Suriye Son Durum Haritası (Mart 2017)

84672
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

*Turuncu renk: Rejim ve YPG’nin ortak kontrol ettiği iddia edilen yada hakimiyeti kimde olduğu belli olmayan bölge

7 Mart 2017:

1 Mart 2017:

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(eskiden yeniye):

Fırat Kalkanı Harekatı ve Rakka Operasyonu son durum haritaları için tıklayın.

– Suriye’de ilk kez rejim güçleri ile muhalif silahlı gruplar Kalamun bölgesinde IŞİD’e karşı ortak operasyon yaptı.

– Rusya, Suriye’de askerlerimizin olduğu binayı bombaladı. 3 asker şehit olurken, 1’i ağır 11 askerimiz de yaralandı. Putin taziye için aradı.

– Türk Ordusunun Menbiç’in kuzeyini bombaladığı iddia ediliyor. Ayrıca bugün Menbiç çevresinde YPG’nin kazdığı hendekler görüntülendi.

– Cenevre Görüşmeleri’nde ki muhalefet heyettinde; askeri gruplardan 10, SMDK’dan 5, yerel 2 ve Rusya ile Mısır’a yakın 3 kişi yer aldı.

– Cenevre-4 Görüşmeleri yine başarısız sonuçlandı.

– Rusya Dişleri Bakanı Lavrov, “Rusya Suriye’ye müdahil olduğunda, Şam 2 ya da 3 haftada düşecek durumdaydı” dedi.

– Eski CIA direktörü David Petraeus, PYD için “ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK’nın kuzeni” dedi.

– Barzani, PYD’nin Suriye’ye almadığı peşmergeler için, “Suriye peşmergelerinin kendi bölgelerine dönmesini destekleyeceğiz” dedi.

– Daha önce YPG’li komutandan ödül alan ABD’nin ‘IŞİD Özel Temsilcisi’ McGurk, “Suriye için uygun garantörler Türkiye ve Rusya’dır.” dedi.

– Muhalifler Suriye’nin güneyinde Dera’da rejime karşı ilerlerken, IŞİD’de muhaliflere saldırısı sonucu bazı bölgeleri ele geçirdi.

– Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Suriye’ye ABD’nin yanında IŞİD’e karşı savaşmak için özel birlikler göndermek istediklerini söyledi.

– Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, “Türkiye, Irak ve Suriye’den ya kendisi çıkar ya da Irak ve Suriye halkı onları çıkarır” dedi.

– Suudi Dışişleri Bakanı Cubeyr, ‘IŞİD’i tamamen yok edeceğiz ve Şii güçlere karşı da Irak ve Suriye’de Trump’layız’ ifadesinde bulundu.

– Muhalifler, Cenevre-4 görüşmelerinde öncekilerden farklı olarak, ilk kez rejim ile doğrudan görüşme ve müzakere talep etti.

– Fırat Kalkanı Harekatı’nda muhalifleri koordine eden Havar-Kilis Operasyon Odası’da resmi olarak El Bab’ın alındığını duyurdu. (23 Şubat)

– Putin, Cenevre’nin gerekliliğini vurgulayarak, “Suriye’nin bütünlüğünün korunması için komşu ülkelerle işbirliğine devam edeceğiz” dedi.

– Devrim Muhafızlarına ve İran destekli Şii milislere güvenmeyen Rusya, Suriye’de ki ‘askeri polis’ sayısını arttırma kararı aldı.

– Rejim güçleri ile ABD’nin sahadaki en önemli müttefiki YPG’nin toprakları El Bab güneyinde birleşti.

– TSK, El Bab’da 14 askerimizin şehit olduğu ve en sert çatışmaların yaşandığı Akil Tepesi’ne geçici askeri üs kurdu.

– ABD Merkez Komutanlığı, “Türkiye’ye mesaj olarak” Menbiç’teki YPG güçlerini ‘Savaşa hazırlar’ fotoğraflarıyla yayınladı.

– BM’de Esad rejiminin Suriye’de kimyasal silah kullandığına dair kesinleşen belgelere rağmen, Çin ve Rusya ‘yaptırımları’ veto etti.

– Rusya ve rejim güçleri, Palmira’nın tamamen IŞİD’in elinden alındığını açıkladı.

– Suriye Peşmergesi, Ağustos 2014’te Sincar’a yerleşen PKK’yı çıkarmak için 500 peşmergenin bölgeye konuşlandırıldığını resmi olarak açıkladı. PKK ile Roj peşmergeleri arasında çıkan çatışmalarda; 1 PKK’lı öldü, 3 PKK’lı ile 4 peşmerge yaralandı.

– Rusya, bugünden itibaren YPG’nin kontrolünde bulunan Menbiç’in batısındaki köylerin rejim kontrolüne geçeceğini açıkladı.

– Menbiç’in batısı Rusya garantörlüğünde rejime geçerken, kuzeyinde ise ABD askerleri konuşlandırıldı.

– PYD mensupları, Suriye’de kontrol ettiği Kamışlı’da, muhaliflerin çatısı altındaki Barzani destekli ENKS bürolarını basıp ateşe verdi.

– Peşmerge, Irak’ta PKK ile yaşanan çatışmaların ardından Suriye’de ENKS bürolarını yakan PYD/PKK’yı terörist olarak nitelendirdi.

– Muhalifler, rejime ait MiG-21 tipi savaş uçağı düşürdü. Hatay’a düşen uçak, resmi makamlar tarafından doğrulandı.

– YPG, Menbiç ve çevresini kendileri ile birlikte ABD’nin savunacağını, ilçenin batısındaki 6 köyün ise rejim güçlerine verildiği açıkladı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

6 YORUMLAR

  1. Türkiye’yi malesef cok zayif görüyorum haritada. En ufak bir parcacik almisiz, sanki dünya harbini kazanmis gibi haberler yapiliyor. Anlasilan Rusya ve Amerika’nin dedigi oluyir orada. Gecen Antlaya’da 3’lü (Amerika, Rusya, Türkiye) toplandidan beri cit yok TSK ve FSa’den. Demekki susun, oturun yerinize dediler gibi bize.

  2. Türkiye’ye karşı ölümüne mücadele veren daeş ve pkkpyd rejime tek kurşun atmadan Türkiye-öso ittifakının fethettiği topraklardan fazla toprak verdiler. Bunlar hem haçlıların hem de mecusilerin ibneleri. kendilerini yedi kocalı hürmüz gibi kullandırıyorlar. Bir tek Türkiye’ye kullandırmaktan utanıyorlar.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz