Suriye’de Fırat’ın batısında yer alan ve 2016’da YPG tarafından kontrol altına alınan Münbiç, Fırat Kalkanı Harekatı’ndan bu yana en çok konuşulan bölgeler arasında. Her an Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu’nun ortak Münbiç Harekatı‘na başlayabileceği belirtiliyor ancak bölgeden teyide muhtaç bazı haberler geliyor. Peki, bu son dakika olarak paylaşılan haberler kapsamında herkesin merak ettiği soru; Münbiç’te neler oluyor?

ABD Askerleri Suriye’den Çekiliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusunu işaret etmesinden kısa süre sonra ABD Başkanı Trump, Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanı James Mattis’in, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesine ilişkin kararnameyi imzaladığı bildirildi. Bu gelişmenin hemen akabinde ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine Suriye’de kalan IŞİD’i temizleyeceğini söylediğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise ABD’nin Suriye’deki birliklerini çekeceğine inanmadığını söyledi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından tüm gözler Fırat’ın doğusuna yapılacak harekata çevrilmişken Fırat’ın batısında yer alan Münbiç’te olağan dışı gelişmeler ve askeri hareketlilikler yaşanmaya başladı.

Münbiç’in Batısındaki Arimah’ta Olağan Dışı Hareketlilik  

25 Aralık 2018 itibariyle de Münbiç’e rejim güçlerinin harekat düzenleyeceği, Münbiç’in batısındaki Arimah’a rejime bağlı askerlerin konuşlandığı iddia edilse de bu gelişmeyi Milli Savunma Bakanlığı yalanladı. Bakanlık, Arimah bölgesinde yaşanan hareketliliğin 2017’den beri bölgede olan Suriye rejim güçlerine ait olduğunu, gelişmelerin takip edildiğini açıkladı.

Yerel Kaynaklar Münbiç Harekatı’nın Başladığını İddia Etti

Arimah’ta yaşanan olağan dışı gelişmelerin ardından aynı gün yerel kaynaklar Münbiç Harekatı’nın başladığını iddia etti. Ancak bu gelişme bazı ÖSO kaynakları tarafından yalanlandı. İsmini vermek istemeyen bir ÖSO komutanı, harekatın 26 Aralık’a ertelendiğini duyurdu ancak o iddianın da gerçek dışı olduğu ortaya çıktı.

“Operasyon başladı” iddiasından yaklaşık 2 saat önce Hamza Özel Kuvvetler Tümeni komutanı, “Münbiç ve Fırat’ın doğusuna yapılacak harekat, artık PKK’lı teröristlerin tahmininden daha yakındır. Belki günler, belki de saatler içerisinde Suriye toprakları yeniden yeşile bürünecek.” demişti.

Münbiç Harekatı henüz başlamamış olsa da özellikle Münbiç’in kuzey bölgelerine ve sınır hattına yoğun askeri sevkıyat devam ediyor.

PYD’den Şam ile İşbirliği Açıklaması

PKK kontrolündeki Münbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derviş, “Anlaşma olursa Şam’la çalışmaya hazırız” dedi. Terör örgütü PYD, ABD’nin Suriye’den çekilme kararını ihanet olarak değerlendirmişti. Şam yönetimi ile alakalı açıklama yapan Şervan Derviş, 2018 yılı başında Münbiç’i ziyaret eden DEAŞ karşıtı koalisyonun komutanı Korgeneral Paul E. Funk’a karşılama hazırlamıştı. ABD’li bir başka General Jamie Jarrard ise Derviş ile yapılan görüşmenin ardından bölgede PKK izi görmediğini söylese de Şervan Derviş’in çalışma odasında dev bir Abdullah Öcalan posteri objektiflere yansımıştı.

Sözde Münbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derviş’in Şam yönetimi ile işbirliği açıklamasının ardından PYD, Münbiç’in Türkiye tarafından kontrol edilmemesi için çekileceğini ve Esad rejimini “ilçeyi teslim alması” için davet etti. Bu davetin ardından Esad’ın Münbiç’e girdiği iddia edildi ancak Anadolu Ajansı tarafından aktarılan bilgiye göre PKK’ya bağlı Demokratik Suriye Meclisi yetkilisi İlham Ehmed, rejim güçlerinin Münbiç cephesinin ön hatlarına ulaştığını, ama henüz kente girmediğini söyledi.

Münbiç Harekatı Hakkında Dezenformasyon

Özellikle sosyal medyada Münbiç Harekatı hakkında yaşanan dezenformasyon sonucunda Milli Savunma Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada “Münbiç’le ilgili gelişmeler kapsamında doğruluğu şüpheli bir takım açıklamalar yapılmaktadır. Bölgeyi silah zoruyla kontrol eden YPG, bölge halkı adına açıklama yapma ve diğer unsurları davet etme hakkı ve yetkisi yoktur. Tüm tarafları bölgeyi daha fazla istikrarsız hale getirecek kışkırtıcı eylem ve söylemlerden uzak durma konusunda uyarıyoruz. Konu tarafımızdan yakinen takip edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Rusya ve ABD Münbiç Hakkında Ne Dedi?

Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve MİT’teki üst düzey yetkililerden oluşan Türk heyetinin Moskova’ya gideceğinin duyulmasının ardından ilginç gelişmeler yaşandı. Rejime bağlı askerlerin Münbiç’te kontrolü ele geçirdiği iddilarına yönelik açıklamalar yapıldı. Daha sonra koalisyon uçaklarının Münbiç semalarında uçtuğu gözlendi.

Münbiç semalarında koalisyona bağlı helikopterlerin uçtuğu gözlemlendi.

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’nin Münbiç’e yönelik böyle bir psikolojik şu anda bir çalışma, psikolojik bir eylem içerisinde olduğunu biliyoruz. Orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durumun olduğunu biliyoruz. Ama ortada henüz kesinleşmiş ciddi bir şey yok.” dedi ve şöyle devam etti:

“Sayın Putin’le aynı şekilde insani yardım noktasında attığımız adımları aramızda konuştuk. Bu topraklar Suriye’ye ait. Hedefimiz terör örgütlerinin oradan çıkmasıdır. Terör öğütlerinin çıkması halinde bize de yapacak bir iş kalmaz.”

ABD’li yetkililer, ABD’nin Suriye’deki Amerikan askerlerinin güvenli ve düzenli biçimde çekilmesine odaklandığını belirterek, Münbiç’in kontrolünün rejim güçlerinde olmadığını açıkladı. Öte yandan PENTAGON da Esad rejimine bağlı güçlerin Münbiç’e girdiği iddiasını yalanladı.

Rusya sessizliğini Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’un açıklamalarıyla bozdu. Peskov ilk olarak “Münbiç’in Suriye hükümetinin kontrolüne geçmesini memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi ve bir gün sonra “Münbiç’in kontrolünün tamamen Suriye ordusuna geçtiğini doğruladık.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Rejim güçleri YPG’nin davetiyle ilçeye girdiklerini ve YPG’li teröristlerin çekildiğini iddia ettiyse de İHA teröristlerin ilçede olduklarını gösteren fotoğraflar paylaştı.

İHA yayınlandığı fotoğraf ile Münbiç’te YPG’li teröristlerin ayaküstü toplantı yaptığını iddia etti.

Medyaya çok yansımayan ancak Rus ve Türk yetkililerin yaptığı açıklamalara göre Moskova’ya giden Türk ve Rus heyetinin yapacağı görüşmeler Münbiç ve Fırat’ın doğusu ile ilgili somut adımların atılmasını sağlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dışişleri Bakanım, Savunma Bakanım, İstihbarat Başkanım, aynı zamanda özel temsilcim ve Büyükelçim dörtlü bir ekiple oraya gidecekler ve orada bu konuları etraflıca ele alacaklar.” açıklaması ve Rus yetkililerin heyetler arası yapılan görüşmeler sonucu Putin ile Erdoğan’ın görüşebileceğini ifade etmesi bu iddiaları doğruluyor.

Kaynak: StratejikOrtak.com

Suriye Son Durum Haritası

Karşılaştırılmalı Haritalar ile Suriye’de Son Durum (Aralık 2018)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz