Dünya Liderlerinin ‘Stratejik’ İlk Yurt Dışı Ziyaretleri

3492

Yakın tarihte devletler için mesaj niteliği taşıyan ‘ilk yurt dışı ziyaretleri’, devlet başkanları tarafından ince elenip sık dokunuyor. Bu konuda bazı liderler dönemsel stratejik kararlar verirken, bazıları tarihsel bağlarından kopmayarak ülke geleneklerini bozmuyor.

Diplomasi uzmanları bu ziyaretleri, -olağan dışı bir durum olmadığı sürece- liderlerin görevde kaldığı süre boyunca izleyecekleri stratejinin ilk sinyalleri olarak yorumluyor. İşte Putin’den May’e, Khan’dan Erdoğan’a dünya liderlerinin ülkelerinde seçimleri kazandıktan sonra düzenledikleri ilk yurt dışı ziyaretleri…

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2013 yılında göreve gelmesinden kısa bir süre sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya‘ya gerçekleştirdi. Çin ile Rusya, Orta Asya ülkeleri içerisinde ticari ve siyasi rekabet içerisine girse de iki ülke ABD’ye karşı bağlarını koparmama konusunda kararlı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

İsrail Başbakanı Netanyahu ilk yurt dışı ziyaretini manidar mı manidar bir bölgeye gerçekleştirdi. Netanyahu’nun tercihi Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi saf dışı bırakarak doğal gaz ve petrol aramaları konusunda iş birliğine gittiği Güney Kıbrıs Rum Yönetimi oldu. Bölgede Yunanistan, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail arasında çeşitli anlaşmalar imzalanmıştı. Netanyahu’nun Başbakan olduğu süre boyunca stratejik hedeflerinin başında Akdeniz’in geldiğini söylemek gerçek dışı olmaz.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau

Seçildikten sonra paylaşımları ve algı medyasıyla kısa sürede dünyada dikkat çeken Kanada Başbakanı Trudeau, ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaptı ancak bu durum diğer liderlerin ziyaretlerinden biraz farklı. Aslında Trudeau, seçimi kazandıktan sonra Türkiye’de düzenlenen G20 Zirvesi için Antalya’ya gelmişti.

ABD Başkanı Donald Trump

Tuhaf açıklama ve kararlarıyla bilinen Donald Trump, 2016 yılında Clinton’a karşı seçimi kazanmış, ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan‘a yapmıştır. Trump, bu ziyaretlerin ardından Riyad yönetimi ile 110 milyar dolarlık ‘ABD tarihinde türünün en büyük silah anlaşmasını’ imzaladı. Daha sonra İran’a karşı ‘Arap NATO’sunu kurulacağını iddia etti ki Tahran’a karşı en büyük kozu Suud önderliğindeki Körfez ülkeleri.

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, ilk ‘yurt dışı’ ziyaretini Krallık’a bağlı bağımsızlık referandumu için Londra’yı sıkıştıran İskoçya‘ya yaptı. May’in İskoçya ziyareti pek yurt dışı ziyareti gibi görünmese de BREXIT sonrası Başbakan olan May, Katalanlar ile Madrid hükümeti arasında yaşanan sorunların adada yaşanmasından çekiniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya lideri Putin, oyların yüzde 76’sını aldığı Mart ayındaki seçimlerden sonra ilk yurt dışı ziyareti için Türkiye‘ye geldi. 6 yıl daha görevde kalacağı Putin, bu ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü ve Suriye konulu İran-Rusya-Türkiye zirvesine katıldı. Putin, Türkiye ile bölgesel konularda iş birliği yapılması gerektiğini ve Suriye’de ‘en az maliyetli’ çözümün Ankara ile yapılan görüşmeler olduğu konusunda hemfikir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Başkanlık sistemine geçişin ilk seçimi 24 Haziran’da gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başkanı Erdoğan, ilk yurt dışı ziyaretini kardeş ülke Azerbaycan ve yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘ne düzenledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa’nın genç Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya hayranı Le Pen ile seçim yarışını kazanmasının hemen ardından ilk yurt dışı ziyaretini Almanya‘ya düzenledi. Seçim süresi boyunca kendisini en fazla destekleyen Almanya Başbakanı Merkel’e ‘vefa borcunu’ ödeyen Macron, lider olduğu sürede AB yanlısı olduğu sürece Merkel’in arkasında olduğunun da farkında.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, 2011 yılında yönetime gelmesinden 2018 yılına kadar hiç yurt dışı gezisinde bulunmadı. Bu yılın Mart ayından ilk kez yurt dışına çıkan Jong-Un pek bir tercih seçeneğinin olacak ki ziyaretini ‘ağabeyi’ Çin’e gerçekletirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ilham Aliyev

Kardeş ülke Azerbaycan’da Nisan ayında düzenlenen seçimlerde, Ilham Aliyev, yüzde 86’lık bir oy oranıyla bir kez daha Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı oldu. Dördüncü kez Cumhurbaşkanı olan Aliyev’in ilk yurt dışı ziyareti Türkiye‘ye oldu.

Pakistan Başbakanı Imran Khan

Pakistan’da yolsuzlukların üzerine gidip, ABD ve Hindistan ile ilişkileri rayına oturtma hedefleriyle Başbakanlık seçimlerini kazanan Imran Khan, göreve gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan‘a gerçekleştirdi.

Bu ziyaretin mevyelerini toplayan Khan, Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz hafta Pakistan’a 6 milyar dolar borç verdiği duyurmuştu. İmran Han, Suudi Arabistan gezisinin ardından yaptığı açıklamada, “Yemen’deki çatışmaları sonlandırmaya yardım edeceklerini” söyledi.

Listede yer almayan diğer liderlerin ilk yurt dışı ziyaretlerini de yorum yazarak belirtebilirsiniz.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz