Tayvan’ın Yerli Silah Üretim Çabası

806

Başkan Tsai Ing-wen, denizaltı üretimini Tayvan’ın asimetrik savaş yeteneklerinin geliştirilmesi için çok önemli olarak nitelendirdi. Tayvan, Pekin’in ülkeyi askeri olarak korkutmaya devam etmesine karşılık olarak asimetrik savaş yeteneklerini artırmaya yönelik ilk yerli denizaltılarını üretmeye başladığını açıklayarak bu alanda yepyeni bir adım attı. Kaohsiung’daki bir tersanede düzenlenen töreni ziyaret eden Başkan Tsai Ing-wen, denizaltının Tayvan donanmasının asimetrik savaş konusunda geliştirilmesine ve Tayvan’ın anakarasını çevreleyen düşman gemilerine gözdağı vermesine ve engellemesine izin vermenin önemli bir parçası olacağını söyledi. Bu tersane, Tayvan’ın asimetrik yeteneklerini arttırmaya ve havadan kara füzeleri, kıyı savunma füze sistemi ve gözetleme uçağı gibi milyarlarca ABD silahı satın alarak Çin işgalini önlemeye kararlı bir şekilde çalıştığı Tayvan’ın sekiz dizel-elektrik saldırı denizaltısı inşa edeceği bir denizaltı programının uzun zamandır planlanan lansmanını işaret etmektedir. Örneğin ABD’nin Ekim ayında Tayvan’a satmayı kabul ettiği Boeing yapımı SLAM-ER füzeleri gibi yakın zamanda satın alınan silahlar potansiyel olarak saldırı veya karşı saldırı amacıyla kullanılabilmektedir. Çin ile olan ilişkilerin gerilmesinden çekinmiş olabilecek geçmiş ABD yönetimleri, denizaltılar gibi saldırı odaklı silahları Tayvan’a satmayı reddetmişti. Yerli denizaltılar, ikisi 1980’lerde inşa edilmiş Hollanda yapımı denizaltılar olmak üzere dört denizaltıdan oluşan antika bir filoyu yenileyecek. Diğer ikisi de, II. Dünya Savaşı sırasında inşa edildi ve 1970’lerde ABD Donanması’ndan Tayvan’a transfer edildi, şimdilerde ise çoğunlukla eğitim için kullanılmaktadır.

Tayvan, denizaltıların yurt içinde üretilip üretilmeyeceği veya yabancı bir ülkeden satın alınacağına dair yıllarca süren tartışmaların ardından, 2014 yılında yerli denizaltı programını başlattı . Çin’in uluslar arası arenada diğer ülkelere yönelik baskısı burada da kendini göstermiş ve Tayvan, diğer ülkelerden yerli denizaltılar için denizaltı teknolojisi temininde zorluklarla karşılaşmıştı. Devlet tarafından işletilen gemi yapımcısı China Shipbuilding Corporation (CSSC) ve kol geliştiricisi Chung Shan Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, 2016 yılında denizaltılar için sözleşme ile ödüllendirilmişti.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Tayvan’ın hava sahası ve deniz bölgeleri yakınlarındaki askeri tatbikatları hızlandırdı. Bu tatbikatlar, iki üst düzey ABD yetkilisinin Ağustos ve Eylül aylarında ziyaretlerinin ardından arttı. Programın maliyeti, duyurulduğundan bu yana yurt içinde eleştirilmektedir. Tayvan 2021 askeri bütçesini şimdiye kadarki en yüksek olan 15,2 milyar dolara çıkardı, ancak adanın askeri kuruluşu, daha modern savunma stratejilerine geçişi ve hem aktif hem de rezervinin hazır olması nedeniyle sürekli eleştirilerle karşılaşmaktadır. Yerli denizaltı projesinin tek başına tasarım aşaması tahmini 104 milyon dolara mal olurken, denizaltıların inşası 16 milyar dolardan fazlaya mal olacak. İktidardaki Demokratik İlerici Parti (DPP), yerli denizaltı programını başlatmak için muhalefetteki Kuomintang’dan (KMT) yıllardır daha hevesli. 2014 yılında, programın onayından önce DPP, KMT’den eski Başkan Ma Ying-jeou’yu bir politika belgesinde projeyi oyalamakla suçladı. Denizaltı programı, özellikle alternatiflere göre ölçüldüğünde Tayvan’ın askeri kuruluşu içinde popülerdir, ancak bu kuruluşa yönelik yerel ve uluslararası eleştiriler göz önüne alındığında, programın Tayvan için yeni yükselen askeri bütçesini harcamak için en uygun maliyetli yolu kanıtlayıp sağlamayacağı belirsizdir.

[irp posts=”28231″ name=”Tayvan Askeri Tatbikatının Haklı Nedenleri ve ‘Çin Saldırganlığı'”]

KAYNAK

[1] Silah alımı konusundaki detaylı bilgi için haberin içeriğine bkz. https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/US-sale-of-air-to-ground-missiles-to-Taiwan-sends-China-a-signal (Erişim Tarihi: 02.12.20)

[1] Denizaltı programı hakkındaki detaylı inceleme için bkz. https://thediplomat.com/2015/05/taiwans-submarine-saga/ (Erişim Tarihi: 02.12.20)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz