Libya’da iki hükümet nasıl oluştu?

366

Kaddafi sonrası Libya’da iki ayrı hükümet oluştu. Bu iki hükümet ülkedeki iç karışıklık, istikrarsızlık ve Birleşmiş Milletler baskısından dolayı birleşme kararı aldı. Bu birleşme kararı sonrasında Libya’da kurulacak birlik hükümeti, ülkenin (BM nezdinde de) tek temsilcisi olacak. BM Libya’nın güvenliğini tehlikeye atan ve varılan anlaşmanın uygulanmasını engelleyenlerin cezalandırılacağı ve gerekli yaptırımların uygulanacağını belirtti.

libya iki hükümet

Libya’da ki iki hükümet nasıl oluştu?
2014 Haziran ayında parlamento seçiminleri düzenlendi ve liberal akım galip çıktı. Liberal akım yeni seçilen parlamentonun, Libya Temsilciler Meclisi (LTM) adını almasına karar verdi. Süresi dolan eski parlamento (MGK) ise,  çeşitli bahaneler sürerek Anayasa mahkemesine başvurdu. (Bahane ise resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden ve anlaşmanın aksine Bingazi’de değil Tobruk kentinde göreve başlayan LTM’nin meşruiyeti ile ilgili başvurduğu Anayasa Mahkemesi karar verene kadar Trablus’ta görevini sürdürmeye karar vermişti.)

Anayasa Mahkemesi verdiği kararla LTM’nin seçildiği seçimin yasal olmadığını ve yeni kurulan meclisin feshedilmesine karar verdi. İki hükümet den biri olan MGK Ömer Hasi’yi, diğer hükümet LTM ise istifa eden başbakan Abdullah Sini’yi yeni hükümeti oluşturmakla görevlendirdi.

Bu iki başbakanlı iki hükümet, parlamentodan güvenoyu alarak biri Trablus’ta biri de Tobruk’ta göreve başladı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz