Suriye Son Durum Haritası (Eylül 2016)

8384
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, El Nusra, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDF çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler
Suriye Son Durum Haritası (11 Eylül 2016) - suriyegundemi.com
Suriye Son Durum Haritası (11 Eylül 2016) – suriyegundemi.com

Suriye Ekim ayı güncel haritası

1 Eylül 2016:

Suriye Son Durum Haritası (1 Eylül 2016)
Suriye Son Durum Haritası (1 Eylül 2016) – * Çizgili alanlar örgüt ve grupların etkisi olduğu kırsal kesimler..

Suriye’de kim ne kadarlık alanı kontrol ediyor?

Esad RejimiMuhaliflerSDG/YPGIŞİD
31,614 Km2

% 11.881

21,610 Km2

% 15.086

27,114 Km2

% 17.550

77,307 Km2

% 42.879

NOT: IŞİD’in kontrolündeki bölgelerin çoğunluğu kırsal ve çöl olduğu için rakamlar fazla.

Suriye ile ilgili geçen ayın önemli başlıkları:

– Suriye’de Halep’in Kuzeyinde Kastillo yolunu ele geçiren rejim güçleri, Halep’i kuşatmaya aldı. Bu kuşatma çok uzun sürmedi ve muhalifler Halep’in güneyinde düzenlediği geniş kapsamlı operasyon ile kuşatmayı kırdı. Halep’in güneyinde rejim güçleri muhalifleri tekrar kuşatmaya almak için operasyonlarını sürdürüyor.

– Muhalifler Idlip’in güneyinde Hama yönünde operasyon başlattı. Bu operasyon sonucu birçok köyü ele geçirdi.

– Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli iki büyük muhalif birlik MYK ve SMDK başkanlarını kabul etti.

– PYD, 300’den fazla YPG militanını Menbiç ve Halep‘e savaşa gitmeyi red ettikleri için tutukladı.

– Hizbullah, İsrail savaş uçaklarının Şam’ın kuzeyinde silah taşıyan dört kamyon konvoyunu vurduğunu açıkladı.

– Suriye Ordusu’nun 2011’de başlayan iç savaştan önce 400 bin askeri, şuan ise 180 bin civarında askeri bulunuyor. [Global Firepower]

– Rusya Suriye’deki Himeymim üssünü, büyük uçakların inebileceği ve askeri personelin uzun süre kalabileceği ‘tam teşekküllü’ üsse çevirecek.

– Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesinden sonra Türkiye, 10 ay sonra Suriye’de IŞİD’e karşı hava operasyonlarına başladı. (Cerablus ”Fırat Kalkanı” Harekatı ile)

– Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Türkiye ile İran Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda da PKK, PJAK ve PYD konusunda da hem fikirdir.” dedi.

– Menbiç tamamen YPG kontrolüne geçti.

– Çin, Suriye ordusuna silah ve askeri eğitim desteği vereceğini açıkladı. Böylece Çin’in de Suriye İç Savaşı’na dahil olduğu belirtiliyor.

– Suriye Ordusu PYD güçleri ile Esad yanlısı aşiretlerin çatışması sonucu 6 yıldır ilk kez PYD kontrolündeki Haseke’yi havadan vurdu.

– Türkiye karada muhalif ÖSO güçlerine destek vermek amacıyla 24 Ağustos’ta ”Fırat Kalkanı” Harekatını başlattı. Cerablus 12 saatte ÖSO güçlerinin eline geçti.

– 4 yıldır sadece bir kez yardımın yapıldığı, kuşatma altındaki Deraya’da muhalifler çekilme kararı aldı.

– Avrupa Parlamentosu DİB, “PYD Fırat’ın doğusunda kalmalı ve IŞİD’den boşalan yerlerden uzak durmalıdır. Arap bölgelerinde işleri yok” dedi.

– Rusya resmi haber ajansı Sputnik “Özgür Suriye Ordusu 10 Köyü Kurtardı” diye haber başlığı girdi. Oldukça şaşırtıcı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

27 YORUMLAR

  1. burda sayın recep tayıperdogan kırli oyunugördü ışıd pyd pkk ısraılin fedaisidir amacları buyuk ısrail devletini kurmaktır guneydoğuyu bolmek için yıllardır uğrasıyorlar bolemediler b planını devreye soktular fetulah gulende ısrail uşağıdır ve bu ülkeyi ele gecirmeye calıştılar ama sunu unuttular goklerden gelen bir karar vardı rabbim bu millete oyle bi ruh hali verdiki ölümü bile korkuttu hiç kimse korkmadı olümden..ıslamiyet kazanmıştır …imdi süriyedeki diğer orgutleri berterafetmek için fırat kalkanı hareketı baslamıştır.eger bu hareketde basarılı biterse islamiyet adına buyuk bir zafer olacaktır ve buyuk ısrail devletını kurma hayelleri suya düşecektir..rabbimin sancagı baki kalacaktır…allahü ekber allahü ekber allahü ekber.saygılarımla.

  2. Bakın beyler abd zamanında ırağı işgal ederken ırakda kendine biad eden çapulcu ibadi gibi adamları başa koydu.
    Amacı ise Suriyenin kuzeyi,Barzani ve pkk yı birleştirip Kürdistanı kuracaklar.Hatta inan olun onları bile bir çatı altında tutmazlar.Bunun içinde ÖSO davasında haklı dahi olsa ÖSO na masus gaz verdiler böylece ülkede iç savaş çıktı.Bu sefer abd şerefsizi pyd dayanaklı kürt devleti kurmak içinde Irakda kendisinin yetiştirdiği haricilerin başını çektiği insanları önce IRAKDA topladı ve ibadiye ise işid e krışma ve savaşmadan geri çekil dedi.Çünkü onları Irakdan sonra Suriyeye sokarak işidi ÖSO üzerine saldı.ÖSO ise oyuna geldiğini anladı.Bölgeye gelen işidin biraz reklamını yapıp sonra uluslararasında abd öncülüğünde terörist ilan edilicek ve abd karaya asker yollamadan pyd ile orada kürt devleti kuracaktı.Abd pyd ile kürt devleti kurarkende rusya ise havadan ÖSO vuracak ve böylece haçlılar başarı kazanacaktı.Cumhurbaşkanımız ise bu oyunu gördü ve derhal operasyon istedi ancak ordunun içindeki hainler abd,ingiltereden aldıkları emirle derhal darbe girişimi yaptılar ve başarısız olduklarında hemen akabinde gerçekten zeki olan cumhurbaşkanımız ise suriyeye girerek şerefsiz pyd nin ilerlemesinin önünü kesti.Bana ne derseniz deyin ben tayyipçi değilim sonuna kadar İslamcı yani saadet partisini tuttum bu konuda cumhurbaşkanımız haklıdır ve artık bu particiliği ve ayrımcılığı bırakıp birlik olup hep birlikte johnny,david,zion,harici,pkk,pyd,barzani,dimitrisine günlerini bildirmeliyiz.

  3. boşboş konuşmayın bu türk islam dünyasına oynanan bir oyun geçmişde haçlı nasıl saldırdı ise aynısını gene yapıyorlar kimse endişeye kapılmasın yeryüzünde bir tek türk kalsa dahi haçlının oynunu bozmaya yetecektir cesur ve yürekli evlatlarımız var onların istedigi kadar siliahı olsun senin imanın yeter biz millet olarak esarette yaşayamayız.cenabı allah yanımızda kimsenin endişesi olmasın silahıda insan kullanacak korkak ve yalancı haçlı degil bu işin temelinde büyük israil yatıyor bunu bildinmi oyunu bozarsın kalın saglıcakla

  4. Esedi kotuleyip zulm ediyor halkini olduruyor diyorsunuz peki turkiye de. Ayni sey olmuyormu secimleri kazandi diye hdp ye dusman gibi muamele yapan fetonun muriti reco degilmi burasi ortadogu yakinda bolunme turkiyeyi de kapsarsa ki gidisat onu gosteriyor.hic sasirmayin sonucta hakli olan kurtler zulmeden reco terorist basi

  5. Sonra iki Senedir incirlikden amerikan kafirlerinin ucaklarina Müsade eden Tayyib ve avanesi yüzlerce müslümani katl ettiriyorlar isid Bahanesiyle sadece rus kafirleri Eskiyalari deyil esad Hinzirlari mürtedleri münafiqlari amerikan kafirleri teröristleri ingiliz fransiz kafirleri suriyeyi iraki gece gündüz bombaliyorlar Adeta kevgire cevirdiler bu mazlumlarin ahi Bir gün Türkiye,ye dönecektir hic sasirmayin
    Ya olurmu öyle seyler Ben diyorumki olur olur her sey mümkün

  6. Suriyede Tarihin en büyük Vahseti yasaniyor Diger Hacli kafirler mürtedler münafiqlar yetmiyor gibi birde Zalim Rusya cikti ortaya ki Her gün müslüman milleti Bombaliyorlar onlarca insani parcaliyorlar bunlarin hesabini Kim verecek?
    Kafir zalim Rußlar Ukraynaya Bir sey yapamazsiz Erkek iseniz Kievi bombalayin
    Hele Bir kerecik deneyin ancak Müslüman Katliami yaparlar . Allahin izniyle müslümanlar bu Harbi kazanacaklar
    Bütün Zorluklara ragmen galibiyyet Müslümanlarin olacaktir

  7. Gerçekten çok güzel ve çok doğru söyledin. Ama bir konuda yanılıyorsun. O saydığın zalimliklerden Esad 1 yapmışsa Suriye ye demokrasi getireceğini idda eden militanlar 100 yapıyor bu bir gerçek.Soruyorum size kaç suriye askerini gördünde yakaladığı militanların kafasını kesip kalbini yedi. Gerçekleri konuşalım: Siz Esada bu kadar zalimlik yaptı diyorsunuz ama kendi ülkenize dönüp bakıyormusunuz? 1980 darbesini yapan Kenan Evren aynı dediğin gibi milyonlarca insanı hapse attı yüzbinlercesi işkence gördü. O nedenle başka ülkeler hakkında konuşacaksanız önce kendi geçmişinize bakmanız gerekir. Nede çabuk unuttunuz alevilere yapılan katliamları. Ayrıca benim esada destek vermemin en büyük sebebi vatanım olan Türkiye yi düşünmemden kaynaklı. Çünkü biliyorum ki suriye istikrarsızlaşırsa Türkiye için tehlikeli sonuçları olacak. Ama siz süleyman bey Esada düşman kesilerek kendi ayağınıza kurşun sıkıyorsunuz ne yazık ki

  8. Esete olan düşmanlığımızın sebebi: %10 azınlıkta olan bir mezheb taraftarları ile darbe ile ülke yönetimini ele geçirip suriyeyi 40 yıldır baskı ve işkence ile yönetmek.
    Müslüman kadınların namusunu kirletmek. milyonlarca insanı hapislere atıp yüzbinlercesini işkence ile katletmek. Emperyalist güçlerle işbirliği yapmak, pkk yı beslemek, iranlı sapıkları haçlıları ülkeye davet edipi halkını katlettirmek, kimyasal silah kullanarak yaşlı çocuk kadın demeden bilerce insanı katletmek. bu kadar yetmez mi, esete düşman olmak için. Peki memet sen neden bu zalim katil e dur demiyorsun? Alevilik bu mu?

    • 1- bir insanın azınlıktan olması o insanın ülkeyi yönetmesine neden engel olsun türkiyede de zamanında bir kürt cumhurbaşkanı olmadımı?
      2-baasçılar suriyede darbe yapmasaydı suriye iyice mısırın kontrolüne girecekti. yani bu bir egemenlik meselesi idi. o zamanlar 2 ülke birleşikti bu darbe sayesinde suriye mısırdan bağımsız olabildi
      (bi hayal et, bir gün seçimlerde iktidara nüfusunu iyice artırmış olan hdp gelmiş sen istemezmisin ordu darbe ile hdpyi indirsin? istersin çünkü egemenlik elden gidecek)
      3-

    • 3-insanları eğer devlete karşı suç işliyorlarsa tabiki hapse atarsın ve caydırıcı olsun diye işkence edersin. nasıl ki türkiyede darbe oldu ve fetöcü askerler dayaktan geçirildi çünkü onlar ülkede egemenliği ihlal etti. esadın durumuda aynen böyle işte.
      4-türkiye abd suudi arabistan katarla birlikte suriyenin iç işine karışınca emperyalist olmuyor ama esad rusyadan yardım isteyince o emperyalistler işbirliği yapmış oluyor öyle mi?
      5-nasıl ki türkiye doğuda ki şehirleri pkkdan kurtarırken ister istemez siviller ateş altında kalıyor aynı şekilde esadta bu şehirleri kurtarırken malesef kurunun yanında yaş yanıyor. illaki böyle büyük operasyonlarda siviller zarar görebiliyor.

  9. Emperyalizm 100 yıl öncede aynıydı şimdide aynı eğer bir devlet zayıflamışsa yıkılmaya mahkumdur.Suriye ordusu savaştan önce 400 bin kişiymiş doğru ama şunuda unutmayın çevresi tamamen emperyalist devletlerle çevrili olan suriye tüm zorluklara rağmen 6 yıl boyunca direndi.Neymiş esad sürekli dışardan yardım almış.Soruyorum o cihatçı teröristler dışarıdan yardım almadanmı savaştılar Amerika teröristlere ne kadar yardım yapıyorsa Rusya ‘nın da Esada o kadar destek vermeye hakkı var

    • Hay senin yorumuna! Cihatçı dediğin hangi örgütün uçağı, uçaksavarı, hava savunma füzesi var? Bu savaşa hiç kimse karışmasaydı Suriye halkı eseti çoktan devirmişti.

      • Çok ilginç sizin bu Esad tan duyduğunuz kin ve nefretin nedeni nedir acaba? Adam size ne yaptı? Türkiye ye savaş mı ilan etti? yok, Türkiye ye ajan gönderip ülkede iç karışıklık mı çıkardı? Hayır. Peki o zaman nedir bu kinin nedeni? Ben söyleyim en büyük sebebi Mezhepsel yani alevi olması, ayrıca siz Türkiye yi Osmanlı imparatorluğunun devamı olarak görüyorsunuz.Bu görüşte size osmanlı nın ulaştığı maksimum toprak sınırlarındaki ülkelerde hala hakkınızın olduğu düşüncesini oluşturuyor. O nedenle suriyede hala söz hakkınızın olduğunu düşünüyorsunuz. Neyse bu ayrı tartışılması gereken bir konu.Şimdi gelelim konumuza demişsin ki hangi cihatçı örgütün uçağı, hava savunma sistemi var. Bazı gerçekler var ki ya göremiyorsunuz yada işinize gelmediği için görmüyorsunuz. Suriye bir devlettir, diğer devletler gibi. Her devletin bir savunma mekanizması olmak zorundadır. Cihatçı örgütler devlet midir ki hava savunma sistemi olsun? Soruyorum size madem cihatçı örgütleri halk olarak görüyorsunuz o halde neden bu örgütlerin toplam mevcudu 1 milyonu geçmiyor? Eğer bunlar halk olsaydı çok büyük bir güç konumunda olmaları gerekirdi.O nedenle cihatçı örgütlerin halk olduğu varsayımınız yanlıştır. Son olarak size tavsiyem Esad ile uğraşmak yerine PYD ile ilgilenin çünkü ilerleyen zamanlarda Türkiyenin başı PYD yüzünden çok ağrıyacak gibi görünüyor.

  10. Merhaba, Mars’a araç gönderip orada medeniyet kurabilme yeteneğine sahip ABD ve kurumları, maalesef, PKK’nın Merkez coğrafyada aykırı durduğunu anlayacak sosyolojik bilgiye sahip değil. Zorlama haritalar sadece çatışma demektir. İsrail’in güvenliği adına oluşturulmak istenen, birbiri ile çatışan orta büyüklükteki devletler, “Globalciler” yeni dünya düzenine hizmet edeceklerdir. Üniversiteye başladığım 1987 yılında SSCB adında bir süper güç vardı. 1993’te mezun oldum ama SSCB yoktu. 6 yıl içinde tarih gözümüzün önünde yazıldı ve oynandı. Libya ve Kaddafi vardı, Irak ve Saddam vardı, Suriye ve baba Esad vardı. Şimdi bu devletlerin kimi YIKILDI kimi yıkılıyor. Libya 2 parça, Irak 3 buçuk parça ve Suriye fiilen 3 parça. Mısır’ı tek parça esir / satın alabildikleri için sorun yok. Şimdilik. Sıranın Türkiye’de olduğu belli. Lakin sosyoloji özürlü “Globalciler”, Türkiye toplumunu tanımıyor ki PKK’nın teröründen medet umuyor. Ama kabul edelim ki çok canımızı yaktılar ve yakıyorlar. Haritaya dönersek, Suriye artık bir devlet değil bir coğrafyanın adıdır. hem de kanlı bir coğrafya.

  11. Türkiye kamplardaki Suriyelilerden 40, 50 bin civarında savaşçı eğitmeli ve bunlar pyd ve işidin elindeki yerleri alana kadar esada dokunmamalıdır.Final esad iran ve rusyayla olucak ve işte o zaman türkiye muhaliflere çok kritik silahlar vericeğini düşünüyorum.

  12. şimdiye kadar esad ve sdg diğer ülkelerden aldıkları destek sayesinde cihatçı örgütlere karşı baş edebiliyorlardı.
    ancak türkiyenin kuzey cephede daha aktif olması öso’yu çok güçlendirip savaştaki güç dengesinin birbirine daha da yaklaşmasına sebep oldu. bu güç dengesinin birbirine yaklaşması sebebiyle savaş daha da şiddetleneceği gibi süresinin de uzayacağını tahmin ediyorum.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz