15 Mayıs 1948: Filistinlilerin Büyük Felaketi ‘Nekbe’ Nedir?

1318

İsrail’in 15 Mayıs 1948’de tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistin halkı tarafından Büyük Felaket anlamına gelen Nekbe olarak adlandırılıyor.

Osmanlı topraklarındaki Filistin’de bir Yahudi Devleti kurulma fikrini, 1799 yılında Fransız General Napolyon Bonapart gündeme getirmişti. 1897 yılında İsviçre’de, Modern Siyonizm fikrinin kurucusu olarak bilinen Theodor Herzl, kurulacak yeni devletin esasları ve gayri-resmi sınırları belirlendi. Dönemin Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’i Osmanlı topraklarında bir Yahudi devleti kurulmasına ikna edemeyen Herlz, hayallerinin hayata geçirilmesini göremedi. 1917’de İngilizler, Osmanlı idaresindeki Filistin’i işgal etti. 1948’e kadar süren İngiliz manda yönetimi döneminde Filistin’e Yahudi göçü hızlandırıldı. İsrail Devleti, İngilizlerin ve Avrupalı baronların desteğiyle 15 Mayıs 1948’de bağımsızlığını ilan etti.

Theodor Herzl

O dönemde Filistin nüfusunun yüzde 67’sine takbul eden 957 bin kişi kendi topraklarından sürülürken, 1948’de 675 köy ve kasabanın tamamen yok edildiği ortaya çıktı.

1948’den günümüze Filistin mülteci sayısı dünya genelinde 6 milyona yaklaşırken, bunlardan bazıları ülke içinde ve dışında kurulan 61 mülteci kampında zor şartlar altında kalıyor.

Özetle 15 Mayıs 1948 tarihi, İsrail Devleti’nin kurulduğu tarih olduğu için Filistinliler tarafından Nekbe olarak adlandırılıyor.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz