Home KÖŞE YAZILARI Wagner’in Kurucusu Prigozhin’in Yükseliş Hikayesi

Wagner’in Kurucusu Prigozhin’in Yükseliş Hikayesi

83

Moskova kapılarına dayanan Wagner’in doğuşu…

62 yaşında olan Prigozhin, 1981’de dolandırıcılıktan hapse atılan, Sovyetler’in çöküşüyle serbest kalan biri. Hapisten sonra sosisli sandviç dükkanı açtı ve restoran zincirine ortak oldu. Putin henüz belediye başkan yardımcısıyken onunla restoranında yakın ilişkiler kurdu. 1996’da catering şirketi açarak hızlı bir şekilde okul ve ordu birliklerinin ihalelerini aldı. “Putin’in Şefi” lakabını alan Prigozhin’in Kremlin’in yemek işini alması da uzun sürmedi.

Orduya yemek servisiyle başlayan askeriye ile olan ilişkileri, Prigozhin’i farklı bir yere konumlandırdı. 2014’te Ukrayna krizi başladığında Wagner’i kurdu ama adı da şirket de gizliydi. Eski askerlerden oluşan 5 bin kişilik özel askeri şirket olan Wagner, Ukrayna’da başarılı stratejiler geliştirdikten sonra Libya’dan Orta Afrika Cumhuriyeti’ne kadar birçok ülkede Rusya’nın gayri resmi ayağı oldu.

Ukrayna Savaşı başladığında ordunun stratejisini eleştirerek, ordunun yanlış politikalarla ilerlediğini Putin’e iletti. Rus ordusu düzenli ordu için asker bulamadığı için Rusya’da hapishanedeki mahkumların savaş bölgelerinde ön cephede savaşmasının önünü açtı. Kısa sürede bu politikadan vazgeçse de Amerikan verilerine göre Wagner’in büyüyen silahlı gücünün yüzde 80’ini mahkumlar oluşturuyordu. İngiliz verilerine göre de Wagner, Ukrayna savaşında 50 bine yakın bir gücü kontrol eder hale geldi.

Wagner; şu anda balistik füzeden tutun da hava savunma sistemlerine kadar her şeye sahip olan, tamamı profesyonel eski askerlerden oluşan küçük bir “ordu”. Putin’in büyütüp beslediği bu ordu, şimdi (Savunma Bakanı ve GK Başkanı’na) Putin’e karşı. Ama yaşanan süreç normal değil. Wagner’in halk karşısında saygınlığı çok yüksek. Çünkü çok büyük bir kısmı eski general ve subay. Ordu içerisinde de etkinliği olan insanlar. Putin Wagner ile orduyu doğrudan çarpıştırmak istemiyor, doğrudan başındaki eski dostunu saf dışı bırakmayı yeğliyor. Şu anda Wagner’in karşı ateş olmadan Moskova kapılarına gelmesi, zaten Ukrayna’da paramparça olan Rus ordusunu daha da perişan edecek. Şayet uzlaşı sağlansa bile Rus ordusundaki bölünmüşlüğün uzun vadeli sonuçları olacak.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

İlk Yorumu Sen Yap!

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Please enter your name here