Yemen’de Son Durum ve Askeri Operasyon

5076

22 Mayıs 1990 tarihine kadar  Yemen Kuzey ve Güney Yemen olmak üzere iki kısımdan oluşuyordu. Yemen’in devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih 1978 ile 1990 arasında Kuzey Yemeni yönetmiş bu yıldan sonra ülke birleşince 2012 yılına kadar görevde kalmıştır. Yani toplamda ülkeyi 34 yıl yönetmiştir. Fakat 27 Ocak 2011’de Arap Halk Ayaklanmaları’nın etkisiyle Yemen Devrimi başlamış ve devlet Devlet başkanı Salih 23 Mayıs’ta dokunulmazlık verilmesi şartı ile istifa etmeyi kabul etmiştir.

Yemen tipik bir Güneybatı Asya ülkesi gibi kültürel çeşitliliğe sahip bir ülke. 25 milyonluk  nüfusunun yaklaşık %65’i Sünni Müslümanlardan, %35’i Şiiler’den oluşmakta. Bu da devrim sonrasında Yemen’de iç savaşın çıkmasında etkili oldu.

Devrilen eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Şii Ensarullah Hareketine destek vermeye başlamıştır. Yemen’de bir türlü sağlanamayan istikrar sonucu bir hükümet krizi oluşmuştur ve Husilerin başkent Sana’a’yı ele geçirerek, yönetimi devralmasıyla sonuçlanmıştır. Husiler, kısa sürede Taiz gibi büyük güney kentlerini ele geçirmeye başlamıştır.

Yemen Ordusu dağılmıştır. Husiler ikinci büyük kent olan Aden’i kuşatmıştır. Bunun üzerine Suudi Arabistan öncülüğünde koalisyon oluşturulmuştur. Koalisyon güçlerinin bombardımanları Husilerin ilerleyişini durdurmuştur. Ne var ki, bu durum Husileri geriletmeye de yetmemiştir. Öte yandan Arap Yarımadası el-Kaidesi ve diğer radikal gruplar ülkenin doğu bölgelerini ele geçirmeye başlamışlardır. Çatışmalar devam etmektedir.

 

Kaynak: Sputnik

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

  1. Husi mezhep odaklı bir terör örgütüdür. 80li yıllarda İran’a getirilen ensarullah ve husi liderlerinin beyinleri yıkanmış ve 12 imam şiasına göre eğitim ve ideolojik akıllarla ülkelerine dönmüşlerdir. İran’ın büyük şii hilali projesi çerçevesinde Bahreyn, Irak, yemen ve birçok ülkedeki şiileri, din adamları ve kabile reislerini kışkırtarak birçok ülkede iç savaş ve destek yoluyla işgal politikası izlemektedir. Fakat mezhep odaklı geri kalmış bu köhne zihniyetin Batı üğlkeleri destek vermediği sürece başarılı olma şansı yoktur. Yemen’de ki savaşı tek başlarına yürüttüklerinden kaybedeceklerdir. Allah’ın izniyle

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz