Ukrayna Savaşı Nasıl ABD’yi Zengin Etti?

337

Savaş sonrası çok da konuşulmayan şeylerden bahsedeceğim. Savaşın başladığı Şubat 2022’den bu yana Beyaz Saray verilerine göre ABD’nin Avrupa’ya petrol ihracatı iki kat arttı. ABD’den Avrupa’ya deniz yoluyla taşınan aylık ortalama petrol miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38 artış gösterdi. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkeler, ABD’den aldığı petrolü yüzde 88 oranında artırmış oldu. Geçtiğimiz yıla kadar üst üste 6 yıl boyunca dünyanın en fazla petrol üreten ülkesi olan ABD, S&P’ye göre Ukrayna savaşı sonrası kendi petrol şirketleriyle, 250 milyar dolarlık satış ile “en karlı altı ayını” geçirdi ve “benzeri görülmemiş bir döneme” hazırlanıyor. Üretiyor, tüketiyor ve satıyor. Doğalgazda olduğu gibi.

ABD, okyanus ötesinde olduğu için doğalgazı sıvılaştırılmış yani LNG şeklinde ihraç ediyor ve pek bilinmese de rezervleri çok fazla. ABD’nin savaştan öncesine göre savaş sonrası Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatı %140 artmış durumda. Öyle ki Avrupa geçen yıl LNG ithalatının %40’ını ABD’den gerçekleştirdi. 10,5 milyon tonla ile en fazla ihracatını artıran ülke ABD olurken, ona en yakın ülke Rusya’da ise bu rakam 3,4 milyonda kaldı. Çok rakamlara boğdum sizi ama ABD, Katar’ı bile geçerek Avustralya’nın ardından en fazla LNG ihraç eden ikinci ülke oldu.

ABD’nin savaş sonrası petrol ve doğalgazda kendisine bağımlı hale getirdiği Avrupa, bir zamanlar Rusya’ya bağımlı olduğu gibi şimdi de ABD’ye bağımlı (kısa vadede). Tabi ki taşıma doğalgaz ile değirmen dönmez ama yeni alternatifler bulunana kadar bu böyle.

Son olarak savaş sonrası silah satışını da yüzde 49 artarak 205 milyar 600 milyon dolara yükselten ABD, Avrupa’nın ikiye katlanan silah ithalatını da lehine çevirdi. Ve hepiniz bildiği gibi Washington yönetimi, en büyük ‘stratejik zenginlik’ olan diplomasi masasını da dizayn etti. Diplomatik olarak Rusya’yı karşısına almak istemeyen Avrupa’yı ve tarafsız ülkeleri, NATO çerçevesinde Rusya’nın karşısında toplayarak “Atlantik çizgisine” yaklaştırdı.

Bu saatten sonra Ukrayna’da savaş bitse de ABD kazanmaya devam edecek. Sanırım küresel gücün, ‘tesadüfi kazancı’.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz