Çocuk Yaşta Cinsiyet Değişikliği Tehlikesi

96

Çocuk yaşta cinsiyet değişikliği tehlikesi…

Reşit olmayan çocukların cinsiyet değişikliği yapması git gide artıyor. Dünya üzerinde birçok ülke 18 yaş sınırını indirerek çocukların cinsiyet değiştirmesinin önünü açarken, en son geçen sene İspanya’da bu yaş 16’ya düşürüldü. ABD’nin farklı eyaletlerinde de bu yaşın daha da düşürmesine yönelik çalışmalar yapıldığı biliniyor. Mesela Biden yönetiminin atadığı ülkenin ilk trans oramirali olan ABD Sağlık Bakan Yardımcısı Rachel Levine, “Çocukları cinsiyet değiştirme ameliyatı olmaları için desteklememiz gerekiyor.” diyerek yasa düzenlemesini bile talep etti.

İskoçya’da ülkenin ilk Müslüman lideri Hamza Yusuf’un da desteklediği son yasa da cinsiyet değişikliğinin kolaylaştırılması amaçlanıyordu. Tıpkı İspanya gibi 18 yaş sınırını 16’ya indiren İskoçya, cinsiyet değiştirme konusunda doktordan rapor alma şartını kaldırıldı. Bu yasa ile normalde doktordan cinsiyet uyumsuzluk raporu aldıktan sonra cinsiyet değiştiriliyordu ama artık isteyen herkes “ben artık kadınım, ben artık erkeğim” diyerek tamamen keyfi bir açıklama ile cinsiyetini seçebilecek hale geldi.

Dünyada sadece beyana dayalı olarak cinsiyet değişikliğinin önünü açan ilk ülke Arjantin (2012), ikinci ülke ise Danimarka (2014) olmuştu. 2015 yılında yayınlanan bir haberde, Belçika’da 18 yaşından küçükler arasında cinsiyet değiştirmek isteyenlerin sayısında ciddi bir artış olduğu rapor edilmişti. Belçikalı gazeteci Eric Goens’a göre günümüzde cinsiyet değişikliği konusunun konuşulması normalleşti ve bu fikrin yaşı da düştü. Bunda da medyanın önemli bir rolü olduğunu söyleyen Goens’a göre; medyanın öne çıkardığı rol modeller ve ünlülerin açıklamaları, bu konuyu basitleştirerek normalleştirdi. Goens’in Belçika özelindeki araştırmasına göre ülkede cinsiyet değişikliği için başvuran 18 yaş altı her 10 kişiden 8’inin daha sonra bu fikrinden vazgeçtiği belirtiliyor. Bu iş basitleştirilmemeli, dönüşü yok.

Dünya genelinde cinsiyet değişikliğinin yaş sınırının düşürülmesi meselelerinin, propaganda haline getirilmesi normal değil. Mesele, insanların kişisel tercihi olmaktan çıkarılıyor ve bir güruhun dayatması haline geliyor gibi. Çok tehlikeli.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz