AB-Türkiye Anlaşmasının Metni ve 3 Önemli Sonuç

329
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında süren müzakereler sonucunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma metni içerisinde 9 madde var. Türkiye ile AB arasındaki anlaşmadan elde edilenler ve anlaşılan konular maddelerin altında kısaca sonuç şeklinde belirtilmiştir.

AB – Türkiye Anlaşma Metni

  • Türkiye’den Yunanistan’a 20 Mart’tan sonra gidenlerden iltica başvuruları kabul edilmeyenler, 4 Nisan’dan itibaren Türkiye’ye geri gönderilecek. Geri gönderme işlemi AB yasalarına uyumlu olacak, toplu sınırı dışı yaşanmayacak. Yunan adalarında Türk yetkililer, Türkiye tarafında da Yunan yetkililer süreci gözlemleyecek.
  • Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen her mülteci karşılığında Türkiye’den Yunanistan’a bir mülteci yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan’a yasa dışı yollardan girmeyi denememiş olanlara verilecek. AB ülkelerinin kendi aralarında 22 Temmuz’da anlaştıkları üzere yerleştirme yapılacak.
  • Türkiye, yasa dışı göçü engellemek için elinden geleni yapacak, komşularla işbirliği halinde olacak.
  • Yasa dışı göçün azalmasıyla, Avrupa’da ‘Gönüllü İnsani Kabul Programı’ devreye sokulacak.
  • Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin Haziran 2016’ya kadar bitirilmesine çalışılacak. Türkiye’nin Nisan’a kadar gerekli adımları atması halinde Nisan sonunda AB Komisyonu değerlendirmesini açıklayacak.
  • Mart sonundan önce Türkiye’nin hızlı katkılarıyla hazırlanacak listeye göre mültecilere yapılacak 3 milyar Euro’luk yardım için harekete geçilecek. Sağlık, eğitim ve altyapı hizmetleri için somut projeler bir hafta içinde hazır edilecek. Sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyon Euro daha sağlayacak.
  • AB ve Türkiye, Gümrük Birliği’nin geliştirilmesi konusunda devam eden çabaları takdirle karşıladı.
  • Türkiye’nin Birlik’e katılım süreci için 33. fasılın açılmasına, AB Komisyonu’nun Nisan’da bu yönde teklif vermesine karar verildi. Diğer fasılların da bir an önce açılması için çabalar hızlandırılacak.
  • AB ve Türkiye, Suriye’nin içinde, bilhassa Türkiye sınırına yakın yerlerde, insani durumun iyileştirilmesi için ortak çaba harcayacak.

SONUÇ
Bu maddeler özetle neyi ifade ediyor derseniz de;

Türkiye şartları yerine getirmesi halinde Haziran 2016’da AB ülkeleriyle vizeler kaldırılacak. İki gün önce yani 16 Mart’ta AB’nin Türkiye’ye sunduğu 72 kriterden 35’inin tamamlandığı, kalan kriterlerin de tamamlanmasıyla vizelerin kaldırılacağı açıklanmıştı.

20 Mart’ta yürürlüğe girecek olan anlaşma çerçevesinde Yunanistan’a 20 Mart’tan sonra giden ve başvuruları geçersiz olanlar 4 Nisan’dan itibaren Türkiye’ye geri gönderilecek. Önemli ayrıntı 20 Mart’tan önce giden mülteciler kast ediliyor.

Türkiye’nin AB’ye katılımı için 33. faslın da açılmasına karar verildi. Yani bu fasıl ile Türkiye’nin AB üyelik süreci hızlandırılacak. “Mali ve Bütçesel Hükümler” başlıklı 33. faslı AB içinde tek bloke eden ülke Fransa’ydı ve onla da anlaşıldı.

Kaynak: stratejikortak.com – AJ

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz