Profesyonel Askerliğin ve Ordunun Önemi

1437

Dünyadaki gelişmiş ülkeler Soğuk Savaş dönemi sonrasında, silahlı kuvvetlerini, askeri doktrinlerini, savunma stratejilerini yeniden yapılandırdılar. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerin ordusu genel olarak teknolojik teçhizatlardan ve profesyonel askerlerden oluşmaktadır. Almanya birleştikten sonra zorunlu askerliği askıya aldı, yani yasadan kaldırmadı ama pratik olarak kaldırdı ve profesyonel askerliğe geçti. Fransa zorunlu askerliği tamamen kaldırdı. ABD ve İngiltere’de ise 1970’li yıllardan beri profesyonel askerlik var.

profesyonel türk askerleri

Artık savaşların özellikleri değişti, teknolojik savaşlar var. Bir tank düşünün, o tankın içinde çok sayıda modern telsizler, haberleşme cihazları, elektronik harp sistemleri var. Acemi askerlerle bu tankı yönetmek çok zor. Bu tankı kullanan kişinin en az teknik lise, meslek yüksekokulu teknikerlik bölümü mezunu olması gerekir. Yani anlayacağınız acemi askerler tanka çok zarar verir.

Profesyonel askerlik gerçekleşirse şayet, ordu bünyesinde sivil çalışan sayısı artacak. İngiltere’de silahlı kuvvetlerinin bütün ihtiyaçlarını askeri dışı kaynak kullanarak gerçekleştiriyor. Mesela ABD’nin Irak işgalinde 180 bin ABD askeri savaştı ama silahlı kuvvetler içerisinde ki 180 bin sivil vardı. Türkiye’de bu sisteme geçmelidir. Neden mi?

Çünkü böyle olursa, bir karacı asker sadece tanka binip savaşmayı düşünür; o tankın, bakımı, yağı, yedek parçası, lojistiği ile ilgilenmez. Asker sadece savaşmayı, pilot da uçağa binip vuracağı hedefleri düşünür; uçağın onarımı, yakıtı ile uğraşmaz.

Eğer ki profesyonel askerliğe geçilirse de Fransa gibi hem profesyonel askerler hem de gönüllüler olacak. Gönüllü askerlik ise Türk toplumunda da askerlik yapmak isteyenlere kapıyı açmak için var olacak. Askerlik zorunlu olmayacak.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü’nün açıklamalarından derlediğim bu yazıya sonuç verecek olursak da, profesyonel asker savaşta ve çatışmalarda görevli olacak, ötesi berisi olmayacak. Ötesini berisini ise TSK bünyesindeki sivil çalışanlar düşünecek, onlar ilgilenecek.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz