Filistin’in ‘Doğu Türkistan Karşıtlığı’

293

Çin’i ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, “Bazılarının gündeme getirdiği Uygur meselesi bir insan hakları meselesi değildir. Bu, Çin’in terörizm, aşırılık ve ayrılıkçılıkla mücadelesidir. Filistin Hükûmeti Çin’in bu mücadelesini her zaman destekliyor.” dedi. Evet bu yaşandı. Şimdi bir bakalım…

Hunlar’dan Göktürk’lere kadar birçok Türk devletine yurt olan Doğu Türkistan toprakları, Türklerin ata toprağı olarak tarihte yerini aldı. Son 400 yılı Rus ve Çin işgali altında geçen bu topraklarda, Türk Devleti kurulsa da Çin-Rus ortaklığı nedeniyle çok kısa sürdü. Çin, 1949’daki kömünist rejim sonrası Doğu Türkistan’ın madenlerini ele geçirdi, bölgedeki yer altı kaynaklarını talan etti, halkı sömürdü, verimli topraklardaki tarım arazilerini Çinli devlet oligarklarına tahsis etti. 74 yıldır yapılan asimilasyon Türk’ü varlığından kopartırken, İslam’dan da uzaklaştırdı.

Osmanlı’ya karşı Yahudilere toprak satmasıyla başlayan coğrafyanın yakın tarihi, İngilizlerin desteklediği Yahudilerin Araplarla çatışmasıyla devam etti. 1947’de kurulan İsrail, hepinizin bildiği gibi Batı ve ABD tarafından desteklenen, Yahudi iş insanlarının fonlarıyla Ortadoğu’da Araplara karşı varlık gösteren bir devlet oldu. Onlarca Arap ülkesi tarafından desteklenen Filistin, kaybedilen savaşlar sonrası topraklarını da kaybetti. Gazze’ye yapılan abluka ve Yahudi yerleşimcilerin genişlemesi, İsrail’in keyfi saldırı ve müdahaleleri nedeniyle hep gündemde oldu.

Filistin lideri Abbas’ın “Uygur meselesi bir insan hakları meselesi değildir.“ demesi pervasızlık hatta şerefsizliktir. Ortada Doğu Türkistan devleti yoktur ancak yakın tarihte Myanmar’da Arakanlılara yapılan zulüm gibi bir politika var ve Filistin’e bu kadarı bile olmamıştır. Kıyas yapılacaksa Türklere yönelik asimilasyonun onda biri Filistinlilere yapılmamıştır. Kendi çıkarları için kendi devlet politikasının temelindeki bir konuyu görmezden gelmek, Filistin meselesine olan desteği de alaşağı eder. Doğu Türkistan meselesine dair tartışılmayacak tek konu, Türklerin Çin zulmü altında olmasıdır, net.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz