Osmanlı İmparatorluğu Sömürgeci Bir Devlet Mi?

14237

Osmanlı İmparatorluğu ve bir çok başka devletin uyguladığı ‘toprakları fethedip, geliştirerek kendine katma yöntemi’ olarak gösterilir. Bu yöntemde mevcut bölgenin zenginliği devamlı hale gelirdi ve oradan vergi alınır, devletin kendi vatandaşları oraya yerleştirilirdi.

osmanlı sömürgeciliği

Bizim bildiğimiz manada sömürgecilikte ise; ham madde, insan gücü ve diğer kaynaklar üretim için sömüren ülkelere getirilmekteydi. Böylece sömürülen ülkeler fakirliğe maruz bırakılıyordu ve sömürgeci ülkeler tarafından pazar haline getiriliyordu.
Sanayi Devrimi öncesinde ki imparatorlukların bir ülkeyi kendi topraklarına katması yani ‘fetih politikası’, dünya tarihinde sömürgecilik faaliyeti olarak gösterilmemektedir. Kavramlar uluslararası sistemde ve tarihçiler açısından çok önemlidir. (soykırım-katliam farkı gibi) Sanayi Devrimi öncesinde nakliyenin zor oluşu üretimin yerinde yapılmasına sebep olmuştur. Bundan dolayı da Osmanlı sömürgeci bir devlet olarak gösterilmemiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun ‘sömürgeci’ olarak gösterilmemesinin en temel sebebi ise sömürgecilik sisteminin henüz ortaya çıkmayışı ve Osmanlının Sanayi Devriminin olduğu dönemde sömürgecilik yapacak gücünün bulunmamasıdır.
Yani özetle teorik ve kavramlar açısından Osmanlı İmparatorluğu ‘sömürgeci’ devletler arasında yer almamıştır. Ama kavramsal olarak düşünmeyip lügatların dışına çıkınca tarih sahnesinde yer alan tüm devletler ‘sömürgeci’ olarak gösterilebilir.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

  1. Eğer araştırırsanız aileler osmanlı askerlerine kendi istekleriyle vermiştir çocuklarını sebebi ise osmanlının çok büyük miktarda para ödemesidir.

  2. eskiden iletişim ve ulaşım sektörü gelişmediğinden zaten kaynakları sömürmek kolay değildi.
    zaten ortadoğuda sömürmeye değicek birşey yoktu. petrol o zaman kullanılmıyordu.
    peki yeniçerilerin gayri müslim ailelerin çocuklarından oluşmasına ne demeli?
    bu çocuklar küçük yaşta ailelerinden koparılıyor düşünsenize bir annenin çocuğundan ayrılırken duyduğu öfkeyi.
    osmanlı da her gayrimüslim aileden bir erkek çocuğu alınırdı yeniçeriler onlardan oluşurdu.
    buda bir nevi insan sömürüsü değilmi?

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz