İmparatorluklar ve Ulaştığı Sınırlar

1572

(Sırayla) İngiliz, Moğol, Rus, İspanya, Emeviler, Portekiz, Persler, Osmanlı, Roma, Eski Mısır ve Aztek İmparatorluklarının nüfusu, maksimum ulaştığı toprak sınırları ve en  geniş topraklara ulaştığı tarihler verilmiştir. Bunlarla birlikte bu imparatorlukların hangi tarihlerde varlığını sürdürdüğü ve en ünlü hükümdarı infografikte gösterilmiştir.

En geniş imparatorluğun da İngilizlere ait olduğunu bu grafikte görebiliriz.

imparatorluklar-infografik

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

8 YORUMLAR

  1. osmanlı genelde ticareti düşündüğünden kıyılardan pek içeri bölgelere gitmemiştir. zaten afrika ve arap yarımadasında iç bölgelerde çölden başka bir şey olmadığı için tımar sistemini uygulayacak değerde arazi yoktur. bu yüzden çöle girmemiş yayılmacılığını kıyıları takip ederek sürdürmüştür.

  2. güzel bir çalışma ama bütünüyle eksik… Yaşanan yıllara, hükmettiği insanlara, bölgeleri, ne şekilde ve kaç yıl hükmedebildi? Huzur verebildi mi? Sosyal ve ekonomik olarakta hükmedebildi mi feth edilen noktalara? İnsanlara da kabul ettirebildi mi imparatorlugunu yoksa sömürdü mü? O çökse de zihinlerde ne zaman çöktü? Osmanlıyı tek geçer hepsini!!!!

    • görende osmanlı hiç sömürmedi sanar, o yeniçeriler nasıl oluşturuluyordu sanıyorsunuz?
      müslüman olmayan her aileden bir erkek çocuk küçük yaşta annesinden koparılarak alınırdı ve devşirilirdi.
      bide derler ki gayrimüslimlere dini zorlama yoktu. yav sen onların çocuklarını alırsan onlarda çocuğumu almasınlar diyip islama zorunlu geçiş yapacaklardır, buda bir nevi zorlama değil mi? ama sorsan osmanlıcılara ülke çok hoşgörülüydü.
      bu devşirme sistemi osmanlının nasıl sömürgeci ve baskıcı olduğunun en basit ispatı.
      ama kabul etmem gerekki sistem çok iyimiş. tek bir zulümle hem perde arkasından islama zorluyor hemde insan sömürüsü yapıyor.

      • Yeniçeriler devşirilirken çok çocuklu ailelerden ve rızayla devşirildi. Aileler devşirilmesini kendileri talep ediyorlardı. Dünyanın en güçlü devletinin yöneticisi generali olmak payesine ermek istiyorlardı.

        • atma rıza 🙂
          ondan mı aileler çocuklarından küçük yaşta ayrılmamak ve ek vergi ödememek için islama geçiyordu. hemşinler torbeşler pomaklar falan ve diğerleri

  3. rus çarlığını gösteren haritaya orta asya, güney kafkasya, polonya, alaska dahil edilmemiş.
    ayrıca ufak topraklara sahip imparatorluklar varken daha geniş olan birçoğu eksik kalmış.

  4. birçok imparatorluk eksik kalmış onlarda olsaymış daha bilgilendirici olurdu
    mesela japon imparatorluğu da baya geniştir.
    azteklere yer verilmişken avusturya-macaristan, prusya, iskender, timur, mayalar falan da olmalıydı.
    bide rus çarlığının içine orta asya ve alaska dahil edilmemiş orta asya ve alaska dahil edilince rus çarlığının en geniş sınırları 25 milyonu geçiyor olmalı

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz