Napolyon’un Bükümediği Bilek: Cezzar Ahmed Paşa

1506

Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart, Mısır’ı işgal ettikten sonra Akka önlerine geldi. Akka, Napolyon için çok büyük stratejik öneme sahipti çünkü burayı doğunun anahtarı olarak görüyordu. Akka’nın fethi konusunda oldukça kararlıydı ve dönemine göre oldukça modern silahlara sahipti. Akka’nın komutanının 91 yaşında bir ihtiyar olduğunu öğrendiğinde adeta onu küçümsermiş gibi bu mektubu ona yolladı fakat karşısında Allah aşkıyla yaşayıp Allah için cenk eden bir paşa olduğundan bihaberdi.

“Nihayet geldim ve şu an kalenin duvarları önündeyim. Bir ihtiyarın geri kalmış birkaç günlük ömrünü almak bana bir şey kazandırmaz. Seninle savaşmak istemiyorum. Benimle dost ol ve kaleyi teslim et!.”

Napolyon Bonapart

“Allah’a hamd olsun gücümüz yetiyor, elimiz silah tutuyor. Geri kalmış birkaç günlük ömrümüzü de cenklerde geçiririz!”

Cezzar Ahmed Paşa

Cezzar Ahmed Paşa ve Napolyon Bonapart

Cezzar Ahmet Paşa, yazdığı bu mektupla Napolyon’a cevap verdi. Napolyon, bu mektubun üzerine harekete geçerek kuşatmaya başladı ve saldırılarının yanında propaganda da yapıyordu. Halkı kendi yanına çekip, kesin bir zafer elde etmek istiyordu. Fransız saldırıları gittikçe sertleşiyordu, kuşatmanın başlamasından 1.5 ay sonra sonra bu saldırılar sonuç vermişti. Kalenin Ali Burcu’nu ele geçirdiler ve Fransız askerleri şehre sızmaya başladı. Ama aynı günün sonunda, Cezzar Ahmed Paşa’nın o bölgedeki cephaneliği patlatmasıyla, Fransız saldırıları yarıda kaldı ve Ali Burcu’ndan çekilmek zorunda kaldılar.

Akka şehrinin konumu

Kuşatmanın 52. gününde, kaleye Rodos Adası’ndan 3000 kadar Nizam-ı Cedid askeri geldi. Fransız ordusu yıpranıyordu ve bu haber onları iyice demoralize etti. Karşılarında artık daha büyük bir ordu vardı. Napolyon yapacak hiçbir şey bulamıyor aklına geri çekilmekten başka bir şey gelmiyordu. Kuşatmanın 64. gününde, Napolyon geri çekilme kararı aldı çünkü bu kaleyi ele geçiremeyeceğini anlamıştı. Karşısındaki ordu’nun gücü büyüklüğünden değil Allah’a olan inancından geliyordu. Evet, bizler Allah için yaşar ve Allah için ölürüz.

Napolyon, “Eğer Türkler beni Akka önünde durdurmasaydı, bütün doğuyu ele geçirmek işten bile olmayacaktı.” sözüyle geri çekildi ve Uzakdoğu’yu sömürgeleştirme umutlarının o kalenin surlarına gömdü. Cezzar Ahmed Paşa için ise “Kader beni bir ihtiyarın oyuncağı yaptı.” cümlesini kurdu. Napolyon, bu hezimetle tarihteki ilk yenilgisini almış oldu. Hem de 91 yaşındaki bir Osmanlı Paşa’sından…

Cezzar Ahmed Paşa Kimdir?

Cezzar Ahmed Paşa, 1708 yılında Bosna’da doğmuştur.Osmanlı Devleti’nde çeşitli kademelerde görev almış, Sidon ve Şam gibi yerlerde valilik yapmıştır. Cezzar (Kasap) lakabını, Buhayre kaşifi Abdullah Bey’i öldüren bedevilerden misilleme olarak 70 kişiyi öldürmesinden dolayı almıştır. 7 Mayıs 1804 tarihinde Akka’da ölmüştür.

Atalay Aydın

Stratejik Ortak Misafir Yazar

KAYNAKLAR

https://www.yeniasya.com.tr/m-latif-salihoglu/napolyon-bonapart-haritayi-degistiremedi_462453
http://www.tariharsivi.org/icerik/2391/bir-ihtiyarin-oyuncagi-oldum.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Cezz%C3%A2r_Ahmed_Pa%C5%9Fa
https://www.fikriyat.com/galeri/tarih/napolyona-yenilgiyi-tattiran-turk-komutan-cezzar-ahmet-pasa/4

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz