz yer olan Suriye’nin güneyinde ateşkes anlaşması yapıldı. İç savaşın güney cephesinde ABD ile Rusya’nın ateşkes anlaşması sonrası rejim güçleriyle ABD destekli muhaliflerin savaşının durduğu gözlemlendi. Suriye’nin bir diğer stratejik ve petrol bölgesi Deyri Zor’da, rejim güçlerinin bölgeye giden çöl bölgesinde IŞİD ile çatışmaları arttırdığı ve karşılık ilerleme sağladığı belirtiliyor.

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(yeniden eskiye):

– Fırat Kalkanı Harekatı ile kontrol sağlanan topraklarda asayişi sağlayan Suriye Polis Gücü Özel Ekip…

– ABD’nin Suriye’de YPG unsurlarına toplam 900 TIR’dan fazla askeri yardımda bulunduğu açıklandı.

– Hizbullah ile El Nusra’nın yaptığı anlaşma gereği Suriye’nin Arsel bölgesindeki militanlar ve aileleri otobüsler ile İdlib’e gönderildi.

– Ahrar’uş Şam’ın yeni lideri Ebu’l Bera oldu. El Nusra ile Hizbullah’ın esir takası anlaşmasının 2. aşaması tamamlandı.

– PKK saflarında Suriye’de savaşan İngiliz grup komutanı Joe Robinson, Türkiye’de tatil yaparken yakalandı.

– Koalisyon Sözcüsü, ABD’nin ilk kez Suriye’nin güneyindeki bir muhalif gruba (IŞİD ile savaşmayı reddettiği için) desteği kestiğini açıkladı.

– Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus askerlerinin 50 yıl süreyle Suriye’de kalmasını öngören anlaşmayı onayladı.

PYD üst düzey yöneticilerinden İlham Amed, “Suriye’de kuracağımız politik yapının meşrulaşması için ABD’nin desteğine ihtiyacımız var” dedi ve ekledi: “Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesinden sonra ABD’nin Suriye’de kalması gerekiyor.”

– ABD Başkanı Donald Trump, Obama ile ilgili olarak, “O yapması gerekeni yapsaydı, şu anda Suriye’de ne İran ne de Rusya olurdu.” dedi.

– Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi GBY Cevizci, Türkiye’nin İdlib’e askerlerini sokarak El Nusra’ya müdahale edebileceğini iddia etti.

– ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de muhalif gruplara yapılan ödemelerin, silah ve mühimmat yardımının durdurulduğu haberlerini doğruladı.

– HTŞ’nin (El Nusra), İdlib merkezi(birçok bölge) Ahrar-uş Şam ve ÖSO’dan ele geçirdi.

Stratejikortak.com editör ve yazarları olarak Gaziantep-Karkamış-Cerablus sınır hattında saha çalışması yaptı.

StratejikOrtak.com Editör ve yazaları saha çalışması için Suriye sınırında.

Suriye’de muhalifler anlaştı: Türkiye sınırında HTŞ’nin (El Nusra) ele geçirdiği Babil Hava Kapısı, sivil iradenin kontrolüne bırakılacak.

– Koalisyon, ABD’nin Suriye’de YPG’ye destek verdiği nokta ve üsleri detaylı bir şekilde haber yaptığı için Anadolu Ajansı‘na tepki gösterdi.

– BM Suriye Temsilcisi Mistura, yakın bir gelecekte ilk kez Suriyeli muhaliflerin ve rejim heyetinin doğrudan görüşme yapabileceğini söyledi.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini, AB’nin Suriye’deki askeri eylemlerde yer almamaktan gurur duyduğunu söyledi.

Federica Mogherini

Cenevre kentinde düzenlenen Suriye konulu görüşmelerin 7. turu gerçekleşti.

– ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçaklarının yanlışlıkla Rakka’da YPG kampını vurduğu ve 50’ye yakın militanın öldüğü bildirildi.

– Türkiye’nin ilk kez Suriye sınırına 5 katlı ve 25 metre yüksekliğinde gözetleme kuleleri inşa edeceği bildirildi.

– Suriye’nin güneybatısında Rusya ile ABD’nin sağladığı ateşkes yürürlüğe girdi. Denetim ABD&Ürdün ile Rus askeri polisi tarafından yapılacak.

– Hamburg’da G20’ye karşı düzenlenen uluslararası yürüyüşe ana konuşmacı olarak beklenilen PYD lideri Salih Müslim’e vize verilmedi.

Halep’in kuzeyinde (Afrin’in güneyi) PKK’lı bir komutan ve yanındaki iki koruması, ÖSO’nun tuzakladığı mayının patlaması sonucu öldürüldü.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz