Nijer’de Son Durum: “Ayı, Afrika’dan Horozu Kovdu”

204

“Ayı, bir ülkeden daha horozu kovdu”

“Uranyum zengini” Nijer’de, seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Bazoum’u korumakla görevli muhafız alayı darbe yaptı. Alayın Komutanı General Tchiani, bugün hükümetin başına geçtiğini duyurdu.

Daha üç gün önce Mali, Fransızcayı resmi dil olmaktan çıkarmıştı. Mali’deki darbe yönetimi üç yılda tarihe geçecek bir adım atarak Fransız askerlerini ülkeden çıkardı, Fransız TV kanallarını yasakladı, Fransa’nın ‘yumuşak gücü’ STK’ların da faaliyetlerini sonlandırdı. Acaba bu konuyu mu ele alayım derken Nijer’de bir darbe girişimi yaşandı. Hemen size bunun önemini anlatayım, dikkatli okuyun.

Nijer, dünyanın en zengin uranyum rezervine sahip 4. ülkesi. En önemlisi de Fransa’nın nükleer teknolojisinin altyapısı olan uranyumu buradan alması. 55 yıldır ülkedeki uranyum maden işletmelerini elinde tutan Fransa, uranyumunun üçte birini uygun fiyatlara (bedava desek yeridir) buradan alıyor. Diğer maden işletmelerini konuşmuyorum bile.

Nijer’in bir diğer önemi de Mali’den çıkarılan Fransız askerlerinin “güvenli liman” olarak gördüğü Nijer’e geçmesi. Mali’deki tüm yapılanmasını Nijer’e taşıyan Fransız ordusu, Fransa’nın Sahel bölgesindeki operasyonlarının “merkez üssünü” Nijer olarak belirlemişti. Ya Nijer’deki yeni yönetim de Fransız askerlerini çıkarırsa?

Şimdi de oraya, ayının horozu kovmasına geleyim. Biz bu karikatürü geçen sene Stratejik Ortak’ın yıllık dergisinde “Horozu kovalayan ayı” başlığıyla paylaşmıştık. Çünkü Fransa için tehlike çanları çalıyor, Rusya git gide Orta Sahel’de (Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan) güçleniyordu. 2020’de Mali’de başlayan darbe, Gine ile hemen sonra da Burkina Faso ile devam etti. Ocak 2023’de ise Sahel’in kuzeyindeki Fransa’nın en güçlü müttefiki Çad’da bir darbe girişimi yaşandı ancak başarısız oldu. CIA’ya göre Rusya, Çad’da hükümeti devirmek için şu anda isyan tertipliyor. Rusya, sadece 2015 yılından sonra Sahel’de yer alan dokuz ülkeden yedisi ile askeri iş birliği anlaşması imzaladı.

Afrika’da eski sömürgelerindeki nüfuz alanlarını bir bir kaybeden Fransa lideri Macron, belki de Fransa tarihinin en hazin dış politika hatalarına öncülük ediyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz