“İran’da Savaş Çıkarsa Türkiye Dağılır” Söylemi Doğru mu?

270

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 90’lardaki Seferberlik Tüzüğü, dün yönetmelik haline gelince, herkes “İran’da savaş mı çıkacak?” diye sormaya başladı. Yönetmeliği incelediğimizde spesifik değişikliklerden ziyade, teknik değişimler olmuş.

Ama senelerdir konuşulan, “İran’dan sonra sıra Türkiye’de” söylemiyle ilgili bir şeyler yazmak istedim: “Çevre ülkeleri parçalayan Batı, İran’dan sonra gözünü Türkiye’ye dikecek.”

Aslında bu tezi doğru buluyorum ama genel düşüncenin aksine ben bu parçalamanın farklı gerçekleşeceğini düşünüyorum.

Mesela Irak’ın işgaliyle başlayan ve Arap Baharı sonrası Libya ve Suriye’de yaşanan iç savaş, bu ülkeler dışında en fazla Türkiye’yi etkilemiştir. Suriye’deki savaşa müdahale etmemizi bir yana koyun, kötü yönetilen süreç sonrası 4 milyonu aşkın Suriyeli topraklarımızda yaşamaya başladı. Özal döneminde Irak’tan Türkiye’ye başlayan göç, Suriye ile devam etti yani. Şu anki tablo Türkiye tarihinin en vahim bilançosu. Demografi değişikliği ve Türkiye’nin içeriden parçalanması en büyük tehlike. İran’dan gelecek olası göç, Türkiye’yi paramparça edecek son silah.

Halihazırda Afganistan ve Pakistan’dan gelen kaçaklar, İran’ın yol vermesiyle topraklarımıza ulaşıyor. İran’da savaş çıkması hem siyasi hem de stratejik açıdan Batı’nın işine geliyor. Mülteci meselesi de onlar için sorun değil çünkü Geri Kabul Anlaşması nedeniyle Avrupa’nın tampon bölgesi olan Türkiye, Avrupa’ya geçecek göçmenlere ev sahipliği yapıyor.

Şimdi sıra İran’da mı?

Beni takip edenler bilir. Siyasi görüşüm tamamen vatansever bir yurttaş gibi ve Türkiye’nin menfaatleri dışında bir yorumum olmaz. İran’ı da yine Türkiye’ye olan düşmanlığı nedeniyle sevmem. Suriye’de de Irak’ta da hep karşımızda olan bir ülke. Çünkü molla rejiminin mezhep politikası tamamen Türkiye’yi bertaraf etmek üzerine kurulu. Ama Türkiye’nin menfaatleri, olası bir rejim değişikliğinin de kansız olması güç olduğu için, İran’da iç savaş çıkmasını istemez. Gerçekçi olalım; 22 milyon nüfuslu Suriye’nin ülkemize yansıması ortadayken, 90 milyonluk İran’daki iç savaşın Türkiye’yi ne hale getirebileceğini düşünebiliyor musunuz?

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz