YPG’nin Korktuğu Başına Geldi: “Arap İsyanı”

1320

Amerikan düşünce kuruluşları, ABD’nin neredeyse tamamı Araplardan oluşan Deyri Zor bölgesindeki yapılanmayı YPG’den ayrı olarak farklı kurgulaması gerektiğini yazmıştı. Şimdi ise bölgede YPG’ye karşı Arap isyanı başladı. Olayı daha net anlayın diye kısa bir bilgilendirme yapayım.

Terör örgütü, 3 milyon insanın yaşadığı çok geniş bir coğrafyayı kontrol ediyor. Büyük çoğunluğu sınır hattının çok ötesinde, Rakka ve Deyri Zor gibi Kürt nüfusun hiç olmadığı, Suriye’nin petrol yerleşimleri olarak bilinen, ABD desteğiyle IŞİD’den alınan bölgeler. Genel olarak YPG kontrolündeki bölgede Kürt nüfus (hepsi YPG destekçisi olmasa da) yüzde 20, Arap nüfus ise yüzde 75 civarında. Kontrol altındaki bölgelerde yerel “askeri meclisler” var. En güçlü meclis ise Arap meclisi olan Deyri Zor. Arap bölgesindeki meclis Araplardan oluşuyor mesela ama YPG’ye hesap veriyor. Daha önce kendisine tehdit gördüğü için Rakka’daki Arap lideri tutuklayan YPG, geçtiğimiz günlerde (ABD’nin bölgeyi YPG’den çıkarıp Araplara vereceği dedikoduları üzerine) Deyri Zor’un Arap Meclis Başkanı’nı “toplantı var” diyerek çağırıp hapse attı.

Arap aşiretlerin arasında rekabet oluşturup birleşmesini engellemeyi en büyük hedef gören YPG, bu Arap aşiretlerin birleşmesini veya isyanını en büyük korku olarak yaşıyor. Şu anda olan bu.

Çok hızlı bir şekilde Deyri Zor’daki çok önemli noktaları ele geçiren Arap aşiretler, Amerikan ordusu tarafından donatılan ve eğitilen YPG’nin ABD’nin hava desteği olmadan bir hiç olduğunu da göstermiş oldu. Asıl olay ise Suriye’nin güneyinde bunlar yaşanırken, daha önce YPG’den kaçıp Türkiye’nin oluşturduğu güvenli bölgelere gelen binlerce Deyri Zor’lu aşiret üyesinin, Türkiye’nin ve SMO’nun desteği olmadan YPG ve rejimden üç saatte dört köyü alması. Ama her zamanki gibi Rus savaş uçakları hava saldırılarıyla bunu engelledi ve Araplar dört köyden çekilmek zorunda kaldı.

Arap isyanı büyür mü yoksa anlaşma mı olur takip ediyorum. ABD’nin YPG’ye hava desteği sunmaması, Arap aşiretlere verdiği kıymeti gösteriyor. Türkiye, krizi kendi lehine çevirebilirse muazzam şeyler olur ama şu an için erken.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz