[26 Nisan-1 Mayıs] Askeri ve Diplomatik Haberler: ‘Türkiye olmazsa zayıf oluruz’

816

26 Nisan ile 1 Mayıs arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Türkiye, Avrupa’nın güvenliği ve NATO için anahtar bir ülkedir, olmazsa zayıf oluruz” dedi.
 
– Rusya, Çin’in BMGK’da sunduğu ABD ve G.Kore’nin askeri tatbikatları ve K.Kore’nin nükleer denemeleri sonlandırması önerisini destekledi.
 
– Peşmerge Komutanı Kasım Şeşo, “TSK’nın hava operasyonundan sonra PKK’nın Sincar’da bulunan kampları azaltmaya başladı.” dedi.
 
– Müttefiklerinin aksine Yemen’de Şii Husileri desteklemeyen Çin, meşru Hadi hükümetine 4 milyon 350 bin dolar değerinde bağışta bulundu.
 
– Fransa seçimlerinin favorisi olan Emmanuel Macron, AB’nin halen işlevsiz bir konumda olduğunu ve bu durumun sürdürülemeyeceğini söyledi.
 
– Rusya Devlet Başkanı Putin, 2 Mayıs’ta Soçi’de Almanya şansölyesi Merkel’le, bir gün sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.
 
– 14 yıl boyunca hükümete karşı savaşan ve 2016’da barış antlaşması yapan Hizb-i İslami Partisinin lideri Hikmetyar Afganistan’a geldi.
 
– ABD Başkanı Trump’ın, daha önce Obama’ya küfür eden Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yi Beyaz Saray’a davet ettiği bildirildi.
 
– Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 7 Mayıs’taki 2. turda Le Pen’e karşı Macron’a oy verilmesi çağrısında bulundu.
2003’te ‘Cundullah’ adıyla kurulan 2012’de ismini Ceyşu’l Adl olarak değiştiren örgütün dün gerçekleştirdiği saldırıda 10 İran askeri öldü.
 
– Silah bırakan FARC, Kolombiya’nın izniyle Küba’da silah bırakma ve müzakerelerle ilgili görüşlerini paylaşmak için ELN ile görüşecek.
 
– ABD, Tel Abyad’ın ardından şimdi de Nusaybin’in karşısındaki Kamışlı’ya zırhlı araçlarını konuşlandırdı.
 
– YPG’nin açıklamasına göre; ABD askerleri sınır hattında Türkiye’nin bombardımanlarından YPG’yi korumak için ‘sınır gücü’ görevi üstlenecek.
 
– Kuzey Kore yine balistik füze denemesi gerçekleştirdi. 16 Nisan’daki deneme sonrasında ABD bölgeye THAAD kurmuş, denizaltı göndermişti.
 
– Almanya “Türkiye önemli bir ülke” derken, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, “Avrupa’da güvenlik Türkiye’deki istikrarla başlıyor” dedi.
 
– AGİT’in açıklamalarının tam tersi olarak AB Dış İlişkiler Temsilcisi Mohgherini referandumla ilgili olarak ‘Sonuçlara saygı duyuyoruz’ dedi.
 
– TSK’nın Sincar operasyonunun ardından bugün ABD’nin Avrupa Komutanı (EUCOM) Scaparrotti ile Genelkurmay Başkanı Akar Ankara’da görüştü.
 
– Berat Albayrak, nükleer enerjiye hızla yatırım yapmaya devam edildiğini belirtirken, “Türk Akımı’nı 2020’ye kadar nasipse bitireceğiz” dedi.
 
– Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Kesin olarak S-400 füze savunma sistemini alıyoruz, ortak üretim olacak ve fiyatta anlaşmaya çalışıyoruz” dedi.
 
– İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul’da kayıt altına alınan ve kayıt için bekleyenler dahil 600 bin civarında Suriyeli olduğunu açıkladı.
 
– Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye siyasi denetim kararı alan AKPM için, “En fazla katkıyı biz veriyorduk, artık minimum ödeme yapacağız” dedi.
 
– Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Rusya, Hindistan ve Çin’in dahil olduğu BRICS topluluğunun kurduğu bankaya(NBD) üye olabiliriz.” dedi.
 
– Venezuella, içişlerine karıştığı gerekçesiyle Amerikan Devletleri Örgütü’nden (OAS) ayrılma kararı aldığını açıkladı.
 
– TSK’nın bombaladığı Karakoç’ta ABD’li komutanın yanındaki kişinin kırmızı listeyle aranan PKK’lı ‘Şahin Ferhad Abdi’ olduğu ortaya çıktı.
 
– Türk polisinin eğittiği ‘Suriyeli Polis Gücü’, Cerablus ve Azez’in ardından görevlerini icra etmeleri için El Bab’a intikal etti.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz