Tarihe Geçen Ajan Robert Hanssen’in Hikayesi

108

Robert Hanssen Amerikan tarihine geçen, 10 gün önce hapishanede ölen, Amerikalı bir ajan. Üniversitede Rusça eğitimi alan Hanssen, 1976’da FBI için çalışmaya başlamış, yüksek egosu ile birlikte para için 1985 yılından 2001’e kadar ABD hükümetine karşı çalışmıştı. FBI ajanı olarak Sovyetler Birliği ve daha sonra Rusya’ya çok gizli belgeler satan Hanssen, Amerikan hükümetinin Rusya ve diğer bölgelerindeki birçok gizli casusun kimliklerini ifşa etti.

Öncelikle şundan bahsedeyim. Bizim hain Hanssen, eski usül yöntemlerle Rusya’ya bilgi sızdırıyordu. Tabi o dönemin koşullarında çok eski olmasa da en garanti yollardan biriydi. Elde ettiği istihbaratı, Washington’u çevreleyen Virginia banliyö mahallelerinde belirlediği, hiç tahmin edilemeyen sıradan noktalara bırakıyordu. Rus ajanları da bu noktalardan materyalleri alıp Moskova’ya iletiyordu. Hanssen’in ülkesine karşı bu hainliğinin bedeli 600 bin dolar nakit olmak üzere elmaslar dahil 2.2 milyon dolardı.

Hanssen, 16 yıl boyunca Amerikan nükleer programları dahil çok gizli belgeleri Moskova’ya verdi, Rusya’daki ajanları ifşa ederek ABD’nin de istihbarat toplamasını engelledi. Yani sıradan bir muhbirin ülkesine vereceği zarardan çok büyük bu. Tıpkı FETÖ’cülerin Irak’ta PKK’ya karşı istihbarat toplayan MİT görevlilerin isimlerini vermesi gibi. Sizi sahadan silmek demek bu.

Amerikan istihbaratı şüpheleniyordu ama bunu tespit etmek adeta imkansızdı. Ülkesine hainlik yapan Hanssen’i yine ülkesine hainlik yapan bir Rus ajanı ortaya çıkardı. ABD için çalışan bir Rus ajanı, Moskova’nın ABD’nin Virginia bölgesindeki adamları hakkında Rusya’nın tuttuğu dosyayı ele geçirdi. Karşı saldırıya geçen CIA, Hanssen’in adamlarıyla yaptığı bir telefon görüşmesinin kaydını ve istihbarat materyallerini bırakmak için kullandığı çöp torbalarının üzerinde parmak izlerini tespit etti. Sıra kanıtlamaya geldi. Hanssen’in yanına 26 yaşında O’Neill adında genç bir yardımcı atandı ve aylar sonra hainlik kanıtlandı. Hanssen her şeyi itiraf etti. Bilgi aldığı üç Amerikan kaynağının tutuklanmasını ve ikisinin de idam edilmesini sağlayarak hayatta kaldı. Hainlik işte.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz