Şehit Diplomat Osman Köse’nin Ardından Yaşananlar

391

Dört sene önce bugün, IKBY’nin başkenti Erbil’deki bir restoranda oturan Başkonsoloslukta görevli diplomat Osman Köse, yemek yediği sırada PKK’lı teröristlerin suikasti sonucu şehadete ulaştı. Benim de anlık takip ettiğim olay, IKBY’nin bağımsız referandumu sonrası bozulan Türkiye ile ilişkilerin düzelme aşamasında, Pençe-2 Harekatı’nın başladığı dönemde oldu. Olaydan 10 gün önce de bebek katili Öcalan’ın sözcüsü konumundaki, PKK/KCK’nın sözde başkanlık konseyinin 7 üyesinden biri olan Diyar Garip Muhammed, MİT ve TSK ortak operasyonuyla Kandil Dağı’nda etkisiz hale getirilmişti. Bu çok önemliydi çünkü ilk defa üst düzey bir PKK’lı, örgütün ana karargahında öldürülmüştü.

Köse suikastinin hemen ardından IKBY ile MİT’in koordinasyonunda, HDP milletvekili Dersim Dağ’ın kardeşi Mazlum Dağ ve üç kişi yakalandı. Bir Türk diplomatı şehit olmuştu, bunun etkisi Mazlum Dağ’dan ibaret olamazdı. Kapsamlı çalışma başlatılmış, suikastin şematik dizilimine göre Mazlum Dağ suikastin görünen yüzüydü.

Suikast tablosunda yer alan teröristlerin barınma alanları, günlük rutinleri ve yapılanma sistemi deşifre edildi. Takip başlamıştı. Diplomatımızın şehadetinden bir hafta sonra azmettiricilerden “Doğan Türk” kod adlı Erdoğan Ünal, Kandil’de öldürüldü. Bu, Kandil’deki üst düzey isimlere yapılan ikinci operasyondu. Bir ayda iki üst düzey terörist, örgütün en güvenli alanında etkisiz hale getirilmişti.

Karayılan’a yakın isimlerden, Suriye’de PYD/YPG’nin sözde Özel Güç sorumlularından Hacı Kurhan Gara‘da aracında, bir yıl sonra ise örgütün Zap sorumlularından “Zinar” kod adlı Fadıl Ekinci nokta operasyonla Zap’ta etkisiz hale getirildi. Polat Safi’nin aktardığına göre şehit diplomatın ardından suikastin planlayıcılarından toplam 38 terörist etkisiz hale getirildi, iki kişi de muhtemelen idam edilecek. Son olarak da 10 gün önce PKK’nın Irak istihbarat sorumlusu olduğu belirtilen ve bir diğer azmettiricilerden terörist Celal Kaya İran sınırına yakın Süleymaniye bölgesinde düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildi. Görünen o ki suikastte parmağı olan herkesin sonu belli.

Diplomatımızın şehadetini unutmayan istihbaratçılarımıza ve güvenlik güçlerimize selam olsun.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz