Hamas Haraketi: 1967 Filistin Devlet Sınırlarına Dönüş

2903

1967 SINIRLARI İÇİNDE FİLİSTİN DEVLETİ

Gazze Şeridinde iktidarı elinde bulunduran Hamas, 1967 sınırlarına çekilmesi durumunda Filistin devletini tanıyacağını duyurdu. Peki 1967 sınırları ne ifade etmektedir? 

Filistin’in, 2014 aralık ayında İsrail’in Batı Şeria’daki işgalini sona erdirerek İsrail’in 1967 sınırlarına çekilmesini öngören yasa tasarısını BM’ye sunmuş ve ardından  Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı kabul edilmemişti. Tasarı İsrail’in Filistin topraklarından  İsrail’in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngörüyordu. BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada 8 ülke lehte oy kullanırken ABD ve Avusturalya tasarıya ret oyu verdi. İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda ise çekimser kalmış Evet oyu kullanan ülkeler ise Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya olmuştu.

1967 YILINDA NE OLMUŞTU?

Arap ülkeleri Mısır, Ürdün ve Suriye ile İsrail arasındaki tansiyonun artması sonucu 5 haziranda başlayan ve Arap İttifakı’na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir’in de asker ve silahlı yardımlarının  katılımlarıyla 11 Haziran 1967 tarihine kadar  6 gün devam eden savaşların genel adıdır. Daha önce de 1948 ve 1956 yılında da yaşanan Arap-İsrail savaşlarının nedenleri o tarihlerde İngiltere, Amerika, Fransa, Sovyetler gibi ülkelerin plan ve tutumları doğrultusunda farklılık göstermesine karşın bu savaşın stratejisi diğerlerinden farklıdır.

   

     Savaşın sebeplerini özetle şu şekilde sıralayabiliriz;

1. Başkan Nâsır’ın gerek 1948, gerek 1956 Savaşı’nın ve her iki savaştaki yenilginin intikamını almaya kararlı olması. Bu, Nasır için bir saygınlık meselesi idi. Eğer İsrail’i yenecek olursa, intikamını gerçekleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda kazandığı saygınlıkla bütün Orta Doğu’da Mısır’a büyük bir üstünlük sağlamış olacaktı ki, bunun siyasi neticeleri de çok geniş olabilirdi.
2. 1956’dan beri Sovyet Rusya, Mısır ve Suriye’yi o kadar silahlandırmıştı ki, İsrail ile yapılacak bir savaşın neticesinden sadece Mısır ve Suriye değil, Sovyetler dahi gayet emin görünüyorlardı. Bu sebeple, 1967 Arap-İsrail Savaşı’nı Sovyetlerin de tahrik ettiklerini söylemek mümkündür.
3. Bu sırada Amerika’nın Vietnam bataklığına saplanmış olması ve dolayısıyla İsrail’in arkasında yer alamayacağı düşüncesi.


1967 SINIRLARINA DÖNMEK NE ANLAMA GELİR


1967 sınırlarına dönmek 550 bin Yahudi yerleşimcinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ten ayrılması, Suriye sınırındaki Golan tepelerini Suriye’ye ya da Filistin’e iadesi anlamına gelmektedir. Bu muhtemel geri çekilme durumunda Yahudilerin Ağlama Duvarı da Müslümanların kontrolüne geçecektir.

Bugün, Doğu Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria’nın belirli bölgeleri ve Golan Tepeleri’nin önemli bir bölümü, BM kararlarında tanımlanmış olarak İsrail Devleti hakimiyeti altında bulunuyor.  Filistin Devleti’nin 1967 sınırları içinde kurulması talebi, bu tarihte meydana gelen Altı Gün Savaşı’yla işgal edilen söz konusu bölgelerin Filistin kontrolüne girmesini öngörmektedir.

Ferdi Güçyetmez

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

5 YORUMLAR

  1. İsrael kuruluşundan beri yahudi zekası hep güçler karşılaştırmasını iyi yapmış dengeleri hep kendi lehine çevirmeyi kazanıp genişlemeyi doğru stratejileriyle başarmışlar yoksa o tutmadı ne hikmetse bu tutar inşallah pek güzel taktik maşallah ne yanlış acaba hasbunallah diye ortada kalan cemal abi nasır rahmetullah

  2. Barış isteniyorsa Hamas İsrail’i tanıyacak İsrail’de Hamas’ı yoksa daha çok masum ölümü görürüz… Doğu Kudüs iki taraf içinde vazgeçilmezdir.

    • Biraz kafam karıştı İsraelin Hamas tarafından tanınmaya ihtiyacı mı yaranmış bu şöyle çıkmıyor mu ypg ve pyd akpyi tanırsa akpde pyd ve ypgyi tanır sulh olur. yâni doğrusu şöyle olmalı değilmiydi Hamas Siyonizmi tanımalı Siyonistlerde Hamasin kafa yapısını anlayışla karşılamali öpüşüp kucaklaşmali uygar insanlar gibi ulan hangi devirde yaşıyoruz ama ne günlerdi deyip sonrada oturup savaş anılarını paylaşmalı biradan yudumluyup ilk defayı anlatmalı pardon estağfurullah

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz