MOSSAD Nedir ve Kimlerden Oluşur?

33488
*Asla kaza değil

Mossad; dünya genelinde faaliyet gösteren, en gizli, en bilinmeyen istihbarat örgütüdür. Çoğu kimse İsrail gibi “küçük” bir devletin niçin ve nasıl böyle bir organizasyona sahip olduğunu anlayamaz. Süper güç ABD’nin CIA’i dışında dünyada bu kadar etkin tek istihbarat örgütünün İsrail’e ait olması aslında oldukça dikkat çekicidir. Mossad’ın kurulmasından önce İsrail Devleti’nin istihbaratı SHAI isimli örgüt tarafından sağlanıyordu. Mossad’ın kurulmasıyla bambaşka bir yapılanma ve dünyanın en tehlikeli cinayet şebekesi oluşturuldu. Bu cinayet şebekesi pek çok ülkede mafyayı, terör örgütlerini ve kontrgerillayı örgütledi.

MOSSAD logo

Mossad’ın bölümleri:

Mossad, çalışmalarını farklı alanlarda uzmanlaşmış 4 ayrı bölümle yürütür. Bunlar: Askeri İstihbarat, Yerli Gizli Servis, Yabancı İstihbarat Servisi ve Aliyah Beth.

 Birinci bölüm: “Askeri İstihbarat”

“Mossad’ın askeri istihbarat bölümü, ‘Aman’ olarak tanınır. İbranice adı ‘Agaf ha-Modi’in’dir. Bunun tercümesi, “istihbarat kanadı”dır. Görevi Müslüman ülkeler hakkında bilgi toplamaktır.”

“Aman” çok iyi organize edilmiş bir askeri birliktir. Altı bölümden oluşur. Özellikle iki bölüm tarafından yönetilir: Toplama ve Prodüksiyon. Toplama bölümü, sınır ötesine ajanlar göndermek, radyo kanallarını ele geçirmek, genellikle ülkelerdeki telefon konuşmalarını dinlemekten sorumludur.

İkinci bölüm: “Yerli Gizli Servis”

Yeril Gizli Servis; başına Isser Harel getiriliyor. Bu servis “Shin-Beth” adında. Genel Güvenlik Servisi anlamında.

Shin Beth, Destek ve Operasyon olmak üzere iki bölüme ayrılıyordu. Destek bölümünde, sorgulama teknolojileri, koordinasyon ve operasyonlar için lojistik destek vardı. Operasyon bölümü ise üçe ayrılıyordu: 1- Koruma ve güvenlik: İsrail elçiliklerini, Başkan’ı ve İsrail savunma sanayinin korunması, 2- Müslüman ülkelerle ilişkiler, 3- Müslüman olmayan ülkelerle ilişkiler.”

Üçüncü bölüm: “Yabancı İstihbarat Servisi”

 Bu servisin ilk Başkanı Boris Gurtel’dir. “Yabancı istihbarat servisi Varash’ın toplantı saati, yeri hiçbir zaman bilinmez. Dikkatlice saklanır. Varash, halka hiç açıklanmamıştır. Varash’ın görevi, çeşitli gizli servisler arasında bağlantı kurmaktır.

Politika Şubesi, adına rağmen, İsrail istihbaratının denizlerarası kolunu oluşturur. Bu şubenin ajanları diğer gizli servislerle bağlantı kurarlar. Politika Şubesi ajanları Londra, Roma, Paris, Viyana, Bonn ve Cenevre’de İsrail konsolosluklarında diplomasi kisvesi altında operasyonlarını yapıyorlardı. Böylesi daha avantajlıydı, çünkü diplomatların dokunulmazlıkları vardı.

Dördüncü bölüm: “Yer altı Gizli İşleri Servisi”

Aliyah Beth (Yer altı Gizli İşleri Servisi). Bu bölüm yer altı gizli işlerine devam edecekti. Orijinal görevi Yahudilerin Filistin’e kaçmasını sağlamak ve bu işi yasal hak haline getirmekti. 1937’de Haganah tarafından kuruldu. Bu bölümün başında Saul Meyeroff, takma adlı Shiloah, vardı.

Mossad’ın Yahudileri Göç Ettiren Kolu: “Aliyah Beth”

Yahudileri Filistin topraklarına göç ettirme görevini Mossad’ın özel bir bölümü üstlenmiştir. Bu iş için kurulmuş olan Aliyah Beth isimli alt örgüt, dünyanın pek çok yerinde düzenlediği provokasyonlarla sahte bir Yahudi aleyhtarı hava estirmiştir.

Aliyah Beth, ‘Sihirli Halı Operasyonu’ (Operation Magic Carpet) adı altında bir operasyon düzenledi. Bu operasyonda Near East Air Transport Corporation adında, İsrail hükümetiyle gizli bağları olan bir şirket kullanıldı. 1948 ve 1949’da bu şirket Yemen ve Aden’li 50 bin Yahudiyi gizlice İsrail’e taşıdı.

*Oğuzhan Başaran


StratejikOrtak.com misafir yazar.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

8 YORUMLAR

  1. abartmıssınız 😀 mılletlerin ıcıne sızan bir örgüttür yani askeriyeye sızan halka sızan bir orgut bu devlet işlerine sızan 😀 yaw adamları oyle yapmıssınızki anlatımıznıda ellerinde teknoloji olmadan bir bok yiyemiyen demiyorsunuzda 😀 abd ve israil menşeylidir tum bilgileri askeri ustlerde polıs ve askerin ıcıne halkın ıcıne sızmıs cia ajanları kafir ajanlar tarafından verilir 😀 görünmez değiller yani 😀 yazıyı gördümde sandımki cinler devrede amk 😀 adsfasdfasdfasdfasfd ınsan bu ınsan 😀 et amk 😀 kemikli bişiy 😀 parayı ver atmaca sana keklik tutsun 😀 biz buna ulkemizde ve diğer ulklerde adına tetikci deriz 😀 adamlar tetikci yanlarında radar yok frrekans yok canak yok 😀 ver parayı ulkesindeki caddesindeki sokağındaki tşnerciye hapcıya esrarcıya paraya ihtiyacı olana sana izini kopek gibi surer bilgi verir 😀 asdfasdfasfd ver askeriyedeki kötü komutana parayı sana yol açar bilgi verir oysaki gorevi ulkesini korumaktır ama imanını satmıstır birkere 😀 polisde aynıdır adına rusvetci deriz 😀 birlik olmayan yerlerde mossat dedikleriniz olur 😀

  2. Dünyanın en karanlık örgütüne dikkatimizi çekmesi açısından güzel bir yazı olmuş, fakat en çok dikkatimi çeken yazının başında kullanılan resim, çok ustaca seçilmiş. Siyah bir yüzeye gri tonların eklenmesi siteye girer girmez dikkatimi çekmesini sağladı. Konuyla bağlantılı Tebrikler…

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz