Suriye Son Durum Haritası (Aralık 2016)

10115
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

*Turuncu renk: Rejim ve YPG’nin ortak kontrol ettiği iddia edilen yada hakimiyeti kimde olduğu belli olmayan bölge

2 Aralık 2016:

Suriye Son Durum haritası (Aralık 2016)
Suriye Son Durum haritası (Aralık 2016)

Suriye’de genel durum: Halep ağırlıklı olmak üzere rejim güçlerinin büyük kazanımları söz konusu iken, muhaliflerin(TSK destekli) El Bab çevresinde ilerleyişi gerçekleşti. ABD destekli koalisyon ile YPG’nin ortaklaşa sürdürdüğü Rakka operasyonunda da küçük adımlarla ilerleme gerçekleşti.

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları:

– Irak Başbakanı İbadi’nin danışmanı Haşdi Şabi komutanı Feyyad, DEAŞ’ı takip için Suriye topraklarına girebileceklerini söyledi.

– Resmi rakamlara göre İran’ın Suriye’de 2013’ten bu yana öldürülen general sayısı 15’e çıktı.

– Bazı yerel kaynaklar, Türkiye destekli ÖSO güçleri bünyesine Türklerden oluşan “Alp Aslan Tugayı” adında bir gücün katıldığını iddia ediyor.

– Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye ile birlikte Suriye krizini çözmek için çabalıyoruz.” dedi.

– Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Suriye’de federasyon kurulmasına(PYD’yi kast ederek) karşı olduklarını söyledi.

– Fransız televizyonu, Suriye’deki IŞİD kontrolündeki Rakka’yı Irak’ta gösterdi.

– ABD Savunma Bakanlığı, “ABD ile Türkiye Rakka için ‘uzun vadede’ anlaşmaya vardığını” açıkladı. İçerik hakkında bilgi verilmedi.

– Suriye’de PYD’nin ‘özel kuvvetler komutanı’ Ali Botan kod adlı Hacı Kurhan, aracına düzenlenen saldırıda öldürüldü.

– İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bakiri, Suriye’nin Halep kentinde füze fabrikası kurduklarını açıkladı.

– Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’deki iç savaşın 5 yıllık maliyetini en az 259 milyar dolar olarak açıkladı.

– ÖSO bünyesindeki Şam cephesi El Şamiye grubu ile Sultan Murat Tümeni arasında Azez’deki sınır kapısının kontrolü nedeniyle çatışma çıktı.

– ABD üçüncü kez YPG’nin Menbiç’ten çekileceğini duyurdu.

– Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı Jirinovski, “Osmanlıdan dolayı Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde tarihi hakkı var” dedi.

– PYD’de Kamışlı’da, örgüt ideolojisine aykırı eğitim yaptığı gerekçesiyle bir özel okulu kapattı. Daha öncede Özel Ermeni Okulu basılmıştı.

– Suriye’de Beşar Esad yönetimi, Halep’in doğusunda muhaliflere özerklik sağlanmasını teklif eden Birleşmiş Milletler’in önerisini reddetti.

– TSK, El Bab yönünde 3 Türk askerin şehit olduğu 5 askerin yaralandığı hava saldırısını Suriye rejiminin yaptığını açıkladı.

– İran Devrim Muhafızları Komutanı Caferi, Irak’taki milis gücü Haşdi Şabi’nin Suriye’ye gönderilmesi yönünde çalışmalar bulunduğunu açıkladı.

– Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgenin kuzeyi tamamen Esad rejiminin kontrolüne geçti. (Eylül’den bugüne muhalifler Halep’te yüzde 30’u şehir yerleşimi olmak üzere topraklarının yüzde 60’ını kaybetti.)

– Rusya DBY Bogdanov, “Erdoğan’ın ‘Suriye’ye Esad’a son vermek için girdik’ açıklaması, Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmalara aykırı” dedi.

– Rejim kuşatması altında bulunan Halep’te muhalif gruplar kendilerini feshederek ‘Halep Ordusu’ adı altında birleşti.

– Suriye Muhalif Koalisyonu, Türkiye’nin arabuluculuğunda Ankara’da Rusya ve muhalifler arasında gizli görüşmeler yapıldığını doğruladı.

– Suriye’de PYD’nin içinde bulunduğu SDG üyelerinden Rezan Hido, ‘Suriye Ulusal Direnişi’ (SUD) adında Türkiye’ye karşı bir örgüt kurdu.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

8 YORUMLAR

  1. el-babta ilerlemenin yavaşlaması bence mayınlar,tuzaklar,işidin güçlü direnişi,siviller,rejim güçleri ile karşılaşma riski. İnşallah daha hızlı ilerleriz. Sonra menbiç,rakka,afrin,ayn al arab,tel-abyad, kamışlı,maliki,telafer, vb. menbiçte abd güçleri ile karşılaşma riskinden dolayı yavaşlatılıyor operasyon. Bizim içerde ciğerimiz yanarken, buna sebep olan dışarıdaki kaynaklara ulaşılmalı, tehditler bertaraf edilmelidir. Suriye sınırında güvenli bölge oluşturulmalıdır. abdye rağmen yapılmalıdır. Suriyede tüm taraflar ile ateşkes yapılmalı. Ateşkese herkes uymalı. Kardeş iran halkını yönetenler de buna dahil.

  2. Kantonların birleşmemesi için el-bab alınması gerekiyor deniyor.kardeşim el bab tamamda kantonun birini(afrin) tamamen alsak böyle bir sıkıntı kalmaz kaldıki üç tarafını çevirmişiz daha kolay olmaz mı

  3. Türk ordusu neden çok yavaş ilerliyor. Haritaya bakınca yeşil alanı baş parmağımla kapatırken diğer güçlerinki neden bir karış. Türkiyenin yapmak istediği tam nedir madem sınır koruması deniyor neden sadece cerablus bölgesi. Daha fazla tank obüs uçak ile daha fazla güç ile dengeler neden değiştirilmiyor. ?

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz