Gündemi İdlib olan Suriye’de Son Durum Haritası (Eylül 2018)

36949
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Heyetül Tahrir-i Şam (HTŞ), ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Stratejik Ortak olarak Suriye’de son durum ve savaş haritasını Eylül 2018 itibariyle sizler için hazırladık.

https://stratejikortak.com/2018/12/firatin-dogusu-harita.html

Eylül ayına girdiğimiz şu günlerde Suriye için en önemli gündem maddesi, muhalifler ile birlikte HTŞ’nin kontrolü altında bulunan İdlib. Rusya, İran ve Türkiye’nin Astana görüşmesi ve ABD’nin bölgeye yönelik stratejileri sonucu geleceği belli olacak olan İdlib’de son durum; tam bir muamma.

Eylül ayı itibariyle Suriye topraklarının yüzde 60’ından fazlası rejim kontrolünde bulunurken, Fırat’ın kuzeyi ABD destekli YPG işgali altında. İdlib’de eski adıyla El Nusra şu anki HTŞ ve muhalifler hakimiyetini sürdürürken, ülkenin Ürdün sınırındaki Tanf bölgesinde ABD destekli muhalifler bulunuyor. Öte yandan IŞİD, Irak sınırında küçük bir bölgede olmak üzere bazı çöl bölgelerinde terör estirmeye devam ediyor.

16 Eylül 2018:

Suriye son durum haritası (16 Eylül 2018)

7 Eylül 2018:

Suriye güncel haritası (7 Eylül 2018) – Harita: Suriye Gündemi

1 Eylül 2018:

Suriye son durum haritası (1 Eylül 2018)

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(yeniden eskiye):

– BM Suriye Özel temsilcisi Mistura, “Türkiye-Rusya-İran’ın Tahran’da gerçekleştireceği son derece önemli zirveyi çok dikkatli ve büyük umutlarla izliyor olacağız.” dedi.

– Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, Kürtler dahil hiçbir etnik grup veya bölge için özel koşulların müzakere konusu olmadığını belirtti.

https://stratejikortak.com/2018/09/idlib-harita-son-haberler.html

– ABD Başkanı Trump, attığı tweette Beşar Esad’ı “Suriye Cumhurbaşkanı” olarak niteledi. Daha önce “hayvan Esad” diye yazmıştı.

PKK”nın Suriye örgütü SDG’nin askeri istihbarat birimi başkanı Ahmed el-Uveysi, Rakka-Tel Abyad yolunda kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü.

Ahmed el Uveysi

– Suriye’nin başkenti Şam’daki El Mezze hava üssüne roket saldırısı yapıldığı, üsteki mühimmat depolarında patlamalar yaşandığını belirtildi. Daha sonra olayın elektrikten kaynakladığı ifade edildi.

– ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey‘in öncülüğündeki bir heyetin Türkiye, İsrail ve Ürdün’ü ziyaret edeceğini açıkladı.

– ABD’nin, Suriye’nin güneyindeki Tanf bölgesindeki askeri üssüne çöl kamuflajlı SAM füze sistemini yerleştirdiği görüldü.

– Kars Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığı’nda görevli 284 kişilik profesyonel komando birliği, Suriye’nin Münbiç ile Tel Rıfat bölgelerine sevk edildi.

– Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Suriye konusunda Rusya ve Türkiye ile diyalogdan yana olduklarını söyledi.

– Suriyeli Hıristiyanlar, terör örgütü YPG’nin örgüt propagandasını kabul etmediği için kapattığı kendilerine ait okulların durumunu protesto etti.

– Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “ABD Suriye’de hükümet güçlerini vurmak için Ortadoğu’daki kruz füzelerini arttırıyor. Basra Körfezi ve Katar’a takviye yapılıyor” açıklamasında bulundu.

Sadece 27 Ağustos’ta gerçekleşen Suriye diplomasisi:

Fransa: Esad kimyasal silah kullanırsa Suriye’ye hava saldırısı düzenleriz açıklaması yapıldı

Rusya: Kalibr füzesi donanımına sahip iki fırkateyn Akdeniz’e gönderildi

İran: Esad yönetimi ile askeri işbirliği anlaşması yapıldı

– Resmi temaslar için Suriye’ye giden İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Hatemi, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde olmak istediklerini söyledi.

– ABD’nin Suriye’de YPG kontrolündeki bölgelere radar yerleştirerek “uçuşa yasak bölge” oluşturacağı belirtilirken, Washington’un bu kararı Türk savaş uçaklarının müdahalesi nedeniyle hayata geçireceği iddia edildi.

– ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD, Rusya ve İsrail’in İran’ı Suriye’den çıkarma konusunda anlaştığını söyledi.

– YPG’nin, Suriye’nin Kamışlı ilçesinde Esad yönetiminin gelecek ay yapacağı yerel seçimde aday olan Arapları alıkoyduğu iddia edildi.

– ABD, Suriye’de PYD kontrolündeki bölgeye aktaracağı 230 milyon dolarlık fonu dondurma kararı aldı. Bu miktarı Suudi Arabistan ve BAE’nin sağlayacağı iddia edildi.

– YPG ile PKK’nın aynı olduğunu söyleyen ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye’den sorumlu özel temsilcisi oldu.

Doğal Kararlılık Operasyonu üst düzey komutanlarından general Gedney, IŞİD’in Suriye-Irak sınırındaki son kalan bölgesinde 1000’den fazla savaşçı olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan‘ın, (PYD’nin kontrolünde bulunan) Suriye’nin kuzey doğusundaki imar ve alt yapı çalışmaları için koalisyon güçlerine 100 milyon dolar bağışta bulunduğu bildirildi.

– Rusya ve Türkiye arasında imzalanan gizli anlamaya göre Suriye ve Rusya PYD’ye herhangi bir özerklik vermeden ‘haklarını’ tanıyacak. İdlib operasyonu sonrasında da Türkiye’nin Esad rejimiyle ilişkileri normalleşme sürecine girecek. [iznews]

– Hamas, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani‘nin Ankara’da buluştuğunu ve Suriye’ye yönelik siyasi çözümde uzlaşma sağlandığını açıkladı.

– 6 yıl sonra ilk kez Suriye bayraklı bir gemi İstanbul Boğazı’ndan geçiş yaptı. Yük gemisi Rusya’ya gitmek için Karadeniz’e açıldı.

Kobani ve Tel Abyad: Fırat’ın Doğusu ve Operasyonlar

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz