İspanya’da Basklar da Katalanlar Gibi Bağımsızlık Kararı Aldı

2643

İspanya’nın özerk bölgesi Bask’ta parlamento Katalonya’da olduğu gibi bağımsızlık yanlısı bir karar aldı. İktidardaki Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ve bölgedeki ikinci en büyük parti olan Eh Bildu koalisyonunun oylarıyla bölgenin “kendi geleceğine karar verme hakkı” olduğu savunuldu.

Kararda yer alan detaylar:

  • Merkezi Madrid hükümeti ile ilişkiler bundan sonra “eşitlik, iki taraflılık ve anlaşmaya” dayalı olacak.
  • “Kendi geleceğine karar verme hakkı”nın altı çizilerek bu haktan vazgeçilmeyecek.
  • Terör örgütü ETA mahkumları, Bask bölgesindeki cezaevlerine nakledilmeli.
  • Ağır hasta olan mahkumlar serbest bırakılmalı.

İspanya’da Katalonya ve Bas bölgeleri, yıllardır bağımsız mücadelesi veriyor. Katalonya mücadelesini siyasi olarak sürdürürken, Bask bölgesinde mücadele ETA’nın silahlı mücadelesiyle devam ediyordu.

Bask ve Katalonya bölgelerinin İspanya haritasındaki konumu.

Katalonya’daki Bağımsızlık Girişimine Baskların Tepkisi Ne Olmuştu?

Katalonya’nın 27 Ekim 2017’de ilan ettiği tek taraflı bağımsızlık kararı, Bask parlamentosu tarafından tanınmamıştı. Yerel parlamentodaki EH Bildu partisinin milletvekilleri karara ‘evet’, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ‘çekimser’, muhalefetteki partiler ise ‘hayır’ oyu kullanmıştı. Ancak İspanya merkezi hükümetinin Katalonya’daki bağımsızlık girişimlerini engellemek için anayasanın 155. maddesini uygulaması eleştirildi.

155. Madde, özerk bölgelerin merkezi hükümet tarafından askıya alınmasını içeriyor.

Konuyla ilgili Bask parlamentosunun önerisinde “Katalonya’nın demokratik ve barışçıl şekilde kendi geleceğine karar verme hakkı sadece Katalan halkında ve onun meşru kurumlarındadır” ifadeleri yer aldı.

Bask bölgesi 2005’te Katalonya gibi başvuruda bulunmuş, fakat İspanyol Parlamentosu tarafından reddedilmişti.

Katalonya’daki bağımsızlık yanlıları, İspanya genelindeki bağımsızlık arayışındaki tüm halkların bayraklarını gösterilerinde kullanıyor.

2018’de küçük bir bağımsızlık referandumu yapıldı

2018’de Bask bölgesinin en büyük 3 kentinden biri olan San Sebastian ile 4 küçük yerleşim yerinde bağımsızlık yanlısı bir halk oylaması yapıldı. Herhangi bir meşruiyeti olmayan halk oylamasına katılım sadece yüzde 12,46 olurken, oldukça düşük katılım sonucunda yüzde 97’den fazla “evet” çıktı.

Bask bölgesi bağımsızlık istiyor mu?

2018 9-26 Mayıs tarihlerinde Bask Üniversitesi tarafından yapılan bir ankette, Bask bölgesinin bağımsızlığını isteyenlerin oranının yüzde 9’a kadar düştüğü, özerklik haklarının genişletilmesi isteyenlerin oranını da yüzde 28 olduğu sonucu çıkmıştı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz