Orduda Al: ABD-Çin Yapay Zeka Savaşı

63

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını, Moskova’yı iyi bilen uzmanlar bile tahmin edemezken; ABD’nin, Putin’in açıklamalarını yapay zeka ile kontrol ederek Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağını, iki ay önceden öğrendiğini biliyor muydunuz?

Rusya’nın bu konudaki adımlarını tahmin eden ABD, Çin-Tayvan geriliminde de Pekin yönetiminin Tayvan’a saldırıp saldıramayacağını yapay zeka ile öğrenmeye çalışıyor ama yapamıyor. Çünkü yapay zeka konusunda Çin, ABD’nin çok önünde ilerliyor ve hangi aşamada olduğuna dair (açık kaynaklara göre) hiçbir bilgi yok. Birçok kişi yapay zekayı sadece Chat GPT’de ödev yapmak olarak görse de birçok devlet çok büyük yatırımlar yapıyor. Özellikle işin askeri boyutu çok büyük riskler barındırıyor.

Geçen yıl ABD’nin Güney Amerika’daki askeri tatbikatında bir ilk gerçekleşerek insansız bir deniz aracı insansız bir hava aracıyla konuşarak bir savaş gemisine bilgi aktardı ve örnek hedef imha edildi. Tatbikat başarılıydı ama akıllara şu soru geldi: Yapay zeka kendi kendine sivil bir hedefi vurursa ne olacak?

Bu konuda ABD Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini de yürütmüş olan H.R. McMaster, “İnsan hayatı söz konusu olduğunda yapay zeka veya otonom sistem kendi başına karar alamayacak. Kongre’nin de talebi böyle” diyor.

Gazeteci Ahu Özyurt’un aktardığına göre yıllar önce F-35’lerin üreticisi Lockheed Martin şirketindeki bir yönetici “F-35’lerden sonra artık savaş uzayda ve insanların içinde olmadığı araçlarla yapılacak.” dedi. Yani insansız hava araçları, yapay zeka ile donatılmış silahlar ve diğerleri. Türkiye insansız araçlar konusunda birçok ülkenin ilerisinde olsa da yapay zeka konusunda hangi aşamada bilemiyoruz.

Dünya yapay zeka çılgınlığıyla karşı karşıya. Kontrolsüz bir şekilde kullanım, dünyayı bilim kurgu filmleri gibi bir sona itebilir. Bu nedenle birçok uzmana göre Soğuk Savaş’taki gibi bir anlaşmanın yapılması şart. Bu kapsamda geçen yıl İngiltere’de ilk kez devletler ve büyük özel şirketler nezdinde “Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi” düzenlenmişti. Devamı gelecek gibi duruyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz