Emmanuel Macron’un Hayatına Genel Bir Bakış

2277

İnsan; dostunu iyi, düşmanını daha iyi tanımalıdır. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Libya konusunda açık bir şekilde Türkiye’nin karşısında yer almaktadır. Daha önce de Suriye adımlarımızı, NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiğini söyleyerek eleştiren Macron’a; Recep Tayyip Erdoğan, önce Macron’un kendi beyin ölümünü kontrol ettirmesini, bu ifadelerin onun gibi beyin ölümü gerçekleşmiş insanlara yakıştığını söylemişti. Şimdi kısaca Macron’un hayatına bir bakalım.

Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron, 21 Aralık 1977’de Fransa’nın kuzeydoğusunda bulunan ve “Kuzeyin Venedik’i” olarak adlandırılan Amiens kentinde doğdu. Doktor bir anne ve nörolog bir babanın oğlu olan Macron’un hayatında, çocukluğunun büyük bölümünü birlikte geçirdiği kolej müdiresi anneannesinin büyük etkisi oldu. Kendisinden iki yaş büyük erkek kardeşi ve 5 yaş küçük kız kardeşi bulunan Macron, küçüklüğünde piyano dersi aldı. Piyanodaki ustalığı ona yıllar sonra profesyonel hayatında “Finansın Mozartı” lakabının takılmasına sebep oldu.

Macron’un ailesi dindar olmasa da Macron kendi isteğiyle 12 yaşında Katolik olarak vaftiz oldu. İlk eğitimini Cizvit ve Katolik kilisesinin kontrolündeki okullarda aldı. Bu eğitimden sonra erkek kardeşi ile birlikte Paris’te lise ve üniversiteyi okudu. Paris X-Nanterre üniversitesinden felsefe diploması aldı. Filozof Paul Ricœur’un La Mémoire, l’histoire, l’oubli (Bellek, tarih, unutkanlık) adlı kitabının 1999-2001 arasında hazırlanma sürecinde asistanı oldu. Siyasi Etüdler Enstitüsü’nden (IEP) siyaset bilimi diploması aldı. Fransa’da son 60 yılın yöneticilerinin vazgeçilmez okulu olarak gösterilen Ulusal İdarecilik Okulu’ndan (ENA) mezun olan Macron, 2002-2004 yılları arasında burada Fransa’yı ve Fransız yönetim sistemini öğrendi. Eğitimi sırasında Fransa’nın Nijerya Büyükelçiliğinde staj yaptı.

Fransa’da elitlerin okulu ve devlete yönetici fabrikası olarak gösterilen ENA’dan mezun olmasının ardından 2004-2008 yılları arasında maliye müfettişi olarak çalışan Macron’un yolları bu süreçte, 1980’den bu yana “Fransa siyasetinin gizli gücü” olarak görülen ekonomist ve yazar Jacques Attali ile kesişti.

Jacques Attali ve Emmanuel Macron

Dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye ekonomi alanında bir reform paketi raporu hazırlayan Attali, Macron’u yardımcısı olarak yanına aldı. Aynı yıl Macron, 15 yaşındayken tanıştığı, kendisinden 24 yaş büyük tiyatro öğretmeni Brigitte Trogneux ile evlendi. İkili arasında büyük bir aşk olduğu vurgulanıyor.

Brigitte Trogneux ve Macron

Fransa yönetiminin “akıl hocası” Attali ile tanışması sonrasında devlet memurluğundan istifa eden Macron, kariyerini özel sektörde devam ettirerek Rotschild Bankası‘nda işe girdi. 2012’ye dek çalıştığı bu görevde Pfizer’in bir kolunun Nestlé tarafından satın alınmasını yönetti. 9 milyar euroluk bu süreci yönetmesiyle milyoner oldu. Yatırım ve finans pazarlıkları ile geçen 4 yılda dünya çapındaki şirketlerle ilgili kararlar almayı ve finans sektörüne yön veren adımları atmayı öğrendi. Aynı dönemde Cumhurbaşkanı François Hollande ile tanıştı ve birlikte çalışma teklifi aldı. 2012 cumhurbaşkanı seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleşen bu tanışma, Macron’a önce Hollande’ın danışmanlığı, daha sonra da Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı olma yolunu açtı. Hollande’ın, 34 yaşındaki bu liberal danışmanına güveni tamdı ve 2014’te Macron’u Ekonomi Bakanı olarak görevlendirdi.

2016’nın nisan ayında isim ve soyisminin baş harfleriyle başlayan En Marche (Yürüyüş) Hareketi’ni kuran Macron, aynı yıl ağustos ayında da Ekonomi Bakanlığından istifa ederek cumhurbaşkanlığı seçimleri için bağımsız adaylığını ilan etti. Seçimin ilk tur sonucunda Marine Le Pen ile ikinci tura kaldı ve 7 Mayıs 2017 tarihinde cumhurbaşkanı seçildi.

Göreve geldiği tarihten bugüne kadar olan sürece bir yorum yapacak olursak, Macron’un başarılı bir yönetim sergilediğini söyleyemeyiz. Aldığı kararlardan ötürü, Fransa’yı kaosa sürükleyen grevler ve protestolar yaşandı. Bu protestoların bazılarını hatta öğretmenler ve polisler gerçekleştirdi. Özellikle Sarı Yelekliler uluslararası bir simge haline geldi. Bu yaşanan olayların, Macron’un popülaritesini düşürdüğü göze çarpan bir gerçek.

KAYNAK

https://www.trthaber.com/haber/dunya/bir-ulkeyi-saran-ates-cemberi-fransada-macron-donemi-444920.html

https://www.dw.com/tr/emmanuel-macron-kimdir/a-38741971

https://en.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_Macron

https://www.takvim.com.tr/dunya/2017/05/07/fransada-ilklerin-cumhurbaskani-macron-emmanuel-macron-kimdir

https://www.biography.com/political-figure/emmanuel-macron

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz