3 Milyon İnsanı Öldüren Pol Pot’un Katliam Gerekçesi Şaşırtıcı!

2848

Kamboçya’da 1970 yılında Amerikan destekli darbe olunca Komünist Partinin silahlı kanadı Kızıl Kmerler, ABD destekli yeni yönetimi tanımadılar ve onunla mücadeleye giriştiler. İlk başta 5 bin kişilik gücü olan Pol Pot ve taifesi kısa zamanda 70 bin kişilik devasa bir güce kavuştu.

Pol Pot’un liderliğindeki Kızıl Kmerler ile askeri yönetim arasında yaşanan iç savaş Kızıl Kmerlerin lehine 1975 yılında sona erdi. Kızıl Kmerler savaşı kazandı ve Demokratik Kamboçya adıyla yeni bir rejim kurdular. Yeni rejimin başbakanı ise Pol Pot oldu.

pol pot

Katliamların Gerekçesi
Pol Pot’un katliamları, aslında bu şahsiyetin kafasında kurmak istediği düzeni yerine getirmek için yapılmış. Pol Pot’a göre aslında insanlar doğuştan eşit ve iyilerdi, onları bozan ise yozlaşmış bir toplumda yaşamaktı. Para, din, teknoloji, piyasa ekonomisi, iş bölümü, toplumu yozlaştıran unsurlardı. Ancak bunların yok edilmesiyle yeni bir toplum yaratılabilirdi.

Pol Pot’a göre iyi insanlar ise çiftçilerdi. Çiftçi olmayan herkes modern toplumun yozlaşmış insanlarıydı. Pol Pot, çiftçilerin güçlenmesiyle Kamboçya’nın zenginleşeceğine inanıyordu ve bunun için kapitalizme dair tüm unsurların yok edilmesi gerekiyordu.

Pol Pot şehirleri boşaltarak insanları köylere göçe zorladı.

Yeni kurulan düzende paraya ihtiyaç yoktu ve para yürürlükten kaldırıldı. Merkez bankası ve tüm bankalar kapatıldı. Dış dünya ile bağlantıyı kesen Pol Pot parası ve eğitimi olan herkese düşmandı.

Devlet kurumlarında çalışan asker, bürokrat, diplomat, doktor, profesör, bilim adamı, din adamı, gazeteci, yazar, yabancı dil bilenler kısaca eli kalem tutan okuma yazması olan ağır işkencelerden geçirildi ve katledildi. Entelektüel olduğu düşünülen herkes öldürüldü. 

Toplumun geleneksel değerleri tahrip eden Pol Pot rejimi aileyi ve Budist inançları ortadan kaldırmaya çalıştı. Aile fertleri birbirinden kopartılarak, herkes pirinç tarlalarında çalışmaya zorlandı. Toplanan çocukların beyinleri yıkanarak askeri eğitime tabi tutuluyorlardı.

Tarihe hayata dair her şeyi sıfırdan başlatmaya çalışan Pol Pot’un bu yıkım dalgası tarihe Sıfır Yılı olarak geçti.

Pol Pot dönemi: (sadece) 3 yıl 8 ay
Bu dönem içerisinde ülke nüfusunun yaklaşık yarısı yani 3 milyon insan katledildi. Cephane masrafı fazla diye, insanlar maliyetsiz bir şekilde bıçaklanarak yada dövülerek öldürülüyorlardı. Düşünün ne kadar insan öldürülmüş.

Pol Pot rejiminin sonu ise 1978’de Vietnam’la yaptıkları savaş ile geldi. Kamboçya’nın yalnızca gerilla gücü olduğu için Vietnam’a yenildi, ve kanlı Pol Pot rejimi tarihten silindi. Vietnam ordusu 100 bin kişilik bir askeri güçle Kamboçya’yı işgal etti. Pol Pot ve ekibi Tayland’a kaçtı. Ülkede yeni bir hükümet kuruldu ve (Vietnam’ın ) düşman(!) işgaliyle tüm ülke refaha kavuştu.

Kaynak:
Ömer Aymalı’nın ‘Kamboçya’nın kanlı tarihi: Pol Pot rejimi’ adlı yazısından alınmıştır. (http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=256030)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz