Suudilerin Ronaldo Transferinin ‘Stratejik’ Arka Planı

412

Ülke gelirinin yüzde 90’ı petrolden gelen Suudi Arabistan, bu geliri çeşitlendirmeyi şart kıldı. Bu nedenle 2015’ten sonra Veliaht Prens Selman’ın öncülük ettiği projelerle Kamu Yatırım Fonu “PIF”, Walt Disney, Facebook, BP ve Tesla gibi şirketlere büyük yatırımlar yaptı. Bu alandaki büyümeyi bir de dünya çapında algıları değiştirebilecek futbol sektörüyle genişletmek gerekiyordu. Rusların başlattığı, Katar ve BAE’nin devam ettirdiği kulüp satın alımları, İngiltere’de Newcastle United’ın Suudiler tarafından satın alınmasıyla başladı. Buradaki istikrar Prens Selman’a ve ortaya koydukları “Vizyon 2030” stratejisine de iyi bir referans oldu. Gözler ‘o’na, Cristiano Ronaldo’ya yöneldi. Al Nassr ile anlaşan Ronaldo öyle bir isim ki; Ronaldo’nun takımı Al Nassr, Ronaldo’nun oynadığı lig, Ronaldo’nun fotoğraf attığı yer…

Ronaldo sadece bir futbolcu değil, dünya yıldızı. Mesele sadece Suudi Arabistan futbol liginin kalitesi değil, ülke algısı da değişmeli. TFG’ye göre Suudi Arabistan ligi dünyanın en iyi 58. ligi. Yani İtalya 3. ligi olan Serie C ile aynı klasman. Hedef ilk 15 ama nasıl?

Bir Ronaldo bu kadarını yapamaz tabi ki. Suudiler öyle kafaya takmış ki bu olayı, Ronaldo’nun takımı Al Nassr ile birlikte ligdeki en büyük üç kulüp Al Hilal, Al Ahli ve Al Ittihad takımlarının da %75’ini satın aldı. Bu dört kulüp, en büyük iki şehrin en büyük iki takımı. Para akıttığı bu kulüpler arasında rekabet oluşturarak şehirler arasında derbi gücünü artırma peşinde. Her takıma da en az dünyaca ünlü üç oyuncu alınması hedefleniyor.

Suudiler çıldırmış gibi akıtıyor parayı. Öyle ki 2015’te yatırım fonu PIF’ın 4 milyar dolar olan değeri, şu an 600 milyar dolar. Bir zamanlar Çin ve Rus takımları Avrupa’dan 4-5 kat fazla para vererek futbolcu getirirdi. Suudiler ise 20 kat fazla para ile takımlarına çekiyorlar. Ben örneği futboldan verdim ama takip edenler Suudilerin “Vizyon 2030” stratejisine dair yazdığım diğer yazıları hatırlar. Suudi Arabistan, geçen sene 2014’ten bu yana ilk kez bütçe fazlası verdi. Bu yükseliş Türkiye’nin bölgedeki etkinlik alanını da etkileyecektir. Tetikte olmakta fayda var.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz