Rusya’nın Son Teknolojisi: S-500 Hava Füze Savunma Sistemi

5278

Rusya’nın soğuk savaş döneminde ağırlık vermeye başladığı hava savunma sistemlerinin sonuncusu; Rus hava savunma şirketi Almaz-Antey tarafından 2004 yılında geliştirilmeye başlanan S-500 Prometey hava ve füze savunma sistemidir. Sistemin test aşamalarını geçtiği belirtiliyor. Rus şirketin, bu sistemi 2020 yılında Rus silahlı kuvvetleri envanterine vereceği açıklandı.

S-400 sisteminin teknik özelliklerini bilenler bu sistemin ne kadar gelişmiş olduğunu bilir. S-500’ü ise bunun daha gelişmiş bir versiyonu olarak düşünebiliriz. Hava savunma sistemlerini yakından takip eden biri olarak, S-500’ün çoğu reel teknik özelliklerinin kamuoyu ile paylaşılmadığını söyleyebilirim. Fakat açıklandığı kadarıyla, uzaydan gelebilecek saldırılara karşıda etkili olduğu belirtildi. Aerodinamik ve balistik hedefleri de imha edebilme yeterliliğine sahip.

Anladığımız kadarıyla çok gelişmiş bir sistem olmasının yanı sıra sistemin füzelerinin süpersonik olduğunu anlıyoruz. (Süpersonik: Mach1 ses hızının üzerindeki hızları belirtir. 1Mach=1225 km/saat)

Gelişim Seyri

Hava savunma sistemlerinin teknolojik gelişim seyrine bakarsak, 2004’te projesine başlanan S-500’ün 16 yılda tamamlanıp orduya teslim edildiğini görüyoruz. Fakat bu üretim aşaması içerisinde önümüzdeki 20 ile 25 yılda gelişmesi muhtemel teknolojiler tahmin edilerek ona göre geliştiriliyor.

Bu sistem, ABD yapımı olan ve Kuzey Kore tehdidine karşı, Güney Kore’ye yerleştirilen THAAT (Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi)’den daha gelişmiş bir sistem olduğu söylenebilir.

Fakat her ne kadar karmaşık ve zor olursa olsun, olası bir hava saldırısın da savunmasız kalmamak için ya bu sistemleri üreteceğiz yada satın alacağız. Bunun başka bir yolu yok.

Milli Üretim

S-500 her ne kadar üstün özelliklere sahip olsa da, Rus şirketin yaptığı açıklamada sistemin hemen ihraç edilmeyeceğini belirtilmiştir. Elbette bu, Rus güvenlik güçlerinin öncelikle kendi ihtiyaçlarının karşılanmasından sonra satılabileceği anlamına geliyor.

S-400’den Farkı

Yeni sistemin, S-400’den çok daha gelişmiş olacağını söyleyebiliriz. Zaten Rusya S-500’ü envanterine katmadan S-400’ü Türkiye’ye satmayacaktır. Elbette bu da stratejik üstünlüğün gözetildiği anlamına geliyor. Fakat buna rağmen S-400’ün çok gelişmiş bir sistem olduğunu söyleyebilirim. ABD’nin hayalet uçaklarından tutunda, stratejik bombardıman uçaklarına kadar geniş bir savunma yelpazesi vardır. Bu konuda ayrıntılı bilgi için; S-400 Hava Savunma Füzeleri İşe Yarıyor Mu?

Mehmet Fehmi Karadağ

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz