3 Farklı Harita ile Suriye’de Son Durum (Temmuz 2018)

62662
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Stratejik Ortak olarak Suriye’de son durum ve savaş haritasını Temmuz 2018 itibariyle sizler için hazırladık.

https://stratejikortak.com/2018/12/firatin-dogusu-harita.html

Suriye’de rejim güçleri, düzenlediği kapsamlı operasyonlar ile muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde tekrar hakimiyet sağlarken, terör örgütü YPG ile de ülkenin en büyük iki barajının işletmesi konusunda anlaşma sağladı. Ülkenin güneyinde yer alan Dera‘da tamamen kontrolü sağlayan rejim güçleri, yer yer İdlib’e hava saldırılarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde çatışmaların şiddetli bir şekilde yaşandığı Dera’da sessizlik hakim.

17 Temmuz 2017:

Suriye son durum haritası (17 Temmuz 2018)

13 Temmuz 2018:

Suriye savaş haritası: Askeri havaliamanları, ana yollar ve operasyon bölgeleri (13 Temmuz 2018)

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(eskiden yeniye):

– Dünyanın farklı ülkelerinden gazeteciler Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PYD/PKK terör örgütünden arındırılan Afrin’de yaşanan değişimi, Türkiye’nin bölgede yürüttüğü insanı yardım çalışmalarını ve normale dönen günlük hayatı görüntüledi.

Sessizliğe Bürünen Suriye’de Son Durum Haritası (Ağustos 2018)

– Şu ana kadar ülkeye gelen sığınmacıların yüzde 15’ini geri gönderen Almanya’nın, sığınmacıları göndermek için 14 ülkeyle anlaştığı belirtildi.

– Suriye’de çatışmaların yaşandığı Dera ile ilgili konuşan Ürdün Hükümet Sözcüsü Cumana Guneymat, artık Suriyelilere kapılarını açmayacaklarını söyledi.

– Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de terör örgütü PYD/PKK’dan arındırdığı Racu beldesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün karargah olarak kullandığı ev bulundu.

– Şu anda 200 bin kişinin yaşadığı Afrin’e, Zeytin Dalı Harekatı‘nın sona ermesinin ardından yaklaşık 140 bin sakinin döndüğü açıklandı.

– Suriye’nin güneyindeki Dera iline yönelik şiddetli saldırılarından kaçan sivillerin sayısnın 350 bini geçtiği bildirildi.

– Suriye’de rejime karşı ilk gösterilerin başladığı Dera bölgesinde, muhalif komutanların büyük bir kısmının direnişlerini sonlandırarak rejim saflarına geçtiği bildirildi.

https://stratejikortak.com/2018/09/idlib-harita-son-haberler.html

– İsrail Savunma Bakanı, işgal ettikleri Golan’daki tampon bölgede tek bir Suriye askerine bile göz yummayacaklarını, Suriye’deki İran varlığını ise nerede olursa olsun vuracaklarını söyledi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in dış politika danışmanı Ali Ekber Velayeti, Putin, Erdoğan ve Ruhani’nin bir sonraki Suriye zirvesinin yakında Tahran’da gerçekleşeceğini söyledi.

– Putin ile görüşen İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail’in Beşar Esad’la sorunu olmadığını belirterek “Rejim anlaşmalara uyarsa Suriye’ye saldırmayacağız” dedi.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e Esad rejiminin İdlib’e yönelmesi durumunda Astana görüşmelerinin sona ereceğini söylediği bildirildi.

– Menbiç Askeri Konseyi çatışmalardan kaçınma konusunda yapılan anlaşma uyarınca son YPG’li grubun 15 Temmuz itibarıyla Menbiç’ten çekildiğini duyurdu. Türk Dışişleri Bakanlığı ise bu haberi ‘abartılı’ bularak “Süreç devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Suriye’de rejim güçleri ile terör örgütü PKK’nın Suriye uzntısı YPG Suriye’nin en büyük barajı Tabka ve Fırat Nehri üzerindeki Tişrin barajı konusunda anlaştı. YPG işgal ettiği bu iki barajın işletme haklarının rejime devredecek.

1 Haziran 2018:

Harita: SuriyeGundemi

Kobani ve Tel Abyad: Fırat’ın Doğusu ve Operasyonlar

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz