[11 Aralık-17 Aralık] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

374

11 Aralık ile 17 Aralık arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

-Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı ve eski Odessa Valisi Mihail Saakaşvili’nin yanlıları, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in merkezinde bulunan Oktyabrskiy Sarayı’nı (Ekim Sarayı) ele geçirdi.

-Türkiye, Avusturya’da yeni kurulan hükümetin programında ‘Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile müzakereleri kesmesi ve bunun için müttefikler aranacağı‘ yönündeki ifadeyi ‘talihsiz’ ve ‘basiretsiz’ olarak nitelendirdi.

-Almanya’nın Düsseldorf Havalimanında İstanbul’dan gelen yolcuların valizleri polis köpekleriyle arandı.

-Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı ve eski Odessa Valisi Mihail Saakaşvili’nin Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’ya barışma teklifi içeren bir mektup gönderdiği ileri sürüldü.

Fransa’nın Marsilya İdari Mahkemesi, radikalliğin ve şiddetin teşvik edilmesini gerekçe göstererek kent merkezindeki ‘Es-Sunna’ adlı camiyi 6 aylığına kapattı.

-Avusturya’da aşırı sağ hükümete geri döndü; genel seçimden iki ay sonra muhafazakar Halk Partisi, aşırı sağcı Özgürlük Partisi ile koalisyon anlaşmasına vardı.

-Fransa: “Büyükelçiliğimizi Tel Aviv’den başka bir şehre taşıma niyetinde değiliz”.

-Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesince atanan müftülerin Batı Trakya’daki azınlığın büyük bir kısmı tarafından tanınmadığını belirterek, “Bu konu, doğrudan Yunan vatandaşı Müslümanlarla ele alınmalı. Böylece bu konu bir an önce halledilsin ve kalıcı bir yasal düzenleme gerçekleştirilebilsin” dedi.

-AGİT’te FETÖ’ye yakın STK’ların toplantıya katılmasıyla başlayan gerilimin bir diplomatik krize dönüşmesi, dönem başkanı Avusturya’nın “çalışma grubu” formülüyle önlendi.

AB liderleri, İngiltere’nin birlikten ayrılması için sürdürülen müzakerelerin Brexit sonrası geçiş süreci ve gelecekteki ticari ilişkiler konusundaki ikinci aşamasının başlaması için resmi onay verdi.

-Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocyas, ülkesinin Türkiye ile olan sorunlarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan başka kimsenin çözemeyeceğini söyleyip CHP’yi aşırı milliyetçilikle suçladı.

-Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri toplandı ve toplantıda Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların süresini uzatma kararını aldı.

-İtalya’daki grev nedeniyle İstanbul-Roma-İstanbul ve İstanbul-Milano-İstanbul seferleri yapılmayacak.

-Dışişleri Bakanlığı : “Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandiyan’ın protokollerin onaylanma sürecindeki gecikmenin sorumluluğunun Türkiye’ye ait olduğu iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Uluslararası kamuoyunu yanıltmaya dönük bu ifadeleri esefle karşılıyoruz.”

-Kosova’da eğitimci olarak çalışan FETÖ şüphelisi Türk vatandaşı Uğur Toksoy’un Türkiye’ye iadesi delil yetersizliği nedeni ile gerçekleşmedi.

-AK Partili Külünk’ün para verdiği iddia edilen Almanyalı Osmanlılar çetesinin olası yurt dışı bağlantısına dair soruşturma açıldı. FDP’li Rülke ‘Erdoğan’ın Almanya’da paramiliter birlik kurduğu izlenimini taşıdığını’ söyledi.

-Macron’un Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen Trump’ı davet etmeksizin topladığı ‘Tek Gezegen Zirvesi’, iklimin korunması için kamu ve özel sektör finansmanına odaklandı. Finans alemi bir dizi önemli karar alıp girişim üstlendi.

-Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, zorunlu sığınmacı kotasının “oldukça bölücü” ve “etkisiz” olduğunu savunup kaldırılmasını isterken, AB Komisyonu üyesi Dimitris Avramopoulos ise bu yaklaşımın Avrupa değerleriyle bağdaşmadığını söyledi.

-Macaristan Parlamentosu’nda, Macar asıllı spekülatör George Soros’un sığınmacılara ilişkin ‘planına’ karşı karar tasarısı onaylandı.

-Fransa’da başkanlığını Marine Le Pen’in yaptığı aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Partisi hakkında, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi milletvekillerinin usulsüz bir şekilde danışman çalıştırdıkları suçlamaları kapsamında adli soruşturma açıldı.

-İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’de yaptıkları son araştırmaya göre Türk halkının siyasi müttefik olarak 1. sırada Rusya’yı gördüğünü söyledi.

-Nicolas Sarkozy’nin istifası ile boşalan Fransız merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi’nin (LR) genel başkanlığına Laurent Wauquiez seçildi.

-Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christan Berger, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için sağlanan 3 milyar euro’luk anlaşmanın Ocak 2018’de sona ermesinden önce Brüksel–Ankara hattında yeniden müzakerelere başladığını açıkladı.

-İsveç’in başkenti Stockholm’de, 2017 yılı fizik, tıp, kimya, edebiyat ve ekonomi dallarındaki Nobel ödülleri törenle sahiplerine verildi.

-İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Tahran’a davet ettiği bildirildi.

-İngiltere’nin Beyrut Büyükelçiliğinde çalışan İngiliz diplomat, otoyol kenarında ölü olarak bulundu.

-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin hafta başında Kudüs tasarını görüşeceği bildirildi. Tasarı, Kudüs’ün statüsü konusunda alınan herhangi bir kararın hükümsüz olduğuna dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan‘da gözaltına alınan Filistin asıllı milyarder iş adamı Sabih el Masri’nin serbest bırakıldığı belirtildi.

-İsrail’in başkenti Tel Aviv’de yaklaşık binlerce İsrailli, hakkında yolsuzluk soruşturması açılan Netanyahu’yu protesto etti.

-Ortadoğu’daki aşırıcılık yanlılarının faaliyetini gözlemleyen Directorate 4 adlı Telegram kanalı, IŞİD militanlarının dördüncü nesil mayın ürettiklerini bildirdi.

-ABD’den 2 üst düzey yetkili, İsrail ve Filistin arasında barış anlaşması imzalansa bile Kudüs’teki Ağlama Duvarı’nın İsrail denetimine bırakılabileceği mesajı verdi. Filistin yönetimi ise böyle bir durumu asla kabul etmeyeceklerini vurgulayıp ABD’nin barış sürecinin dışında olduğunun altını çizdi.

-Kerkük dahil statüsü tartışmalı tüm bölgelerde hakimiyet sağlayan Irak hükümeti, topraklarının tamamını baştan sona kat edecek yeni bir petrol boru hattı ağı planladığını duyurdu.

-ÖSO’ya bağlı Sultan Murad Tugayları komutanı Ahmed Osman: “Türkiye ile Afrin operasyonu için son hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi.

-İsrail’in Filistinli vatandaşların ölü bedenlerini dahi esir almasının yasa dışı olduğuna hükmeden Filistin Yüksek Mahkemesi ”Buna izin veren yasa çıkarın ya da ailelerine iade edin” dedi.

-İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hakkındaki yolsuzluk soruşturması kapsamında polise 7. kez ifade verdi.

-AB Konseyi Başkanı Tusk, “AB liderleri iki devletli çözüme olan güçlü bağlılığı ve bu bağlamda AB’nin Kudüs’e ilişkin pozisyonunun değişmeyeceğini teyit etti” dedi.

Suudi Arabistan Kral Abdullah Nükleer ve Yenilenebilir Enerji Merkezi ile Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu’nun (Rosatom) nükleer enerjinin barışçıl amaçlı kullanımı alanında işbirliğine ilişkin bir yol haritası imzaladıkları duyuruldu.

-Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin ocak ayında yapılmasının planlandığı belirtildi.

-İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Suudi medyasına demecinde, İran’ın Lübnan’da silah fabrikaları inşa ettiği, gelişmiş füze tesisleri kurduğunu iddia edip bunları vurmakla tehdit etti. Katz ‘‘2006’daki Lübnan saldırısı, bugün yapabileceklerimizin yanında piknik gibi kalır. Lübnan’ı taş devrine geri döndüreceğiz” dedi.

-Çin: “Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin’i destekliyoruz.

-Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de teröristlere karşı görevlerini tamamlayan Su-34 bombardıman uçakları ve mürettebatının Rusya’daki üslerine döndüğünü duyurdu.

-ABD Başkan Yardımcısı Pence, İsrail ziyaretini erteledi.

İsrail, Gazze Şeridi ile arasındaki Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun (Erez) sınır kapılarını kapatma kararı aldı.

-Yemen’de Şii Husiler, 2 hafta önce rehin aldıkları Sputnik muhabiri ve El Yaman el Yaum televizyon kanalının 40 çalışanını serbest bıraktı.

‘İslami  Bitcoin‘ mi geliyor? Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası, Suudi Arabistan ile ortak dijital para birimi çıkartma planını değerlendirdiklerini açıkladı.

-Netanyahu’dan İİT Zirvesi yorumu “Bu deklarasyonlar bizi etkilemez.”

-Cumhurbaşkanlığı Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya geldi.

-İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi’ne katılan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Trump’ın Kudüs kararıyla başlayan kriz çözülmezse Oslo Barış Anlaşmaları dahil İsrail’le tüm anlaşmaları reddedeceklerini söyledi.

-Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Soçi’de toplanacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi için yoğun hazırlıkların sürdüğünü, katılımcı listesinin de çeşitli taraflarla istişare edildiğini duyurdu.

-ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanımasının ardından İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı (MbS) ülkesine davet etti.

-İstanbul’da düzenlenen İİT Olağanüstü İslam Zirvesi’nde Doğu Kudüs, Filistin Devleti’nin başkenti ilan edildi. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği kararının ‘hukuken hükümsüz’ ilan edildiği sonuç bildirisinde ABD’ye bu beyanını geri çekmesi çağrısı yapıldı. Bildiride “BMGK harekete geçmezse BM Genel Kurulu’na gideriz” vurgusu yapıldı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Yemen’de askeri polisin cezaevi merkezini vurdu ve saldırı sonrası yapılan açıklamada en az 39 kişinin öldüğü bildirildi.

Afganistan’da FETÖ ile bağlantılı bir eğitim kurumunun 1 Afgan ve 3 Türk öğretmeni Afgan istihbarat yetkilileri tarafından gözaltına alındı.

-ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus askerlerini Suriye’den çekeceği yönündeki açıklamasına ilişkin, “Eğer Rusya çekilecekse bu onların seçimi fakat biz müttefiklerimizle ülkede istikrar sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

-Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın, başkent Sana’daki durum nedeniyle Yemen’deki diplomatik varlığını askıya almaya karar verdiğini söyledi.

-YPG’nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile işbirliği yapan ülkelere Irak da katıldı. Irak hükümet güçleri ile DSG arasındaki görüşmeden sınır güvenliği için ortak koordinasyon merkezi kurulması kararı çıktı.

-ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin Ortadoğu’da yürüttüğü son çalışmaya göre Türkiye etkisini en çok artıran bölge ülkesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bölgede en olumlu lider olarak görülüyor.

-İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, Filistin’deki siyasi tarafları, ABD’nin Kudüs’le ilgili kararına karşı birlik olmaya çağırdığı bildirildi.

Hizbullah, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde yer alan Dahiye bölgesinde Kudüs’e destek mitingi düzenledi. Mitinge çok sayıda Lübnanlı ve Filistinli katıldı.

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne Moskova ve Kahire platformları da dahil olmak üzere çeşitli muhalif grupları dahil etmeyi planladıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır ve Türkiye ziyaretlerinin öncesinde Suriye’nin Lazkiye kentindeki Hmeymim hava üssüne beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirerek bu ilk ziyaretinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la bir araya geldi.

-Irak’taki Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda el Sadr, kendisine bağlı milis gücünden ‘silahlarını devlete teslim etmelerini’ istedi.

Katar, İngiltere’den 24 adet Eurofighter Typhoon model savaş uçağı satın alımını içeren bir anlaşma imzaladı.

Eurofighter Typhoon

-Dışişleri Bakanlığınca, Irak’ın IŞİD’e karşı yürüttüğü mücadelenin başarıyla tamamlanmasından memnuniyet duyulduğu belirtilerek, Irak hükümeti tebrik edildi.

-ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), Kongre’nin talimatıyla tanımlanamayan uçan cisimleri (UFO) araştıran özel programı olduğu ortaya çıktı.

-Conflict Armament Research (CAR) tarafından hazırlanan IŞİD’in silahlarıyla ilgili bugüne değinki en kapsamlı raporda Avrupa’da üretilip ABD’ye satılan gelişmiş tanksavar silahları dikkat çekti. Bunun CIA’in Esad’ı devirmek için cihatçıları silahlandırma programının parçası olduğu belirtildi.

-ABD Savunma Bakanı James Mattis, “IŞİD’in bittiğini söyleyenlere inanmayın. Onlarla mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi.

-ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, 1945-1962 döneminde gerçekleştirilen nükleer denemelere ait 62 videonun gizliliğinin kaldırıldığını açıkladı.

Kuzey Kore’yle koşulsuz olarak görüşmeye hazır olduklarını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, yaptığı yeni açıklamada nükleer silahlardan arınana kadar Kuzey Kore’ye ekonomik ve diplomatik baskının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

-NATO, üye ülkelerin, Rusya’daki bir füze sisteminin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’nı (INF) ihlal ettiğini tespit ettiğini iddia ederek, bu durumun ciddi endişeye neden olduğunu bildirdi.

Hamas’ın kuruluşunun 30. yıldönümü dolayısıyla örgüt yönetimi tarafından yapılan açıklamada, geçen dönem içinde Filistin direnişinin İsrail için ‘daha acı verici’ olduğu belirtildi. Hamas 7 Aralık’taysa, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması kararının ardından 3. İntifada’yı başlattıklarını duyurdu.

-Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’a ABD’de görülen ‘Rıza Sarraf ve Hakan Atilla davası’ ile ilgili mektup gönderdi.

-ABD’li savunma şirketi Raytheon, ikinci nesil güdümlü, yüksek hassasiyetli hava bombası SBD II’nin (Küçük Çapı Bomba II) ilk partisinin üretimini tamamladı.

-Bilim adamları tarafından ekim ayında keşfedilen ve Güneş sisteminin dışından geldiği bilinen ilk asteroid olan Oumuamua (Haberci) üzerinde yapılan dinleme çalışmaları sırasında hiçbir dünya dışı sinyale rastlanmadı.

Oumuamua (Haberci) Asteroidi

-ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından Batı Şeria ve Gazze sınırında İsrail güvenlik güçleriyle Filistinliler arasında çatışmalarda 40’tan fazla kişi yaralandı.

-İngiltere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Stuart William Peach, Rusya’nın, ABD ile Avrupa’yı birbirine bağlayan ve internetin temini için gerekli olan denizaltı kablolarının güvenliğini tehdit edebileceğini ileri sürdü.

-Rıza Sarraf’ın gözaltına alınan 14 çalışanı serbest bırakılırken, 3 çalışanın sorgusu devam ediyor. Sorgudan elde edilen bilgilere göre Sarraf, ‘ABD’li hakim ve savcıların ağzı ve gözünün bağlanması, hakim ve savcıların kendisi ne söylerse inanması’ için büyü yaptırmak için çalışanlarını Hatay, Fas ve Dubai’ye göndermiş.

-ABD’nin New York kentinde bir kadın, Bitcoin ve diğer sanal para birimleri üzerinden kara para aklamak ve bu parayı daha sonra IŞİD’e göndermeye çalışmakla suçlandı.

Suudi Arabistan, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley’in İran’la ilgili açıklamasını “memnuniyetle karşılayarak”, uluslararası toplumdan “İran yönetimini yargılamasını” istedi.

-ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “inkar edilemez” kanıtların, İran’ın Yemen’de Husilere füze tedarik ederek uluslararası hukuku ihlal ettiğini ortaya koyduğunu savundu.

Nikki Haley “inkar edilemez” kanıtları gösteriyor.

-Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de ABD’ye ait F-22 jetlerinin Rus S-25 savaş uçaklarına önleme uyguladığı yönünde Batı medyasında çıkan haberleri yalanladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her yıl sonunda gerçekleştirdiği büyük basın toplantısında askeri harcamaların Rusya’nın sosyo-ekonomik programına olumsuz yansımayacağını ve ekonominin çökmesine neden olmayacağını belirterek silahlanma yarışına girmeyeceğini ifade etti.

-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti ilan etmesi kararıyla ilgili olarak, “Bu, Amerika’nın kararına bir misilleme olarak görülmemeli. Zaten birçok ülke, biz de dahil, fiilen Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin başkenti olarak tanır gibi muamele ettik şu ana kadar” dedi.

-ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), bugün Suriye hava sahasında Rus ve Amerikan uçaklarının birbirilerine aşırı yaklaştığını, fakat bunun olağanüstü bir durum olmadığını duyurdu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) ve BM Genel Sekreterine, ABD’nin öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin Deyr ez Zor bölgesinde sivillerin ölümüne yol açan bombardımanını kınayan birer mektup gönderdi.

-Genelkurmay Başkanı Akar’ın ev sahipliğinde Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi, ABD Avrupa Kuvvetler Komutanı Scaparrotti ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Votel’ın katılımlarıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda üçlü bir zirve düzenlendi.

-Suriye ve Irak’ta elindeki bölgeleri kaybetmesine rağmen hala büyük bir tehdit olan IŞİD, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı almasından sonra internet üzerinden ABD topraklarında saldırı düzenleme tehdidinde bulundu.

-Walt Disney, 21. Century Fox’u satın aldığını resmen açıkladı. 52.4 milyar dolarlık anlaşma, hem Hollywood hem de Silikon Vadisi’ni yeni bir dönüşümden geçirecek.

-Rus uzay aracı Soyuz MS-05, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 3 kişiyi başarıyla Kazakistan’a indirdi.

-İş bağlantıları kurmak ve iş aramak için kullanılan profesyonel sosyal ağ LınkedIn, 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı olduğu belirtilen radikal İslamcı bir vaizin Müslümanları şehit olmaya çağıran ve şiddete teşvik eden konuşmalarına ev sahipliği yaptı.

-İsrail Parlamentosu Knesset’deki İsrail Siyonist Birlik Partisi’nden milletvekili Kseniya Svetlova, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsrail bir terör devletidir” açıklamalarının ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya Türkiye ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme çağrısı yaptı.

-12 Aralık’ta Kuveyt’in başkenti Kuveyt’te Gulf Defense & Aerospace-2017 Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Gulf Defense & Aerospace-2017 Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı

ABD Merkez Bankası’nın faiz toplantısından 0.25 puan artış kararı çıktı.

-ABD’de George Washington Üniversitesi Ulusal Güvenlik Arşiv’ndeki gizliliği kaldırılan bir dizi belge, ABD ve Batı Avrupa’dan liderlerin 1990’ların başında Sovyet ve Rus mevkidaşlarına NATO’nun Doğu Avrupa’ya genişlemeyeceğini sürekli olarak vaat ettiğini ortaya koydu.

-FBI’ın Türkiye’deki görevlisi, Emniyet Genel Müdürlüğüne çağrıldı.

-ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında asker sayısını 7 yıl sonra ilk kez artıracaklarını söyledi.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrası olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde “Uluslararası hukuka, hakkaniyete sahip çıkan ülkeleri, Kudüs’ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum” dedi.

-ABD Başkanı Donald Trump, 692.1 milyar dolarlık 2018 mali yılı Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesini onayladı.

İsrail vatandaşı Filistinliler, ABD’nin “Kudüs’ü İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararının ardından Kudüs’e taşınması planlanan Tel Aviv’deki Amerikan Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

-ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Senato’ya brifinginde, ‘‘Türkiye ile bir müttefikimiz olarak çalışmaya ve S-400 dahil birçok alandaki endişelerimizi dile getirmeye devam ediyoruz” dedi

-Jens Stoltenberg’in NATO Genel Sekreterliği’ne devam edeceği biliniyordu ama ne kadar süreyle sorusuna yanıt aranıyordu. NATO, Stoltenberg’in sözleşmesini 30 Eylül 2020’ye dek uzattı.

-ABD Başkanı Donald Trump, Uzay Politikası Yönergesi’ni imzalayarak, ABD’li astronotları tekrar uzaya yollayacağını açıkladı. Trump: “Ay’a bu sefer sadece bayrağımızı dikmeyeceğiz!” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Chicago merkezli CBOE, dünyada Bitcoin’le vadeli işlem yapan ilk borsa oldu. Wall Street’e giriş yapan ve meşruluk kazanan Bitcoin’in değeri yeniden artışa geçti.

-Dünyada silah satışları 5 yıllık gerilemeden sonra tekrar tırmanışa geçerken en büyük satıcılar listesinin ilk dördünde ABD ve İngiltere’nin dev şirketleri var. Rusya’nın bazı silah şirketleri de ABD’nin yaptırımları ve ekonomik sıkıntılara rağmen yükselişte.

-İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’de Brüksel ziyraetinde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliği bu kente taşıma kararını savundu. Netanyahu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması gerektiğini söyledi.

Avustralya’da Kuzey Kore lehine ekonomik casusluk yapmakla suçlanan Chan Han-choi isimli bir kişi gözaltına alındı.

-Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, eşcinsel evlilikleri onayladığını açıkladı.

Pakistan’ın Belucistan eyaletinin başkenti Ketta’da pazar ayini sırasında bir kiliseye düzenlenen intihar saldırısında 5 kişi hayatını kaybetti, 16 kişi yaralandı.

-Afganistan’ın Türkmenistan sınırındaki Cüzcan ili Darzab ilçesinin kaymakamı Baz Muhammed Davar, yaklaşık 300 Afgan gencin IŞİD kampında silah eğitimi aldığını açıkladı. Kaymakam, örgütün yaşları 20’yi geçmeyen gençleri tercih ettiğini ve her birisine 30-40 bin afgani yani 434-580 dolar maaş verdiğini söyledi.

-Kuzey Kore yanlışlıkla ilk atom bombasının fotoğraflarını dünyaya sunmuş olabilir. Devlet televizyonunun yayınladığı yarım saatlik görüntülerde ülkenin eski lideri Kim Jong-il’in atom bombasına benzer bir cismi incelediği bir fotoğraf yer aldı.

-Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet, ilk Rusya-Kuzey Kore askeri komisyonu toplantısı için Pyongyang’a gitti. Taraflar tehlikeli askeri eylemlerin önlenmesi konusunu görüştü.

– İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Kudüs konusundaki uluslararası topluma yaptığı çağrıya ilişkin, İslam ülkelerinin Kudüs ile alakalı endişelerini anlayışla karşıladıklarını belirten Çin: “Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin’i destekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Myanmar’da ağustos sonunda yaşanan şiddet olayları hakkında Myanmar hükümetinin verdiği rakamların gerçeği yansıtmadığını, şiddet dalgasının sadece ilk ayında ‘en az 6700’ Arakanlı Müslüman’ın öldürüldüğünü duyurdu.

-Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Kuzey Kore’yle ön koşulsuz olarak masaya oturmaya hazır oldukları yönündeki açıklamasının pozitif bir sinyal olduğunu söyledi.

Güney Kore, ülkedeki finans kurumlarının Bitcoin gibi sanal para birimleriyle ticaret yapmasına yasak getirdiğini duyurdu.

İsrail askerinin müdahale sonucunda göz altına aldığı down sendromlu Muhammed et-Tavil

-BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Başyardımcısı Jeffrey Feltman geçen hafta gerçekleştirdiği Kuzey Kore ziyaretinin ardından Kuzey kore ile kapıların aralandığını ve Korelilerin savaş istemediğini söyledi.

-Vietnam Savaşı’nda çarpışmak istemediği için 1965’te Kuzey Kore’ye sığınan eski ABD askeri Charles Jenkins, bu ülkede 40 yıl yaşadıktan sonra Japonya’da 77 yaşında hayata gözlerini yumdu.

-ABD’ye nükleer silah ve balistik füze denemeleriyle rest çeken Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un dolar kalpazanlığına soyunduğu iddia edildi. Güney Kore piyasasında gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte 100 dolar dolaşması, Kuzey Kore’nin geçmişteki kalpazanlık operasyonlarına geri döndüğü şüphesi doğurdu.

Almanya’da Anayasayı Koruma Federal Dairesi’nin (BfV), dün Çin istihbaratını sosyal medya platformu LinkedIn’deki sahte profillerle yaklaşık 10.000 Almanya vatandaşından ‘hassas bilgiler’ temin etmeye çalışmakla suçlamasına Pekin’den sert bir yanıt geldi ve Dışişleri Bakanı ‘iki ülke arasındaki bağlara zarar verecek açıklamalardan kaçınılmasını’ istedi.

-Kuzey Kore ile komşuları ve ABD arasında yaşanan nükleer krizin Japon kamuoyunda yarattığı olumsuz etki ülkenin en köklü geleneklerinden birine yansıdı. Japonlar 2017’yi en iyi tanımlayan kanji olarak ‘Kuzey’i seçti.

-James Martin Silahların Yayılmasını Önleme Araştırmaları Merkezi Doğu Asya Programı Direktörü Jeffrey Lewis, Kore Yarımadası’ndaki çatışmanın olası başlama senaryosunu yazdı.

ABD, Japonya ve Güney Kore bölgede ortak askeri tatbikata başladı.

ABD-Güney Kore-Japonya ortak tatbikatında füze atışı denemesi

-ABD’li Washington Post (WP) gazetesi Kuzey Kore’nin son 10 yılda biyoteknoloji alanında geliştiğini ve biyolojik silah üretme kapasitesine sahip teknolojiyi elde etmek için titiz şekilde ilerlediğini yazdı.

-Kuzey Kore’de devletin resmi yayın organı Rodong Sinmun gazetesi, ABD tarafından uygulanabilecek olası bir deniz ablukasının savaş ilanı olarak değerlendirileceğini belirtti.

-Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, danışma şirketinin 2004-2007 yılları arasında Brezilya inşaat firması Odebrecht’ten aldığı ödemelerle ilgisi olmadığını ifade ederek istifa etmeyeceğini duyurdu.

-Venezüella’da yapılan belediye başkanlığı seçimlerinin galibi, iktidardaki Birleşik Sosyalist Partisi oldu. Devlet Başkanı Maduro, seçimi boykot eden 3 muhalefet partisinin de 2018’deki başkanlık seçimlerine katılmalarını yasakladı.

-Arjantin’de federal yargıç Claudio Bonadio, 23 yıl önce Buenos Aires’teki bombalı saldırıda İran’ın rolünü örtbas ettiği suçlamasıyla ülkenin eski lideri Cristina Fernandez Kirchner’in tutuklanmasına ve ‘vatana ihanetten‘ yargılanmasına Senato’nun izin vermesini istedi.

-İsrail hava kuvvetleri Gazze’den İsrail’in güneyine atılan rokete karşılık, Gazze’ye hava saldırısı yaptı. Saldırıda 3 Filsitinli hafif yaralandı. Diğer taraftan İsrail güvenlik güçleri Batı Şeria’da aralarında Hamas yöneticisi Hasan Yusuf’un da olduğu 30’dan fazla Filistinliyi gözaltına aldı.

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Hüseyin Özgürgün, ülkesinde yayınlanan bir gazetede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan karikatür için “Böyle bir şey ancak düşman devletler arasındaki bir ortamda belki yapılabilir. Onu da kabul etmiyorum” dedi.

Afrika Gazetesi tarafından yayınlanan karikatürde “Yunan gözüyle” ibaresi dikkat çekiyor.

-İsrail başta Suudi Arabistan olmak üzere ‘ılımlı Arapları’ yanına çekmeye çalışırken İran’dan Riyad’a ‘ilişkileri şartlı iyileştirme teklifi’ geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Yemen’e yönelik bombardımanı durdurması ve İsrail ile ilişkileri kesmesi karşılığında Suudi Arabistan’la ilişkileri düzeltmeye hazır olduklarını söyledi.

Afrika Ulusal Kongresi (ANC) seçimlerinde başkanlığa, ülkenin en zengin iş adamlarından biri olan, Başkan Yardımcısı Cyril Ramaphosa seçildi.

Rusya ve Mısır, 2 yıllık aradan sonra iki ülke arasındaki uçak seferlerinin yeniden başlamasını öngören anlaşmayı imzaladı.

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, bağımsızlık günü vesilesiyle, yaşları 6 ile 8 arasında değişen 10 kız çocuğuna tecavüz etmekten müebbet hapse çarptırılmış şarkıcı bir baba ile oğlunu affettti.

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği hükümetlerini, Libya’da ‘göçmenlere ve sığınmacılara yönelik işkence ve her türlü kötü muameleye bile bile suç ortağı olmakla’ itham etti.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz