[24 Eylül-1 Ekim] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

917

24 Eylül ile 1 Ekim arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– İspanya hükümetinin uyarılarına ve engellemelerine rağmen Katalonya bağımsızlık referandumu için bugün sandık başına gitti. Gelen bilgiler arasında, İspanyol güvenlik güçleri ile referandum destekçileri arasında .çatışmalar çıktığı, yaralıların olduğu, sandıkların mühürlendiği ve oy pusulalarına el konulduğu yönünde açıklamalar var.

Katalonya Bağımsızlık referandumunda İspanya Polisinin müdahalesi

– İspanyol güvenlik güçlerinin Katalonya’daki referanduma müdahalesi sürüyor. Sandıklara el konuluyor, bazı bölgelerde internet kesildiği delen bilgiler arasında.

– ABD’den referandum açıklaması: “IKBY’de tek taraflı bir referandumu tanımıyoruz.”

– Iraklı yetkililer, İran ve Türkiye ile koordinasyonlu bir şekilde IKBY sınır kapılarının kontrolünü almayı planladıklarını açıkladı.

– İran, 25 Eylül’deki referandumun ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yönelik petrol ürünü taşımacılığını yasakladı.

– Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Ordu Günü’nde yaptığı açıklamada, “Ordumuz Kuzey Kore’ye karşı misilleme yapmayı planlıyor.” dedi.

– Çin’deki 12 Eylül’deki BMGK kararının ardından bugün Kuzey Kore menşei şirketlerin 4 ay içinde kapatılacağını açıkladı.

– Türkiye, cuma gününden itibaren Erbil ve Süleymaniye’ye (IKBY) yapılan uçak seferlerini durdurma kararı aldı.

– Bağdat yönetimi Kuzey Irak’tan sınır kapıları ve havaalanlarının kontrolünü istedi fakat bu istek Kuzey Irak tarafından reddedildi. Bağdat’ın hamlesi ise uluslararası platformdan “Erbil’e uçuş düzenlenmemesini” talep etti.

– Irak Başbakanı İbadi, referandumun iptalini isteyerek, “Kürt liderlere söylüyorum, bize savaş isteyip istemediğinizi söyleyin” dedi.

İran, IKBY ile olan sınırını kapattı. Daha önce İranlı yetkililer IKBY’deki referandumun sonucunu bekleyeceklerini belirtmişti.

– Başbakan Binali Yıldırım, artık Irak ile olan sınır kapılarının kontrolünün ve petrol boru hattının Bağdat yönetimine ait olacağını söyledi.

– Geçtiğimiz hafta askeri tatbikatın başlatıldığı sınır bölgesinde yer alan Habur Sınır Kapısı’nın Kuzey Irak’tan geliş yönünde güvenlik önlemlerinin artırıldığı açıklandı.

– İtalya’dan açıklama : “Kuzey Kore Büyükelçisi ülkeden ayrılmak zorunda.”

– Fransa cumhurbaşkanı Macron, Irak Başbakanı Haydar El İbadi’yi Paris’e davet etti.

– Alman hükümeti Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) bağımsızlık referandumu sonrası peşmergelere askeri desteğine devam edip etmeyeceğini gözden geçirme kararı aldığını duyurdu.

– Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nce Türkiye’deki temsilciliklerinin, 3 Ekim-31 Ekim günlerinde kapalı olacağı duyuruldu.

– Katalonya’da İspanyol güvenlik güçlerinin oy pusulalarına el koyduğu bildirildi, ayrıca İspanya hükümeti Barcelona’nın hava sahasını küçük uçak ve helikopterlere kapattığını duyurdu.

– İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerin 4. turu sona erdi.

– Fransa’dan Kuzey Irak referandumu hakkında açıklama geldi: “Mümkün olan en kapsamlı özerklik verilmeli, bağımsızlık talebi bölgeyi istikrarsızlığa sürükler.”

– İtalya’dan sığınmacılara elektronik bileklik önerisi: Aşırı sağcı partiye mensup Rovigo Belediye Başkanı Bergamin, güvenlik için sığınmacılara elektronik bileklik takılmasını istedi.

Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Puigdemont, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Barzani’yi gerçekleştirdikleri referandum için tebrik etti.

– IKBY referandumu sonucu İspanya’dan ise taraflara, ‘anayasal çerçevede, meşru zeminde tüm Iraklıları içine alan acil bir iyi niyet diyaloğu başlatma’ çağrısı yapıldı.

– Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Yunan adalarına sefer yapan Türkiye bayraklı ticari yatların limandan çıkışlarını yasakladı.

– AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye il AB arasındaki üyelik müzakerelerinin dondurulması ya da askıya alınmasını müzakerelerin kesilmesi olarak algılayacaklarını söyledi.

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Irak’ta yapılan bağımsızlık referandumun  ardından önce telefonla görüştü, daha sonra ikili Türkiye’de bir araya geldi. Görüşmedeki en önemli başlıklar ise iki ülkenin Suriye’de işbirliğine devam etmesi ve S-400 hava savunma sistemleri olarak öne çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

– İsveç’in Örebro kentinde, aynı anda 250 kişinin ibadet edebildiği cami yakıldı.

– İsviçre’de kadınların emeklilik yaşının 65’e çıkarılmasını da öngören emeklilik reformu paketi referandumda reddedildi.

– Fransız aşırı sağcı lider Le Pen, seçimlerde meclise girmeyi başaran Alman aşırı sağının temsilcisi Almanya için Alternatif Partisini (AfD)  tebrik etti.

– Almanya’da federal meclis seçimi için sandık başına gitti.  Hükümet ortaklarının oyu düşerken, aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif’ (AfD) partisi 3. parti oldu. Sosyal demokratlar Merkel ile koalisyon kurmayacaklarını açıkladı. Seçim Merkel için ‘kazandığı en kötü zafer’ olarak nitelendirildi.

– Kırım ile Türkiye arasındaki feribot seferlerinin yeniden başlatılması için çalışmalara başlandığı duyuruldu.

– Yunanistan Savunma Bakanlığı, Sırbistan’ın Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan, Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Romanya ve Ukrayna’nın oluşturduğu HELBROC BG adlı savaş grubuna katıldığını belirtti.

HELBROC BG grubunda bir kumandan

– Rusya Savunma Bakanlığı, RS-12M Topol tipi kıtalararası balistik füzenin denendiğini açıkladı.

– Washington’ın Açık Semalar Anlaşması çerçevesinde Rus savaş uçaklarının ABD hava sahasındaki uçuşlarını kısıtlamayı planladığı belirtildi.

– Gazprom ve Botaş arasında ortak girişim kurulmasını onaylandı. Türk Akımı doğalgaz boru hattının Avrupa’ya uzanacak kısmının inşası için çalışmalar başladı.

Türk Akımı Projesi’nin güzergahı

– Rus Korgeneral Asapov’un Deyr ez Zor’un DEAŞ’tan temizlenmesi için yürütülen operasyonda hayatını kaybettiği bildirildi.

 

Rusya, ABD ‘yi mahkemeye vermeye hazırlanıyor: ABD’de bulunan Rusya’ya ait diplomatik mülklerine el konulması konusu iki ülke arasında yeni bir gündem oluşturdu.

ABD-Küba gerginliği devam ediyor : Daha önce diplomatlarının Küba tarafından sonik saldırıya maruz kaldığını iddia eden ABD, vatandaşlarına Küba’ya seyahat uyarısında bulunurken Küba hükümeti ABD ‘de bulunan diplomatlarını geri çağırıyor.

– Venezüella Turizm Bakan Yardımcısı Ali Padron, ülkesinin Türk ve Rus havayolu şirketleri temsilcileri ile turizmin geliştirilmesi yönünde işbirliği kurmak için görüşme gerçekleştirmeyi planladığını belirtti.

– ABD yönetiminin uyguladığı seyahat kısıtlaması Venezüella Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza tarafından, ülkede “rejimi değiştirmeye yönelik bir strateji” olduğunu savundu.

– Türk askeri İdlib’e geri dönüyor, uzmanlar tarafından TSK ‘nın Suriye ‘ ye dönmesinin nedeninin Suriye ‘deki iç savaş değil, Kürtlerin siyasi ve askeri etkinliğinin artmasının olduğunu belirtiyor.

– Türkiye ‘nin yurtdışındaki en büyük üssü olma özelliğine sahip olan ‘Somali Üssü’ kullanıma açıldı.

– Mısır’da darbe karşıtlarının yargılandığı davada, aralarında Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii‘nin de olduğu 16 sanık hakkında müebbet (25 yıl) hapis cezası verildi.

– Çin, Afrika Boynuzu’ndaki Cibuti’de kurduğu ‘ilk denizaşırı askeri üssünde‘ gerçek mermili tatbikata başladı.

– Paris Savcılığı , BNP Paribas Bankası’nın 1994’te yaşanan Ruanda soykırımındaki rolünü araştıracağını açıkladı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz