Yeni Kaledonya Meselesi: Azerbaycan mı Yaptı?

144

Fransız sömürgesi olan Yeni Kaledonya, günlerdir bağımsızlık yanlısı gösterilerle karşı karşıya. Fransa, OHAL ilan ederek adaya asker gönderirken, bir polis de hayatını kaybetti.

Fransa iç istihbarat servisi DGSI, olayların arkasında Türk ve Azerbaycan istihbaratının olduğunu iddia ediyor. Fransız medyasında yer alan haberlere göre 1 Mart’ta Yeni Kaledonya’daki bağımsızlık yanlıları, Bakü’de “sömürgecilikten kurtulma” konulu sempozyum düzenledi. Bu da iki Türk devletinin (Türkiye ve Azerbaycan) desteğiyle organize edildi. Öte yandan Aralık 2023’te Yeni Kaledonya’da Fransız sömürgeciliğine karşı yapılan eylemleri haber yapmak isteyen Azerbaycanlı gazeteci Aygün Hasanova sınır dışı edilmişti.

Dört gün önce bir Fransız polisinin öldürülmesi sonrası Fransız istihbaratı Azerbaycan’ı suçladı. Bunu reddeden Azerbaycan ise Yeni Kaledonya’nın bağımsızlık yanlısı yerel halkı Kanak için “dostlarımızla dayanışma içerisindeyiz” açıklamasında bulundu.

Pasifik Okyanusu’nda stratejik bir noktada yer alan ve dünya nikel rezervlerinin yaklaşık yüzde 10’una sahip olan Yeni Kaledonya, Pasifik’teki deniz yolunda Fransa etkisi açısından önemli.

1998’de özerkliğe kavuşan ve iki kez bağımsızlık referandumu düzenleyen Yeni Kaledonya, Fransız hükümetinin binlerce kilometre ötedeki Fransızları bölgeye göndererek demografiyi değiştirmesiyle farklı bir yere evrildi. Şu anda yerel halk Kanak’ın nüfusu, ülke nüfusunun yarısından daha az. Aslında son günlerde yaşanan protestoların sebebi de biraz bununla ilgili. Fransa, yeni yasayla Fransa’nın anakarasından gelenlere Yeni Kaledonya il seçimlerinde oy kullanma hakkı tanımak istiyor. Bu da bölgedeki Fransa destekçilerinin sayılarının artması anlamına geliyor.

Konuya dönecek olursak; muhtemelen olayların büyümesinin arkasında gerçekten Azerbaycan var. Bunun nedeni de Azerbaycan’a karşı Ermenistan’ı silahlandıran, Ermenistan ile sulh sağlanmasını istemeyen Fransa’ya ince de olsa mesaj. Tabi ki olaylar büyümez ama Afrika’dan kovulan Fransa’yı, Kafkasya’ya gelmeden göndermek için bu mesajlar şart.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz