Ukrayna Lideri Zelensky’in NATO Zirvesi’ndeki Yalnızlığı

87

Öğrenilmiş çaresizlik…

Ukrayna lideri Zelensky, NATO Zirvesi’nde yalnız hatta asabi bir şekilde etrafına bakarken objektife yansımış. Tabi ki de yorumlaması çok kolay bir şekilde “yalnızlık” olarak ifade edildi. Her yerde gördüm fotoğrafı. Zelensky…

Tiyatro sanatçısı olan Zelensky, bir dizideki rolü sayesinde halk tarafından sevildi ve 2019 seçimlerine girdi. Ezici çoğunlukla seçimleri kazandı. Rusya destekli güçlerin işgal ettiği, 2014’ten bu yana süren krizi kucakladı. Seçim vaadlerinde bu sorunu çözeceğini iddia etse de çözüme ulaşamadığı gibi ülkenin doğusundaki krizi savaşa döndürdü. Ülkenin kaderini NATO’da görerek, Rus saldırganlığına karşı bunu güvence olarak gördü. Rusya da Soğuk Savaş sonrası yapılan anlaşmaları göstererek Batı’nın bunu yapma hakkı olmadığını savunuyor: “AB’ye girebilir ama NATO’ya dahil olamaz, NATO’nun silahlarını sınırıma getiremez”

Yani Zelenski de Ukrayna halkı da kendi mücadelesinden çok blokların arka plandaki diplomasi savaşının kurbanı oldu. Aslında en basit şekilde olaylar böyle.

‘Batı refahına’ ulaşmak için Rusya’yı karşısına alan ve Moskova ile yüzleşen Ukrayna, “bağımsız bir devlet” gibi politika üretemiyor. Hiçbir pakta veya tarafa dahil olmadan ilerlemek en sağlıklı çözüm gibi görünse de uluslararası sistem bunu pek de kabul etmiyor.

Zelenski ise kimine göre ülkesindeki krizi çözme sözüyle seçimi kazanıp, krizi savaşa çeviren lider konumuyla yüz binlerce ölümün sorumlusu. Kimine göre de savaştan kaçmayan ve ordunun başında Rusya’ya karşı dik duran lider.

Gerçek şu ki NATO yolunda ülkesi perişan olan Zelenski, Batı’nın finansmanı ile ayakta ve Rusya’yı yıpratıyor. NATO mu? NATO daha da kenetleniyor, silahlanıyor, 2022’ye kadar Rusya’ya karşı pasif olan Avrupa’yı Rusya’ya karşı ayağa kaldırıyor, Rusya’yı (İsveç ve Finlandiya’yla) çevrelemeyi sürdürüyor. Ukrayna’yı da uç beyi gibi savaştırmaya devam ediyor. Gerçekten Ukrayna da Zelenski de bu savaşta haklı taraf ama savaş bitmeden, Rusya kabul etmeden NATO hayalinin olmayacağı, Batı’nın Ukrayna’yı dolaylı olarak kullandığı ortada.

Çok uzattım; Zelenski, öğrenilmişlik çaresizlik yaşıyor. Acaba nereye kadar sürecek?

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz