Komutanın Tebessüm Ettiren “Çılgın Türk” Anısı

515

Videoyu izlediyseniz bu komutanı ve olayı anlatayım.

Videodaki kişi; 10 bin kişilik donanımlı Rum birliğine karşı 250 asker ile mücadele eden, 27 gün boyunca Kıbrıs’ta Mağusa Kalesi’nin savunmasını yapan komutan. 1973’te Kıbrıs’a Mağusa Mücahit Tabur Komutanı olarak atanan Oğuz Kalelioğlu, öyle bir direniş göstermiş ki; 74’te çatışmalar başladığında yanına gelen Birleşmiş Milletler’e bağlı İsveçli subay, “teslim olun, bu büyük Rum birliğine karşı kazanma şansınız yok” diyordu. Üsteğmen Kalelioğlu ise “Bana teslim ol emri gelmedi, burada savaşmak için varım. Gerekirse de ölmek için emir aldım” şeklinde cevap vermişti. Hatta Türkoloji mezunu İsveçli subay da “Türkleri tanıyorum. Kahramansınız ama çılgınsınız da…” diyerek bölgeden ayrıldı. Tam 27 gün boyunca kalede bir avuç silahla direnen Kalelioğlu emrindeki mücahitler, bu sürede bölgedeki Türk halkını da kale içerisine alarak onların can güvenliğini sağlamayı ihmal etmedi. Kale içerisindeki nüfus 10 bine yaklaşmıştı. Çoluk çocuk, yaşlı, kadın hamile… Rumlar kaleyi ele geçiremedikçe çevre Türk köylerde katliam yaptı.

Yukarıdaki videoda dinlediğiniz olay da bu 27 günlük direnişte yaşandı. Dünkü yazıda bahsettiğim, “Ayşe’nin Tatile Çıktığı” (20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı sonrası diplomatik sürecin sonuç vermemesi üzerine) 15 Ağustos günü Mağusa’ya giren Fazıl Osman Polat Paşa’nın komutasındaki 28. Tümen, Rum birlikleriyle çatışarak kale çevresinde güvenliği sağladı. Böylece Mağusa kenti tamamen özgürlüğüne kavuştu. Rumlar, kendi verilerine göre 750 ölü ve 2 binden fazla yaralı ile bölgeden ayrıldı. Biz ise 36 şehit ve 264 yaralı ile direnişi sonlandırdık. Bu direniş olmasa belki de Mağusa Rumlar’ın kontrolünde olacaktı. Ve yine bu direniş sonrası Mağusa’ya “Gazi” ünvanı verildi.

Bu yüzde tebessüm ettiren ve ayrıca gururlandıran videoyu görünce, hikayenin arka planını da anlatayım dedim. Kalelioğlu komutana ve beraber çarpıştığı yiğitlere selamla…

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz