Nuclear Football: Nükleer Kodların Yer Aldığı Çanta

911

”Nuclear Football” Amerika Birleşik Devletlerinin nükleer silahlarının tümünün kod ve yerlerinin bilgilerini barındıran siyah çantaya verilen addır. Bu çantada ki bilgiler dünyayı yaşanmaz bir yer haline getirebilir. Bu nükleer top, meşhur Küba Füze Krizi’nin ardından başkan Kennedy tarafından olası bir Rus nükleer saldırısına karşı çabuk ve etkili bir şekilde cevap verebilmek için geliştirilmiştir. Çantadaki kodlar her gün ordu tarafından değiştirilmekte ve beyaz saraya bildirilmektedir.

nükleer kod çantası

Soğuk Savaş döneminde ABD’nin nükleer politikasının temellerini atan, dönemin Savunma Bakanı Robert McNamara, 40 yıldan beri değişmeyen ABD’nin nükleer savaş kararı alma mekanizmasını şöyle anlatıyor:

”ABD Stratejik Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın (SAC) başındaki komutan, nereye giderse gitsin, günde 24 saat, yılda 365 gün yanında güvenli bir telefon taşır. Bu telefon bir yandan Colorado’daki Ceyen Dağları’nın derinliklerindeki Kuzey Amerika Savunma Komutanlığı ile, diğer yandan ABD Başkanı ile irtibatlıdır. Nükleer saldırının kodları sürekli olarak Başkan’ın yanıbaşındaki bir subay tarafından ‘nükleer futbol topu’ (nuclear football) adı verilen çanta içinde taşınır. SAC Komutanının görevi, telefonu en geç üçüncü zil sesinde yanıtlamaktır. Telefonun çalması, düşman balistik füzelerinin ateşlendiği anlamına gelir. İhbarın doğru olup olmadığına ve doğruysa Amerika’nın nasıl bir karşılık vermesi gerektiğine karar vermesi için 2-3 dakikası vardır. Önerilerini söyledikten sonra başkanın Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile vardığı kararı dinler. Başkan nükleer saldırı kararı verirse nükleer futbol topundan saldırı için gerekli kodlar alınır ve füzelerin fırlatılacağı üslere iletilir. Tüm bunlar sadece 20 dakika içinde gerçekleşmek zorundadır.”

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz