Macaristan ve Türkiye Örneği: “En Az 3 Çocuk Gerçeği”

530

Macaristan’ın milliyetçi kimine göre de “ırkçı” Başbakanı Viktor Orban, 2019’da dört ya da daha fazla çocuğu olan annelerin ömür boyu gelir vergisinden muaf tutulacağını açıklamıştı. Üç çocuğu olan çiftlere ise faizsiz 36 bin dolar kredi verileceğini belirtmişti. Bu açıklamayı yaparken de bu adımla birlikte ülkesinin gelecekte göçmenlere bağlı kalmayacağını savunmuştu. Avrupa’nın çok düşük doğum oranları ve artan yaşlı nüfusları, gelecekleri açısından feci sonuçlara gebe. Bunu birçok kez yazmıştım. Biliyorsunuz, Avrupa bununla başa çıkamadığı için geleceğini göçmen nüfusu üzerine kurar hale geldi. Nüfus ne kadar azalırsa, gelecek de o derece kararıyor. İş gücü, demografi, ekonomi ve ülke menfaatleri tamamen bununla paralel ilerliyor.

Macar lider o kadar ince düşünmüş ki 7 koltuklu araba alanlara bile teşvik öngörülmüştü. Macar lidere ne derseniz deyin, ülkesinin geleceği için önemli bir adım peşinde. Şimdi gelelim memlekete yani Türkiye’ye.

Türkiye’de doğum oranları hızla düşüyor. Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2,38 #çocuk iken 2022 yılında 1,62 çocuk olarak gerçekleşti. Doğumlarını 2001 yılında gerçekleştiren annelerin ortalama yaşı 26,7 iken 2022 yılında 29,2 oldu. Yıl bazında nüfus artışına bakıldığında ise nüfus artış hızımız 2021’de 1,3, 2022’de ise 0,7. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllar önce Başbakan iken söylediği ve dalga konusu haline gelen “en az 3 çocuk” söylemi çok ama çok doğruydu. Nüfus bir ülkenin en önemli gücü ama şu an bu imkansız. Yeni evli çiftlerde kadınlar çalışmak zorunda. Hatta bu zorunluluk çocuk arası veremeyecek hale geldi. Yüz binlerce çift çocuk planı yaparken çocuk sonrası giderleri, çocuk masraflarını, anne çalışınca çocuğa kim bakacak sorunsalını veya çocuk kreş masraflarını düşünüyor. Bunlar olduğu için de anne olma yaşı artıyor, çocuk sayıları azalıyor. Bu sorunlar çiftlerin meselesi gibi gözükürken, aslında makro bakıldığında memleket meselesi olduğu anlaşılıyor.

İşin en kötüsünü söyleyeyim mi? Suriye’deki Suriyelilerin doğum oranı 3,5 iken bizim ülkemizdeki Suriyelilerin doğum oranı 5,3. Yani Türklere göre 2 kat fazla. Tehlikelinin farkında mısınız?

31 Ağustos 2023’te yayınlandı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz