Karşılaştırılmalı Haritalar ile Suriye’de Son Durum (Aralık 2018)

37861

Stratejik Ortak olarak Kasım ve Aralık ayı güncel Suriye son durum ve savaş haritasını sizler için hazırladık.

Suriye’de Amerikan ordusunun çekilmesi kararının ardından sıcak gelişmeler yaşanmaya başladı. Fırat’ın doğusunun kontrolü konusunda Türkiye ile ABD arasında koordinasyon sağlanacağı belirtilirken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “”Fırat’ın doğusunda Rusya ile koordinasyon çalışması başlatılacak.” dedi.

25 Aralık 2018:  Rejim güçlerinin girdiği belirtilen Münbiç’in batısında yer alan Arimah’a, geçen yıl Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında TSK’nın harekat düzenlemesinin önüne geçmek için rejim güçleri ve Rus ordusu konuşlanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı, Arimah bölgesinde yaşanan hareketliliğin 2017’den beri bölgede olan Suriye rejim güçlerine ait olduğunu, gelişmelerin takip edildiğini açıkladı

  • Yerel kaynaklardan gelen bilgilere göre Münbiç operasyonunun başladığı iddia edilse de Özgür Suriye Ordusu bu iddiayı yalanladı.
  • Gün içinde ÖSO’ya bağlı Hamza Özel Kuvvetler Tümeni komutanı, “Münbiç ve Fırat’ın doğusuna yapılacak harekat, artık PKK’lı teröristlerin tahmininden daha yakındır. Belki günler, belki de saatler içerisinde Suriye toprakları yeniden yeşile bürünecek.” dedi.
Suriye son durum haritası Harita: southfront – (25 Aralık 2015)

1 Aralık 2018:

Suriye ile ilgili Aralık ayında yanan bazı önemli başlıklar:

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, ABD’nin Suriye’deki askerlerini çekme kararı almasının ardından Bağdat hükümetinin Suriye’ye asker gönderebileceğini söyledi.

ABD Başkanı Trump, “Suudi Arabistan, Suriye’nin yeniden inşasına yardım için gereken parayı ABD’nin yerine ödemeyi kabul etti. Teşekkürler Suudi A.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, -ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından- “Fırat’ın doğusunda Rusya ile koordinasyon çalışması başlatılacak.” dedi.

Fransa Devlet Başkanı Macron, “Doğu Akdeniz’de (Levant) askeri varlığımız sürecek.” derken, “Suriye’den çekilmeyeceğiz, koalisyon olarak Kürtlere (PKK/YPG) borçluyuz.” ifadelerini kullandı.

YPG’den plaket alan ABD’nin IŞİD’le mücadele koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk istifa etti.

Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordu Sözcüsü Yusuf Hammud, PKK’nın siyasi temsilcilerinin, harekat kararından sonra Paris, Moskova, Washington, Abu Dabi ve Tel Aviv başta olmak üzere destek turuna çıktığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye topraklarını özgürleştirme işini üstlendik. diyerek, “Önümüzdeki aylarda Suriye sahasında gem PKK/YPG hem de DEAŞ kalıntılarını temizlemeye yönelik harekat tarzı izleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından PKK yönetimindeki Demokratik Suriye Meclisi’nin üst düzey yetkilileri, çekilme kararını görüşmek üzere Paris’te Elysée Sarayı’nda Fransa lideri Macron tarafından kabul edilecek.

Suriye’den çekilme kararının ardından ABD Başkanı Trump, Savunma Bakanı Mattis’in Şubat ayı sonunda emekli olacağını duyurdu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD’nin Suriye’den çekilme kararını açıklamasının ardından ‘Suriye’deki İran varlığına karşı son derece saldırganca davranacaklarını’ açıkladı.

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç: ABD’nin Suriye’den tümüyle çekileceğine inanmıyoruz. ABD, özel kuvvetlerini ve hava güçlerini Suriye’de bırakacaktır.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD’nin Suriye’den çekilme konusunda kendilerini bilgilendirdiğini ve İsrail’in kendini savunmaya devam edeceğini söyledi.

ABD’nin Suriye’den tamamen çekilmeyi planladığı iddiaları üzerine Trump ilk resmi açıklamayı yaptı: “Suriye’de bulunmamızın tek nedeni olan DEAŞ’ı yendik”

Detaylar aşağıdaki haberde:

ABD Askeri Suriye’den Çekiliyor Mu?

Suriye Bağımsız Kürt Rabıtası Başkanı Abdulaziz Temmo, “YPG hiçbir şekilde bizi Suriye’de temsil edemezler. Suriye’de küçük çocukların eline silah verip savaştıran YPG bizim temsilcimiz olamaz.” dedi.

İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan Birleşmiş Milletler, Türkiye, İran ve Rusya heyetleri, Suriye’de yeni bir anayasa yazılması konusunda uzlaştı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, ABD ile YPG/PKK arasındaki ilişkiye atfen, “Devlet altı yapılarla daimi ilişkilerimiz yoktur.” dedi.

Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, Suriye’ye gelerek Esad ile bir görüşme gerçekleştirdi ve ardından ülkesine geri döndü. Beşir, iç savaş başladığından bu yana Esad’ı ziyaret eden ilk Arap lider oldu.

Menbiç kırsalında PYD/PKK’lı teröristlerin tüneller kazdığı ve ABD askerlerinin tünel kazan teröristlere korumalık yaptığı anlar görüntülendi.

IŞİD Karşıtı Koalisyonun Amerikalı Sözcüsü, PKK sempatizanı bir kişinin “terörist Türk ordusu” diye attığı tweeti RT yaptıktan sonra geri çekti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Esad demokratik seçimleri kazanırsa çalışmayı düşünebiliriz” dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeydoğusuna yapılacak olası askeri operasyonun “endişe kaynağı” olduğunu belirtti.

PKK’ya bağlı SDG meclisi başkanı Riyad Dirar, Türkiye sınırının tamamını Esad rejimine teslim etmeye hazır olduklarını söyledi.

Kasım Ayına Dair Suriye Harita ve Bilgi Arşivi

Suriye’de Rusya ile Türkiye arasında yapılan ‘İdlib Anlaşması‘ kapsamında bölgede sular durgun görünürken, dikkatler Fırat’ın doğusunda. İdlib’de Rusya ile anlaşmasını devam ettiren Türk Silahlı Kuvvetleri, Menbiç çevresinde YPG’lileri ilçeden uzaklaştırmak adına Menbiç’te ilk kez ortak devriyeye başladı. Öte yandan sınır hattındaki Tel Abyad ve Kobani’de sınır birliklerimize saldıran teröristlere topçular ile cevap verildi ve onlarca terörist ve terör mevzisi imha edildi.

Geçtiğimiz dönemde ABD destekli YPG’nin Deyri Zor çevresinde IŞİD ile yaşanan çatışmalarda büyük kayıplar verip çekilme kararı alması da bir başka dikkat çeken konular arasında. Deyri Zor bölgesinde ABD’nin hava desteğini alamayan YPG, IŞİD karşısında büyük kayıp yaşayarak geri çekildi. Aynı günlerde Türk topçuları sınırdaki terör mevzilerini bombalıyordu. Uzmanların yorumlarına göre YPG, bu yenilgiyi Türkiye’nin top atışlarına bağladı.

12 Kasım 2018:

Suriye savaş haritası (12 Kasım 2018) – Kaynak: Step News

5 Kasım 2018: Suriye’de askeri varlıkları (üs, danışman vb) olan Fransa, ABD, Rusya, İran ve Türkiye’nin harita üzerinde konumlandığı noktalar.

Suriye’deki yabancı askeri üsler (Harita: Suriye Gündemi)

1 Kasım 2018:

Suriye son durum haritası (1 Kasım 2018) – Harita: Suriye Gündemi

1 Ekim 2018:

Suriye son durum haritası (1Ekim 2018) – Harita: Suriye Gündemi

Suriye iç savaşı boyunca Suriye’nin kuzeyinde neler yaşandığını Suriye Gündemi 2013’ten bugüne farklı haritalar ile

Kuzey Suriye haritası 2013-2014-2015-2016-2017-2018 – (Kaynak: Suriye Gündemi)

Suriye ile ilgili Kasım ayındaki bazı önemli başlıklar(eskiden yeniye):

* Teröristler, Suriye’nin Tel Abyad ilçesinde ABD’nin arananlar listesine eklediği üç PKK’lı elebaşı için destek gösterisi düzenledi.

* Ürdün parlamentosunda farklı partilerden oluşan heyet, Esad’ı ziyaret etti ve açıklama yaptı: Suriye, Batı müdahalelerine karşı birincil savunma hattı olarak işlev görüyor

* Türkiye, Rusya ve İran’ın 28-29 Kasım tarihlerinde Suriye konusunu görüşmek için Kazakistan’da bir araya geleceği açıklandı. BM yetkilileri ve Ürdün’ün, gözlemci olarak davet edildiği bildirildi.

* İran Bilim Araştırma ve Teknoloji Bakanı Mansur Golami, Tahran’daki Terbiyet-i Müderris Üniversitesi’nin bir şubesinin Suriye’de açılacağını söyledi.

* Milli Eğitim Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının yapıldığı bölgelerde eğitim gören 360 bin öğrenciye 3 milyon 600 bin ders kitabı dağıtacak.

* ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, YPG’yi PKK’nın aksine terör örgütü olarak tanımlamadıklarını ancak Türkiye’nin ikisi arasındaki bağa ilişkin güvenlik endişelerini anladıklarını söyledi.

* Rusya-İsrail Hükümetler Arası Komisyonu Eşbaşkanı Zeev Elkin, Suriye’deki S-300 hava savunma sistemlerinin İsrail hedeflerine ateş açmaları durumunda bu sistemlere saldırmaya hazır olduklarını söyledi.

* Suriye Türkmenleri’nin yeni bayrağını seçtiği belirtildi.

Suriye Türkmenlerinin yeni bayrağı

* ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suriye’nin Deyrizor iline düzenlediği saldırıda aynı aileden çoğu kadın ve çocuk 17 sivili katletti.

* Suriye’nin Deyri Zor kırsalında IŞİD’e karşı süren operasyonları ‘Türkiye’nin saldırıları’ nedeniyle durdurma kararı alan YGP, 11 Kasım’da ABD’nin çabalarıyla operasyonlara tekrar başladığını duyurdu.

* Suriye muhalefeti içerisindeki ‘Barzani destekli’ ENKS:

– Fırat’ın doğusuna ilişkin uluslararası güçlerin planları var.

– Suriye’de federasyon istiyoruz.

– ABD, Suriye’de siyasi çözüm istiyor.

– Türkiye, ABD’nin izni olmadan Fırat’ın doğusuna müdahale edemez.

* Suriyeli rejim Generali Ahmed Hasan:

– Türkiye, İdlib’in kontrolümüze geçme süresini uzatıyor ancak sonuçta bizim olacak.

– Afrin’de kontrolü diplomatik yolla ele alamazsak güç kullanacağız.

– Daha önce üç gerilimi azaltma bölgesi bizim kontrolümüze girdi.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz