IŞİD Kadrosunun Çöküşü ve Türk İstihbaratının Rolü

2923

11 Mayıs’ta Irak istihbaratı tarafından düzenlenen operasyonda üst düzey üyeler yakalandı. Yakalanan kişilerin isimleri ise; Saddam el-Cemal, Ömer el-Karbuli, Muhammed el-Kadir ve Essam el-Zevbai, idi. Operasyon direkt olarak Irak istihbaratı tarafından yapılsa da zemininde Türk istihbaratının etkisi vardır. Bunu belirtmek için dört kişinin yakalandığı operasyonun arka planını anlatmak gerekir. Anlatmaya öncelikle 8 Şubat’tan başlayalım.

8 Şubat’ta IŞİD’in 5 numarası ve uluslararası en çok aranan teröristlerden olan İsmail el-İthavi Sakarya’da yakalandı. Öncesinde Türk ve Irak istihbaratının takibe aldığı İthavi, yakanlandığında 6 gün boyunca Türkiye’de sorgulandı ve ardından Irak’a 14 Şubat’ta teslim edildi. Sonrasında CIA tarafından sorgulandığı ve sorgu ardından el-İthavi’nin ABD’ye verilebileceği iddia edildi.

En önemli iki ayrıntı ise, CIA aldığı bilgiler sayesinde Nisan ortasında Deyrizor’un Hajin kasabasında 39 IŞİD üyesini öldürmesi ve IŞİD’in kullandığı banka hesapları ile gizli iletişim kodlarına ulaşmasıydı.

Dört kişi ve el-İthavi arasındaki bağlantı, el-İthavi’nin yakalandığı zaman ele geçirilen telefon ile ortaya çıktı. Telefonda, terör örgütü üyeleri arasında yaygın olan Telegram uygulamasıyla dört kişi ile bağlantı kuran Iraklı istihbarat yetkilileri, bu dört kişiyi tuzağa düşürdü. İletişim esnasında, dört kişi Irak’a geçmeleri için kandırıldılar ve Suriye’den Irak’a geçiş sağladılar. Böylelikle, teröristler güvenlik güçleri tarafından yakalandılar.

Geniş çaplı operasyon kapsamında tutuklanan toplam beş üst düzey IŞİD üyesinin isimleriyle beraber Irak televizyon kanalı tarafından paylaşılan son görüntüleri.

Yakalanan isimler arasında vurgu yapılması gereken ve üst kademede olan kişi Saddam el-Cemal’dir. El-Cemal’in diğer üç üyeden daha yüksek kademede olmasının sebebi, IŞİD lideri el-Bağdadi’nin ölmesi durumunda onun yerine geçecek kişi olmasıydı. Ayrıca el-Cemal, IŞİD’in infaz videolarını hazırlayan kişilerdendir. El-Cemal üzerinden, Türk istihbaratı sayesinde yakalanan ve el-Cemal ile yakın bağlantısı olan Kasr el-Haddavi’ye vurgu yapmak gerekiyor.

Irak televizyon kanalı dört üst düzey üyenin görüntülerini paylaştı.

27 Nisan’da İzmir’de, İzmir MİT Bölge Başkanlığı ve emniyet güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucu Kasır el-Haddavi ile beraber M.M., M.E.Z. ve Ö.M. de yakalandı. Açıklamalara göre el-Haddavi, Türkiye’de bugüne kadar yakalanan üst düzey IŞİD üyelerinden biri. Ayrıca, 700 sivilin ölümünden sorumlu kişidir.

Operasyon öncesi kaçış planı hazırlayan Haddavi, İzmir’den deniz aracılığıyla yasa dışı şekilde geçmeyi ve göçmenlerin arasına karışmayı planlamıştı. el-Haddavi yakalandıktan sonra üzerinden ABD doları ve sahte isimli göçmen kimlik kartı çıktı.

El-Haddavi yakalandığında, medyaya servis edilen resimde en son yakalanan dört üst düzey IŞİD üyesinden ikisi o resimde bulunuyordu.

El-Haddavi’nin el-Cemal ile olan bağlantısı ise ikisinin akraba olmasıdır. 4 Mayıs’ta çıkan haberlere göre sorgusunda, 2017’de Suriye’nin Şaidat kasabasında gerçekleşen katliam sonucu 700 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu itiraf etmişti. 15 Mayıs’ta ise, el-Cemal’in kardeşiyle evli olduğunu itiraf etti ve IŞİD’in infazcı grubunda olduğunu da söyledi.

Gelişmelerden yola çıkarak, MİT’in terörle mücadelede ve özellikle IŞİD’in kilit isimlerine karşı gerçekleştirilen operasyonlarda, gerek ülke içerisinde gerekse uluslararası boyutta başarılı olmuştur ve katkısı büyüktür.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz