İngiltere’nin Göçmenlere Özel “Yüzen Hapishanesinin” Maliyeti

188

İngiltere, 7 Ağustos’tan itibaren kaçak göçmenleri topraklarında ağırlamak yerine kiraladığı devasa gemide barındırıyor. Şu anda hastanede virüs olsa da bu konuda kararlı. İşlemlerin devamına kadar burada kalacak olan yüzlerce göçmen, ilk etapta kalmayı da reddetmişti ancak barınma desteğinin kaldırılma tehdidi sonrası sesler kesildi. İlk etapta “bu bir insanlık suçu” yaygarası koparıldı ancak İngiliz hükümeti geri adım atmıyor. Çünkü İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, “Ülkenin her yerinde otellerdeki yasa dışı göçmenlerin barınması için İngiliz vergi mükelleflerinin cebinden günlük 5-6 milyon sterlin çıkıyor.” diyor. Peki bu geminin maliyeti nedir?

İngilizler soruna çözüm amacıyla önce Arnavutluk’la anlaştı ve topraklarına gelen kaçak Arnavutluk vatandaşlarını adam başı 1500 sterlin ödeyerek ülkelerine geri gönderdi. Ruanda ile de anlaşma yaparak kaçakları Afrika’ya gönderme konusunda uzlaşıldı. Bu, hukuki sorun nedeniyle henüz uygulamaya geçmedi. Sonrasında geçen hafta Türkiye ile “insan kaçakçılığını önleme” konusunda imzaların atıldığı belirtildi.

Her alanda soruna çözüm arayan İngiliz hükümetinin en radikal kararları ise bu gemi konusu ve ülkedeki askeri arazilere kurulacak çadırlara göçmenlerin yerleştirilmesi. Gemi mevzusunun önemli yanı; göçmenleri caydırmak ve hukuki süreci toprakları dışında hızla çözüme kavuşturmak. Ülke genelinde 51 bin sığınmacı otellerde ve günlük maliyet 6 milyon sterlin. Ama sadece 500 göçmenin konaklaması için planlanan geminin maliyeti POLITICO’ya göre yıllık 2.3 milyar sterlin. Bu rakam doğruysa, 500 kişinin gemide kalma maliyeti 51 bin kişinin otelde konaklamasıyla aynı maliyette. Ama İngilizler kötü ekonomilerine rağmen neden bu konuda kesenin ağzını açtı? Çünkü kaçak göçmenlerin yerel halk üzerindeki baskısı ve ülke içerisine sızmasıyla oluşacak demografik ve sosyokültürel sorunların farkındalar. Daha önce de dedim; “Ekonomi bir şekilde düzelir ama demografi bozulursa dönüşü olmaz”

Sizce İngilizler neden işi gücü bırakmış göçmenlerle uğraşıyor? Irkçı oldukları için mi yoksa devletin ve milletin akıbeti için mi?

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz