Venezuela’da Seçim: Çin Kaybetti, ABD Kazandı!

465

Venezuella’da 17 yıldır iktidarda olan sosyalistlerin hükümranlığı son buldu ve sağ eğilimli muhalefet yeni iktidarın sahibi oldu. Muhalefetteki sağ eğilimli Demokratik Birlik Koalisyonu (MUD), parlamentodaki 167 sandalyeden 112’sini kazandı. Bu da tek başına anayasa değişikliği yapabilecek üçte ikilik mutlak çoğunluğa ulaştıkları anlamını taşıyor.

Maduro’nun Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV), seçim öncesinde 99 sandalyeye sahipti. Sonuçlarla birlikte sandalye sayısı 44’e indi. Yani PSUV milletvekili sayısı 99’dan 44’e indi.

venezuela seçimleri

Modern Bolivarcılığın önde gelen lideri olan Hugo Chávez vefat ettikten sonra, partinin ve devletin başına gelen Nicolas Maduro, Chavez gibi liderlik vasıflarını tam olarak yerine getiremedi. Chavez döneminde Chavez’in beyin takımındayken oldukça başarılı olan Maduro, gidiği ilk seçimde kıl payı kazanmıştı ama bu son seçimi kaybetti.

Maduro Venezuela’ya karşı “ekonomik bir savaş” yürütülüyor diyordu. Özellikle son dönemde petrol fiyatlarının düşmesi, ABD yaptırımlarının yoğunlaşması gibi sebeplerle ülkede kıtlıklar arttı, basit mallar bulunamamaya başladı. Bunlar ve ülkedeki suç oranlarına karşı devletin cevap verememesi Maduro’ya seçim kaybettirdi denebilir. Son olarak da Maduro’lu Venezuela, Çin Halk Cumhuriyeti’nden büyük miktarda destek alıyordu. Ama bu sonuçlarla Venezuela artık desteği Çin yerine ABD’den alacak gibi.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Lider(kişi) temelli partiler de bu tür sonuçlar çıkması muhtemeldir.Halk o kişilerin peşlerinden kişinin ömrü el verdiği ,siyaset icra edebildiği müddetce sürer,topraklarımızda bunun birçok örneği de mevcuttur.(bknz;ANAP-DSP-DYP).ASIL OLMASI GEREKEN İSE İDEOLOJİ TEMELLİ SİYASETTİR.Kişiler geçici ideoloji kalıcıdır.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz