MEB: Türkiye ile Libya Deniz Sınırı Haritası Yayınlandı

1245

Türkiye ile Libya arasında Libya ile Türkiye’nin deniz komşusu olduğunu vurgulamak ve Yunanistan’ın işgal ettiği Libya deniz alanını saf dışı bırakmak adına yapılan 6 maddeden oluşan “Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Mohammed Taher Sihala arasında imzalanan anlaşmaya göre iki ülkenin Münhasır Ekonomik Bölgelerinin sınır noktaları belirlendi.

İki ülke arasında “Akdeniz’deki Kıta Sahanlığı ve Münhasır Bölge sınırları “A Noktası”nda  başlayarak “B Noktası”nda son bulur.” ibaresi yer aldı.

  • A NOKTASI: 34° 16′ 13.720” K – 026° 19′ 11.640” D
  • B NOKTASI: 34° 09′ 07.9 K” – 026° 39′ 06.3” D
Türkiye ile Libya Arasında imzalanan mutabakat muhtarısında yer alan harita.

Coğrafi koordinatların “Dünya Jeodezik Sistemi” üzerinden belirlendiği vurgulandı.

6 Madde: Doğal Kaynakların Ortak İşletilmesi ve MEB Müzakerelerinde İş Birliği

Anlaşmada iki ülke arasında sınırlandırılan deniz alanları, doğal kaynak keşfedilmesi halinde iki ülkenin ortak çalışabileceği ve başka ülkelerle Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması yapılması halinde karşı tarafı bilgilendirme gibi başlıklar yer alıyor.

Muhtıranın 3. maddesinde mutabakat muhtırasının Birleşmiş Milletler Şartı madde 102 uyarınca BM Sekreteryasına kayıt için bildirileceği ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası

Dördüncü maddede yer alan “Uyuşmazlıkların Çözümü” başlığında;

Libya ile Türkiye’nin, tarafların Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal kaynak bulunması halinde kaynakların işletilmesi amacıyla “moadeliye anlaşmaları” konusunda iş birliği yapabileceği vurgulandı. Öte yandan aynı maddenin üçüncü fıkrasında Libya ve Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölge sınırlandırılması konusunda başka ülkelerle yapacağı görüşmeleri önceden birbirlerine bilgilendirmesi ve hangi devlet bu görüşmeleri yürütüyorsa, diğeri ile de müzakere etmesi gerektiği ifade edildi.

Anlaşmanın, iki ülke iç yasal yollarının (meclis + CB onayı) tamamlanmasının ardından yürürlüğe gireceği kaydedildi.

[irp posts=”22686″ name=”Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de Sahiplendiği Libya Deniz Alanı”]

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki MEB Sınırları

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de KKTC, Mısır ve Libya’dan oluşan deniz alanlarının sınırlarının gösterildiği haritada; 2011 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile yapılan kıta sahanlığı ve MEB anlaşması kapsamında A-B noktası, BM Deniz Hukuku gereği Türkiye ile Mısır ana karalar arası ortay hattı C-D-E noktası ve 27 Kasım 2019’da Libya ile yapılan anlaşmada yer alan deniz alanlarının sınırlandırılması anlaşması ile E-F noktası sınır kabul edilmektedir.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki MEB ve Kıta Sahalığı sınırları: KKTC, Mısır ve Libya. – Harita: AA

[irp posts=”3433″ name=”Libya Son Durum Haritası (2019)”]

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz